Ogarniam pomalutku

Znalazłem, gdzie był błąd - oprócz definicji maszyny jest jeszcze pozycja Clerances w module cam, i tam było "clear Z = 100" Poprawione.
Niedługo kończy mi się demo-trail zw3d i usiłuje coś w nim potrenować, może na CNC efekt wypuścić, ale na ile Autocada z klawiatury obsługiwalem 10 lat temu biegle, to tutaj czuję się, jak wtedy gdy pierwszy raz na linuksie usiłowałem uruchomić kartę muzyczną w 2002r ... To chińskie dziadostwo ma tak intuicyjny interfejs, że mi się TAG pod dosem przypomina
druga sprawa - związana z CAM - jaki typ obróbki wybrać, by uzyskać to co się chce

? Jest tam trochę tych "metod":
- Drill: Center, Drill, Peck, Chip, Ream, Bore, Fine Bore, Counterbore, Countersink, Tap...
- 2x Mill: Spiral Zigzag Box Contour Profile Chamfer, Corner Round, Helical, Ramp, Topface cut...
- 3x Quick: Pre-drill, Smothflow, Offset 2D, Lace, Plunge, Finish Lace, Finish Offset 3D, engrave 2D, i inne wynalazki
- 5x Mil
- Tourning
Wszystko fajnie, ale jak na razie to żadna z opcji wybranych nie robi tego, co bym chciał - niezależnie od doboru freza (i jego końcówki) np sfazowane otwory pod śruby z skośnym łebkiem - zawsze wyglądają jakby ktoś je kilofem zrobił, ręcznie pisząc szereg kolejnych coraz mniejszych i głębszych okręgów przez G12 - robię nawet frezem prostokątnym - ładny stożek, a tu frezem kulistym - robi jakieś dziwne jazdy w poprzek, wzdłuż i wychodzi kańciate...
W dodatku - w wielu opcjach niby coś liczy ... i kończy się "ALERT: Unable to create Cam Tool path." Ale dlaczego? I nie jest to wina np złego narzędzia - bo przy próbie np wiercenia frezem płaskim wywala inny błąd (nie przyjmuje takiego narzędzia do takiego typu obróbki).