Żuraw warsztatowy składany /zależności geometryczne, kinematyczne i statyczne/

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
PiterG96
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Żuraw warsztatowy składany /zależności geometryczne, kinematyczne i statyczne/

Post napisał: PiterG96 » 17 gru 2020, 00:39

Witam
Napotkałem kilka problemów w trakcie tworzenia projektu żurawia warsztatowego. Koncepcję wykonałem w programie inventor. Wydaję się być dobra :D (przynajmniej takie moje zdanie).
1.Mam do określenia zależności geometryczne, kinematyczne i statyczne dla tego układu podnoszenia. Nie za bardzo wiem jak za to się zabrać i jak miałoby to zostać przedstawione. Dla zależności geometryczny rozumiem że jest to np zależność wysunięcia tłoczyska od kąta pod jakim jest ramię żurawia? a jak reszta? Nie za bardzo wiem do czego mają się pozostałe zależności
Obrazek
Obrazek

2.Drugim problemem jest przeprowadzenie analizy wytrzymałościowej w programie inventor
Obrazek
Czy dodanie wiązania nieruchomego na powierzchniach kół i siły w miejscu zawieszenia obciążenia jest wystarczające ? Czy należałoby dodać jeszcze nacisk na tłok?
3.Z tak przeprowadzonej symulacji wychodzi mi ok.5 mm przemieszczenia? ( obciążenie 1tony 950mm ramię) (Żuraw miałby 4 zakresy 250kg, 500kg 750kg oraz 1 tonę) Są jakieś normy które opisują jakie ugięcie jest dopuszczalne w takich urządzeniach?
Obrazek
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc :D

StudentIB
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Żuraw warsztatowy składany /zależności geometryczne, kinematyczne i statyczne/

Post napisał: StudentIB » 17 gru 2020, 15:36

Na podstawie prostego schematu (np. szkic w Inventorze, bo jest parametryczny i wygodny w modyfikowaniu) możesz określić takie rzeczy jak skok siłownika i inne potrzebne wymiary. Kinematykę musiałbyś sprawdzić zgodnie z teorią maszyn i mechanizmów. Są też programy do tego a Inventor posiada moduł symulacji ruchu.

Jeśli chodzi o analizę wytrzymałościową to najlepiej daj tylko utwierdzenie podstawy tam gdzie są koła. Części połącz kontaktem i przyłóż siłę na końcu ramienia.

Może Ci się przydać ten artykuł:
http://pubs.sciepub.com/ajme/5/2/2/index.html

Zajrzyj też do tego tematu: projekt-dzwigu-warsztatowego-wytrzymalo ... 09158.html

Chętnie pomogę coś bliżej, zajmowałem się tym tematem ostatnio :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”