ZNALAZŁEM ! Konwerter USB --> LPT lub RS232
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ZNALAZŁEM ! Konwerter USB --> LPT lub RS232
Witam...
Bardzo często spotykam się na tym forum z pytaniami o konwertery (przejściówki) ze złącza USB na LPT lub RS232, przez przypadek natknąłem się na temat :
http://www.elektroda.net/dla_kompa/ftdi/index.html
i postanowiłem zamieścić link, nie przeglądałem ale może komuś się przyda !
Bardzo często spotykam się na tym forum z pytaniami o konwertery (przejściówki) ze złącza USB na LPT lub RS232, przez przypadek natknąłem się na temat :
http://www.elektroda.net/dla_kompa/ftdi/index.html
i postanowiłem zamieścić link, nie przeglądałem ale może komuś się przyda !
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
odswierzam temat
mam pytanie do tej plytku usb lpt na procku co nie dziala nie mam linku pod reka teraz
czy nie mozna byloby stworzyc np wirtualneg portu lpt
a nastepnie napisac programik ktory by czytal jego syg i konwertowal na postac usb ktore to bylyby przesylane przez owa plytke usb-lpt
czy jest to technicznie wykonalne sam nie jestem zbytnio zorientowany w temacie gdyz go nie zglebialem
mam pytanie do tej plytku usb lpt na procku co nie dziala nie mam linku pod reka teraz
czy nie mozna byloby stworzyc np wirtualneg portu lpt
a nastepnie napisac programik ktory by czytal jego syg i konwertowal na postac usb ktore to bylyby przesylane przez owa plytke usb-lpt
czy jest to technicznie wykonalne sam nie jestem zbytnio zorientowany w temacie gdyz go nie zglebialem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jest wykonalne - ale efekt byłby bardzo powolny. Narzut drajwera windowsowego byłby zbyt duży aby używać tego do sterowania - trudno byłoby uzyskać synchronizm taktowania.
Przejściówka USB/RS232 działa całkiem dobrze gównie dlatego, że tam można zbierać dane w pakiety i wysyłać np. po 128 w jednej transakcji. Przy sterowaniu impulsami poprzez LPT nie jest to możliwe, choć niektóre drivery USB/RS232 udostępniają tzw. bit-bang mode ( coś ala LPT - proponuję obejrzeć układy firmy FTDI ).
Przejściówka USB/RS232 działa całkiem dobrze gównie dlatego, że tam można zbierać dane w pakiety i wysyłać np. po 128 w jednej transakcji. Przy sterowaniu impulsami poprzez LPT nie jest to możliwe, choć niektóre drivery USB/RS232 udostępniają tzw. bit-bang mode ( coś ala LPT - proponuję obejrzeć układy firmy FTDI ).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Dlaczego tak uważasz ?Jest wykonalne - ale efekt byłby bardzo powolny. Narzut drajwera windowsowego byłby zbyt duży aby używać tego do sterowania - trudno byłoby uzyskać synchronizm taktowania.
Przecież sprzętowe LPT jest o wiele wolniejsze od USB. Wydaje mi się, że dało by się to zrealizować w sensowny sposób. Przy tak szybkich uCPU jakje mamy teraz do dyspozycji nie powinno wydaje mi się być z tym problemu.
Inna sprawa, że nie wiem, jakie ograniczenia ma sterownik programowy dla wirtualnego LPT, bo taki byłby pewnie potrzebny, ale przecież i to można napisać od nowa.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
I tak i nie. Dla dużych ilości danych USB jest bezsprzecznie szybsze. Ale dla pojedynczych bajtów, które trzeba wysyłać synchronicznie narzut związany z utworzeniem i wysłaniem paczki jest znaczący.mag32 pisze:Przecież sprzętowe LPT jest o wiele wolniejsze od USB
Problemem nie jest szybkość transmisji, ale możliwość wysyłania co ściśle określony interwał małej ilości danych - co jest dla USB problemem.
Sterowniki używające USB wysyłają pakiety danych które potem w mikroprocesorze lub FPGA są "odgrywane". Tak działa CncGraf, g-Rex jak i mój sterownik dla step2cnc.
Mimo dużej prędkości wydaje mi się nierealne wysyłanie po USB małych paczek z częstotliwością np. 50kHz - USB nie było tworzone do takich celów . Co innego transmisja strumienowa jak się podłączy kamerę. Ale nawet tam należy liczyć się z pewnymi opóżnieniami/zadławieniami które są nieistotne ( bo obraz jest buforowany i odgrywany z opóżnieniem np. 20ms )
Niech kolega napisze najprostszy sterownik pod Windows, to się przekona jaka wielka, wypasiona, powolna i żarłoczna bestia siedzi pod maską Windowsów.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
To się NIEstety zgadza, co do reszty, nie wiem, nie analizowałem tego głębiej, ale wygląda na to że kolega jarekk ma rację. Może być z tym nie lada problem.wielka, wypasiona, powolna i żarłoczna bestia siedzi pod maską Windowsów.
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)