Cześć,
po pierwsze chciałbym wszystkich serdecznie przywitać gdyż jest to mój pierwszy post.
Jestem użytkownikiem maszyny Rover A-S. Piszę z pytaniem czy jest możliwa wymiana oprogramowania z BiesseWorks na oprogramowanie, które umożliwi mi obróbkę 3D.
Pytałem u dystrybutora i nikt nie był w stanie mi pomóc. Jedynie powiedziano mi, że na BiesseWorsk taka obróbka będzie wyjątkowo trudna do zrealizowania.
Dodam tylko, że jestem tylko operatorem i nie mam zamiaru wgrywać, zmieniać nic sam. Dla mnie to zbyt duże ryzyko ze względy na wartość maszyny, na której pracuję. Szukam profesjonalnej pomocy, na legalnym oprogramowaniu na płaszczyźnie B2B.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zmiana oprogramowania w Rover A-S
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak na prawdę to twoje pytanie jest mało precyzyjne ..
Jaki masz problem ? Oprogramowania czy sterownika w maszynie nie zmienisz .
Potrzebujesz program typu CAM .. czyli taki graficzny edytor na którym przygotujesz pliki .
Hmm może sprawdź demo ARTCAMa ..
Jaki masz problem ? Oprogramowania czy sterownika w maszynie nie zmienisz .
Potrzebujesz program typu CAM .. czyli taki graficzny edytor na którym przygotujesz pliki .
Hmm może sprawdź demo ARTCAMa ..
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Posiadam wersję 3.4.17.1317 z grudnia 2012.
Chcę się dowiedzieć czy na tej maszynie będę w stanie stworzyć bryłę przestrzenną (pomijając sposoby mocowania i inne tego typu niuanse) np. słup drewniany z rzeźbą, z czterech stron. Moja maszyna ma 4 oś ale do obróbki wystarczą mi 3. Bardziej mi chodzi o program, który stworzy mi ścieżki, sam stworzy całą obróbkę zgrubną i wykańczającą. Tu teraz nie wiem czy do Biesse Works mogę wrzucić obróbkę stworzoną w jakimś oprogramowaniu CAD/CAM czy Biesse Works muszę wymienić na coś co mi to umożliwi. W manualu od BW nie znalazłem odpowiedzi na ten temat a u dystrybutora dowiedziałem się, że BW nie ma takich możliwości.
To jest dla mnie świeży temat i nie do końca umiem się wysłowić ale mam nadzieję, że to co piszę będzie zrozumiałe.
Chcę się dowiedzieć czy na tej maszynie będę w stanie stworzyć bryłę przestrzenną (pomijając sposoby mocowania i inne tego typu niuanse) np. słup drewniany z rzeźbą, z czterech stron. Moja maszyna ma 4 oś ale do obróbki wystarczą mi 3. Bardziej mi chodzi o program, który stworzy mi ścieżki, sam stworzy całą obróbkę zgrubną i wykańczającą. Tu teraz nie wiem czy do Biesse Works mogę wrzucić obróbkę stworzoną w jakimś oprogramowaniu CAD/CAM czy Biesse Works muszę wymienić na coś co mi to umożliwi. W manualu od BW nie znalazłem odpowiedzi na ten temat a u dystrybutora dowiedziałem się, że BW nie ma takich możliwości.
To jest dla mnie świeży temat i nie do końca umiem się wysłowić ale mam nadzieję, że to co piszę będzie zrozumiałe.
Rover A-S
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
W takim razie powinieneś skontaktować się z dystrybutorem AlphaCama. Cena zależna od opcji jakie będą dostępne, startuje chyba od 6tys plus postprocesor. (najdrożej płynna obróbka w 5osiach ale Ciebie to nie dotyczy).
Będziesz mógł porównać z ArtCamem i zdecydować, który bardziej odpowiedni do prac, które wykonujesz.
BTW. Korzystając z AlphaCam wcale nie musisz się pozbywać BW ponieważ jest to po prostu inny program Cam, który służy do tworzenia programów sterujących obrabiarką.
Będziesz mógł porównać z ArtCamem i zdecydować, który bardziej odpowiedni do prac, które wykonujesz.
BTW. Korzystając z AlphaCam wcale nie musisz się pozbywać BW ponieważ jest to po prostu inny program Cam, który służy do tworzenia programów sterujących obrabiarką.
Pozdrawiam
Adas
Adas