złożeniowy rysunek wału
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
złożeniowy rysunek wału
Witam, mam narysować rysunek wykonawczy zębnika jednak srednica koła małego jest na tyle duża, że w grę wchodzi tylko połaczenie poprzez wpust. jako że za zadanie mam na rysować zębnik , to tym przypadku będzie to sam wałek, bez osadzonego koła? nie bardzo 'widze' jak zaznaczyc wpust na kole + kolo
Tagi:
Re: złożeniowy rysunek wału
Poruszasz 2 tematy w jednym:mundol pisze:Witam, mam narysować rysunek wykonawczy zębnika jednak srednica koła małego jest na tyle duża, że w grę wchodzi tylko połaczenie poprzez wpust. jako że za zadanie mam na rysować zębnik , to tym przypadku będzie to sam wałek, bez osadzonego koła? nie bardzo 'widze' jak zaznaczyc wpust na kole + kolo
- Zębnik to monolit wałka z kołem zębatym; jeżeli jest wymóg rysowania zębnika to ma być to wałek razem z kołem zębatym jako całość.
( W celach edukacyjnych bywają różne "dziwolągi" wymagane przez prowadzących

-Rysunki wykonawcze, przykładowe, osobnych elementów (wałek, koło zębate, wpust + zestawienie tych 3 elementów ) znajdziesz w podręcznikach
np.T. Dobrzański- Rysunek techniczny maszynowy(w.24) od str.134
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Znawca tematu (min. 80)
Ja to bym rysował oddzielnie wał i oddzielnie koło zębate jako rysunki wykonawcze , nanosząc odpowiednie wymiary i tolerancje. Następnie zrobiłbym złożenie. http://www.simr.pw.edu.pl/~rpakow/wpusty_pryz.htm tutaj są wpusty z normy.