Zgzrewarka z trafo od mikrofali
jakiego sterownika uzyć
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Zgzrewarka z trafo od mikrofali
Witam
Właśnie zacząłem budować zgrzewarkę do ogniw z transformatora od mikrofali. Uzwojenie wtórne zostało już usunięte. teraz czas na sterownik. I tu nasuwa się pytanie jakiego sterownika użyć? W sieci można znaleźć wiele sterowników ale chciałbym jednak zamontować taki który ktoś już używa i nie ma z nim żadnych problemów. Ja chce kupić już gotowy i najlepiej z własną obudową. Oczywiście taki sterownik chciałbym aby był zasilany już z 230V - beż żadnych dodatkowych transformatorów czy innych układów zasilania.
Ma ktoś coś ciekawego do polecenia? Przeglądałem już oferty z allegro i zainteresował mnie jeden produkowany w Polsce. Jest to sterownik do zgrzewarki SZG2. Proszę o opinie na temat tego urządzenia
robertki
Właśnie zacząłem budować zgrzewarkę do ogniw z transformatora od mikrofali. Uzwojenie wtórne zostało już usunięte. teraz czas na sterownik. I tu nasuwa się pytanie jakiego sterownika użyć? W sieci można znaleźć wiele sterowników ale chciałbym jednak zamontować taki który ktoś już używa i nie ma z nim żadnych problemów. Ja chce kupić już gotowy i najlepiej z własną obudową. Oczywiście taki sterownik chciałbym aby był zasilany już z 230V - beż żadnych dodatkowych transformatorów czy innych układów zasilania.
Ma ktoś coś ciekawego do polecenia? Przeglądałem już oferty z allegro i zainteresował mnie jeden produkowany w Polsce. Jest to sterownik do zgrzewarki SZG2. Proszę o opinie na temat tego urządzenia
robertki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Zgzrewarka z trafo od mikrofali
Gdyby było bliżej użyczył bym ci dla prób sterownika jaki posiadam do sterowania mojego TIG-a. To aliexpresowe urządzenie w spawaniu precyzyjnym tigiem sprawdza się w moich potrzebach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Myślę że sprawdził by się .
Napięcie wejściowe: 220V
Ustawiane,
Czas spawania: 1-999mS
Czas interwału: 0 1-999mS
Częstotliwość impulsów punktowych: 1-20Hz
Cykl pracy impulsu: 1-99%
Impuls jeden lub kilka , z gazem lub bez.
Napięcie wejściowe: 220V
Ustawiane,
Czas spawania: 1-999mS
Czas interwału: 0 1-999mS
Częstotliwość impulsów punktowych: 1-20Hz
Cykl pracy impulsu: 1-99%
Impuls jeden lub kilka , z gazem lub bez.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Co to za sterownik ten do tiga. Ja robiłem zgrzewarka z projektu rctruck.pl oparta na arduino
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ilu ogniw?
Bo jakoś tak podejrzewam, że masz problem podobny jak ja ze swoją giętarką do plastiku.
No bo fajnie jest mieć panel z mnóstwem przycisków, pokręteł, lampek i wyświetlaczy, ale giętarki używam raz na pół roku, kładę sobie smartfona ustawionego na stoper i sam robię za sterownik wkładając i wyciągając wtyczkę z gniazda...
I za każdym razem sobie mówię, że czas najwyższy zbudować wreszcie ten sterownik, choć doświadczenie mnie nauczyło, że wcale go nie potrzebuję...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Przyczyn jest kilka:tuxcnc pisze: ↑02 maja 2023, 08:53Ilu ogniw?
Bo jakoś tak podejrzewam, że masz problem podobny jak ja ze swoją giętarką do plastiku.
No bo fajnie jest mieć panel z mnóstwem przycisków, pokręteł, lampek i wyświetlaczy, ale giętarki używam raz na pół roku, kładę sobie smartfona ustawionego na stoper i sam robię za sterownik wkładając i wyciągając wtyczkę z gniazda...
I za każdym razem sobie mówię, że czas najwyższy zbudować wreszcie ten sterownik, choć doświadczenie mnie nauczyło, że wcale go nie potrzebuję...
Po pierwsze bo mam taki kaprys.
Po drugie ciężko jest odliczyć pół sekundy - brak powtarzalności.
Po trzecie bo każdy przy swojej zgrzewarce ma to i ja chce mieć.
Prościej się już nie da odpowiedzieć. Po za tym mój temat dotyczy budowy zgrzewarki i rodzaju sterownika a nie sensu budowy takiego urządzenia. A teraz mam nadzieje, że zaspokoiłem Twoją ciekawość.
robert
-
- Posty w temacie: 2
rynio_di pisze:Nie wiem czy mogę podlinkować ale poszukaj w sieci , To china z alliex.
Zapewne ten?
download/file.php?id=46394
https://allegrolokalnie.pl/oferta/cold- ... e-spawanie
https://pfmrc.eu/topic/90718-dla-koleg% ... C4%99-tig/
tig-do-4k-t113697-10.html
i
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
NIE !!!
Teraz jest czas na nawinięcie uzwojenia wtórnego, wykonanie elektrod i wypróbowanie transformatora choćby na puszkach od konserw.
Wbrew pozorom sporo tu można spieprzyć, a nawet jeśli będzie działać, to może w sposób inny niż przewidujesz.
Kupowanie sterownika o zakresie 2-200 milisekund, prawie na pewno będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.