Zgrzewarka...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Zgrzewarka...
I właśnie z tego powodu zgrzewarka kondensatorowa jest lepsza.
Nie dość że jakość zgrzewów będzie większa (ze względu na krótszy czas zgrzewania, a przy zgrzewaniu ogniw to dość ważne), to jeszcze wymagania co do źródła zasilania są mniejsze.
Jedyny problem to cena.
Nie dość że jakość zgrzewów będzie większa (ze względu na krótszy czas zgrzewania, a przy zgrzewaniu ogniw to dość ważne), to jeszcze wymagania co do źródła zasilania są mniejsze.
Jedyny problem to cena.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ale fest kable... Jaki przekroj bo na oko to chyba z 90mm2? Nieźle, widzę ze jest ponad 1000A na samym końcu. Ma tam jakaś płytkę sterującą, o co tam chodzi?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
Trafo oczyszczone, uzwojenie pierwotne dodatkowo zaizolowałem taśmą, mam nadzieję że nie będzie się grzało. Kupiłem footswitcha i szukam kabla, na początek 50mm2.
W AVT jest sterownik, który wyzwala impuls w odpowiednim momencie ( w szczycie nasycenia rdzenia), nie wiem czy wybrać ten czy jakiś inny noname made in China. Opinie o nim są rozne. One też mają te funkcje? Czy może lepiej i taniej sklecić sterowanie z osobnych elementów, tzn. SSR, ściemniacz, przekaźnik czasowy? Bo to też opcja.
I czy to nie będzie tak btw wysadzało mi korków? 800w trafo, zwarcie, a soft start odpada jak rozumiem, skoro ma to mieć maksymalnie duży impuls....
Dodane 1 godzina 31 minuty 9 sekundy:
Zdecydowałem się na chinola z triakiem 100A, cenowo wyszedł najkorzystniej, konkretne zaciski śrubowe na PCB a i sterowanie wygodne na 2 potencjometrach. Zobaczymy co to wyjdzie.
W AVT jest sterownik, który wyzwala impuls w odpowiednim momencie ( w szczycie nasycenia rdzenia), nie wiem czy wybrać ten czy jakiś inny noname made in China. Opinie o nim są rozne. One też mają te funkcje? Czy może lepiej i taniej sklecić sterowanie z osobnych elementów, tzn. SSR, ściemniacz, przekaźnik czasowy? Bo to też opcja.
I czy to nie będzie tak btw wysadzało mi korków? 800w trafo, zwarcie, a soft start odpada jak rozumiem, skoro ma to mieć maksymalnie duży impuls....
Dodane 1 godzina 31 minuty 9 sekundy:
Zdecydowałem się na chinola z triakiem 100A, cenowo wyszedł najkorzystniej, konkretne zaciski śrubowe na PCB a i sterowanie wygodne na 2 potencjometrach. Zobaczymy co to wyjdzie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
pitsa pisze:No i co z tym konkretnego można zrobić?
Mała zgrzewarka do małych pierdółek, duża do dużych. Z 1 KW pewnie da się zgrzać ze dwie blachy stalowe 0,6 mm przy dwóch zwojach na uzwojeniu wtórnym. Jest jak kolega napisał, światło w chałupie przygasa, ale bezpieczników jeszcze nie wywala.
-
- Posty w temacie: 3
W stanie nasycenia rdzenia, prąd z uzwojenia pierwotnego nie przenosi się na uzwojenie wtórne.
Światło przygasa, bo taki transformator robi bardziej za zwarcie, niż za trafo.
A z 1 kW, to da się co najwyżej zrobić półgodzinny film na Youtube, co jest prawdziwą plagą...
-
- Posty w temacie: 1
No niestety z bólem serca muszę ci przyznać racje, rzadko to robię.tuxcnc pisze: z 1 kW, to da się co najwyżej zrobić półgodzinny film na Youtube, co jest prawdziwą plagą...
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
tuxcnc pisze:A z 1 kW, to da się co najwyżej zrobić półgodzinny film na Youtube, co jest prawdziwą plagą...
Do małych pierdół się nadaje. Kiedyś tym zgrzewałem pojemnik z blachy kwasówki 2 x 0,5 mm albo jakie druty pracujące w wysokiej temperaturze.