Zgrzewanie metali
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Zgrzewanie metali
Czy ktoś ma doświadczenie ze zgrzewaniem? Wszystko zaczęło się od tego że stali nierdzewnej tak łatwo nie zespawasz. A i nie zawsze można sobie pozwolić na brzydkie połączenie. Natomiast ostatnio widziałem takie rozwiązanie w garnku, gdzie uchwyty były po prostu zgrzane z samym garnkiem.
Czy takie łączenie stali nierdzewnej jest trwałe? Zastanawia mnie też jak to wygląda w przypadku innych metali, np aluminium.
Czy takie łączenie stali nierdzewnej jest trwałe? Zastanawia mnie też jak to wygląda w przypadku innych metali, np aluminium.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Zgrzewanie metali
Zobacz też jak się robi spoiny punktowe.
http://www.rzsz-pilzno.pl/static/zdalna ... 5.2020.pdf
http://metale.pwr.wroc.pl/files/ckm/wyklad_04.pdf
Aluminiowe garnki są niezdrowe.
http://www.rzsz-pilzno.pl/static/zdalna ... 5.2020.pdf
http://metale.pwr.wroc.pl/files/ckm/wyklad_04.pdf
Aluminiowe garnki są niezdrowe.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Nie, nie garnki to ja tylko nierdzewne widziałem. No ale zgrzewanie to ciekawa metoda do wytwarzania elementów.
Ale natężenia prądu to ja widzę że moja 6kW spawarka to się może schować haha Trzeba by budować zgrzewarkę trójfazową na napięciu kilku woltów.
Ale natężenia prądu to ja widzę że moja 6kW spawarka to się może schować haha Trzeba by budować zgrzewarkę trójfazową na napięciu kilku woltów.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Zanim zbudujesz i nam pokażesz zgrzewarkę, sprawdź jak się pięknie spawa nierdzewkę. 

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
z 6 Kw do nie ujedziesz no chyba że z cienką blaszką, dobrze się sprawują zgrzewarki ASPA rodzimego producenta .strikexp pisze: widzę że moja 6kW spawarka to się może schować
Dodane 1 minuta 50 sekundy:
pod warunkiem że ma się odrobinę doświadczenia ,bo tig-em wręcz rewelacyjnie lepiej niż zwykłą stal .tuxcnc pisze:Stal nierdzewna pięknie się spawa, nawet elektrodą
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Tak, chyba Tig będzie lepszy. No bo jak robią te zgrzewy poprzez tarcie to one są wielkopowierzchniowe. A takie zwykłe elektryczne spawanie to złapie tylko na małej powierzchni. Lepiej TIGiem pospawać.
-
strikexp pisze: No bo jak robią te zgrzewy poprzez tarcie to one są wielkopowierzchniowe
Napisz coś jeszcze równie mądrego.
strikexp pisze: Wszystko zaczęło się od tego że stali nierdzewnej tak łatwo nie zespawasz.
Nie mów o tym spawaczom bo się załamią.
No popatrz jak Ty mało widziałeś - tylko nierdzewne, żal człowieka.strikexp pisze:Nie, nie garnki to ja tylko nierdzewne widziałem.
strikexp pisze: No ale zgrzewanie to ciekawa metoda do wytwarzania elementów.
jakbyś nie wiedział - to raczej łączenie elementów. no ale co wymagać...
strikexp pisze: takie zwykłe elektryczne spawanie to złapie tylko na małej powierzchni. Lepiej TIGiem pospawać.
TIG to takie niezwykłe i nieelektryczne spawanie.
Nie wiem co bierzesz ale zmniejsz dawkę.

-
- Posty w temacie: 4
nie dokazuj przecież zmniejszył dawkę tylko popłynął dalej niż potrafiłARGUS pisze:Nie wiem co bierzesz ale zmniejsz dawkę

Dodane 2 minuty 41 sekundy:
bo to temat nie o ryżu .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki