Zgrzewanie drutu ocynkowanego
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
ja mam ZPF-16 o mocy 40 kV i 6+6 czarna idzie na górnych zakresach
nie podam ci prądów bo ich nie znam na skali mam zakresy 1-10
ale zgrzewanie pulsacyjne
zwykłe na 1 takt to mizerna wytrzymałość zgrzewu -chyba że wydłużysz czas ... ale wtedy zabezpieczenie 32 A nie wytrzyma
ja zmieniłem na topiki 50 A zwykłe S-ki wywalało
i co mogę ci powiedzieć to - nie kombinuj z robieniem zgrzewarki
ja miałem zgrzewarki stare wysłużone właśnie ZPF modernizowałem je wstawiając nowe sterowniki z ASPY i nowe tyrystory
chodzi jak nowa
aha i jak myślisz o dużej serii to docisk pneumatyczny !
nie podam ci prądów bo ich nie znam na skali mam zakresy 1-10
ale zgrzewanie pulsacyjne
zwykłe na 1 takt to mizerna wytrzymałość zgrzewu -chyba że wydłużysz czas ... ale wtedy zabezpieczenie 32 A nie wytrzyma
ja zmieniłem na topiki 50 A zwykłe S-ki wywalało
i co mogę ci powiedzieć to - nie kombinuj z robieniem zgrzewarki
ja miałem zgrzewarki stare wysłużone właśnie ZPF modernizowałem je wstawiając nowe sterowniki z ASPY i nowe tyrystory
chodzi jak nowa
aha i jak myślisz o dużej serii to docisk pneumatyczny !
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
No jasne że przy większym oporze aby uzyskać odpowiednio duży (oczekiwany) prąd i w efekcie dostarczyć odpowiednią energię do zgrzewu, potrzebne jest wyższe napięcie. Ale tu nie ma nic za nic, bo większe napięcie przy tym samym prądzie to przecież większa moc dysponowana transformatora. To dlatego zgrzewarki do cienkich blach mają (względnie) małe transformatorki, często w przenośnych obudowach, i dają sobie radę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie bardzo. Grupa zgrzewów to mniejszy opór (całości tych zgrzewów).251mz pisze:To by wychodziło ,że dla zgrzewania grupowego wyższe napięcie wtórne jest korzystniejsze?
Natomiast wymagana moc przypadająca na jeden zgrzew pozostanie taka sama.
Opór pojedynczego zgrzewu też.
A te zgrzewy będą połączone równolegle, więc na każdym napięcie będzie takie samo.
Dlatego też do zgrzewania grupowego napięcie powinno być takie samo jak do pojedynczego, natomiast wydajność prądowa już większa.
Większy prąd przy tym samym napięciu ustali się sam, właśnie dzięki temu że spadnie rezystancja podczas połączenia równoległego wielu zgrzewów. Zgrzewarka musi jedynie mieć możliwość dostarczyć ten większy prąd.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Dobra , temat poniekąd rozwiązany częściowo.
Trafiło w moje ręce takie ustrojstwo:

Podobno chodziła na zabezpieczeniu 63A, chociaż pierwsze zabezpieczenia w skrzynce są ceramiczne 100A.
Posiada 4 trafa , 4 elektrody , pompę hydrauliczną i siłowniki - trochę przerost bo hydraulika leci tylko na 25 barach...
Zgrzewa pręty od 2-8mm
Trafiło w moje ręce takie ustrojstwo:

Podobno chodziła na zabezpieczeniu 63A, chociaż pierwsze zabezpieczenia w skrzynce są ceramiczne 100A.
Posiada 4 trafa , 4 elektrody , pompę hydrauliczną i siłowniki - trochę przerost bo hydraulika leci tylko na 25 barach...
Zgrzewa pręty od 2-8mm