Zerowanie osi - problem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Zerowanie osi - problem
Zbudowałem maszynę z 5 osiami. Maszyna zeruje się na czujnikach. Wszystko działa poprawnie tylko że w mach 3 mam jakieś głupoty po wyzerowaniu, jak na załączonych zdjęciach.
Jak wyzerować w mach 3 wszystkie offseet-y i współrzędne maszynowe, tak aby wszędzie były zera?
Jak wyzerować w mach 3 wszystkie offseet-y i współrzędne maszynowe, tak aby wszędzie były zera?
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Nic z tego, bazowanie osi zeruje tylko biezącą pozycję, nie zeruje współrzędnych maszynowych. Dla mnie jest to jakiś obłęd ponieważ powinny się wyzerować a już na pewno powinny się wyzerować po wciśnięciu klawisza "zeruj wszystko". Moze mam jakąś funkcję włączoną w ustawieniach która blokuje zerowanie się współrzędnych.
Nawet jak wpisuję zera w tablicy offsetów to program przyjmuje zero ale pozycję która była wcześniej przepisuje do współrzędnych maszynowych i tak w kółko.
Może program się uszkodził?
Nawet jak wpisuję zera w tablicy offsetów to program przyjmuje zero ale pozycję która była wcześniej przepisuje do współrzędnych maszynowych i tak w kółko.
Może program się uszkodził?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Jeszcze raz:
w offsetach wszystko na zero dla g54. Nic tam więcej nie ruszasz.
Wychodzisz z tego do 'program' (Alt1).
Wciskasz koordy maszynowe( współrzędne maszyny) i dla każdej osi wbijasz 0, wychodzisz z koordów maszyn. i też w razie potrzeby dajesz wszędzie 0.
Oczywiście maszyna ustawiona na zerach. - fizycznie.
w offsetach wszystko na zero dla g54. Nic tam więcej nie ruszasz.
Wychodzisz z tego do 'program' (Alt1).
Wciskasz koordy maszynowe( współrzędne maszyny) i dla każdej osi wbijasz 0, wychodzisz z koordów maszyn. i też w razie potrzeby dajesz wszędzie 0.
Oczywiście maszyna ustawiona na zerach. - fizycznie.