A niby u mnie to jakiś inny układ jest? Też mam dwa kompy w pokoju, i maszynę podpiętą pod jeden z nich. I też mam hebel - którym wyłączam wszystko, poza jednostkami centralnymi komputerów. Ba - każda z nich jest do zasilania wpięta przez UPS, i nawet zanik zasilania w sieci ich nie wyłącza.kamar pisze:ProsiłemMlKl pisze: Podepnij grzyba pod przycisk włączający komputer, a nie brutalnie pod linię zasilania. Jak już musisz go wyłączać z buta.![]()
Czy to tak ciężko pojąć ze oprócz kompa jest jeszcze sterowanie i maszyna.
I jak je chcę powyłączać, to każdemu naciskam odpowiedni przycisk na klawiaturze, czekam, aż mi zameldują, że się wyłączyły, i dopiero przekłądam hebel, wyłączając wszystko inne.
Przy czternastu warto już zrobić automatyzację tego włączania i wyłączania, żeby na jednym kompie wydawać polecenie obudzenia i wyłączenia wszystkich pozostałych.
Pomijam już możliwość przepięcia w sieci, które wywali ci wszystkie czternaście sztuk w najmniej odpowiednim momencie. Mam nadzieję, że masz każdy config i procedurę zbackupowane gdzieś bezpiecznie. Bo postawienie i ustawienie tego od podstaw zajmie z tydzień bez backupu.