Zdjęcie na format dxf
Zdjęcie na format dxf
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zdjęcie na format dxf
Witam . Chciałbym zrobić zdjęcie tj jakiegoś obiektu w moim.przypadku kluczyka samochodowego i wrzucić bezpośrednio na.format CAD . Są konwentery w google lecz zabardzo nie sprawdza się to pokazuje się wiele lin . Niby można je usunąć w programie ale nie odzwierciedla to dobrze rysunku . Do tej pory jedynie co udało mi się zrobić to złodziejkę samochodowa zrobiłem zdjęcie i mozolnie robiłem splajn jakoś.to.wyszlo ale nie idealnie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Zdjęcie na format dxf
Stałe tło, stałe naświetlnie kluczyka i powinno być lepiej. Zawsze możesz edytować uzyskany plik i usunąć zbędne linie. Same ustawienie pinów można zmierzyć suwmiarka
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Można Inkscape, ale... podobnie jak w każdym innym przypadku idealnie nie będzie - szumy z matrycy, niejednorodność oświetlenia, oraz niejednolita struktura, zarówno materiału, jak i tła, sprawiają, że zawsze wystąpią jakieś przekłamania... można poeksperymentować z filtrami i zapisać jako B&W np. za pomocą Gimp'a, ale nigdy nie będzie to to samo co oryginał.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zdjęcie trzeba robić w nocy na tle nieba, wtedy tło wyjdzie idealnie czarne. Potem gamma, kontrast itd, żeby zrobić białą plamę na czarnym tle. Potem dopiero konwertować.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jeśli ma to być tylko obrys/kontur obiektu, to .... można sobie z tym poradzić fotografując jasny obiekt na ciemnym tle lub ciemny na jasnym w namiocie bezcieniowym, przy czym zdjęcie oczywiście od góry prostopadle, po czym wrzucasz zdjęcie do edytora graficznego (np. Corel PhotoPaint) w którym tworzysz maskę z ciemnego lub jasnego obszaru, po czym wypełniasz maskę kolorem i eksportujesz jako PNG z przezroczystością.creattine1 pisze: ↑28 lip 2021, 21:04Witam . Chciałbym zrobić zdjęcie tj jakiegoś obiektu w moim.przypadku kluczyka samochodowego i wrzucić bezpośrednio na.format CAD . Są konwentery w google lecz zabardzo nie sprawdza się to pokazuje się wiele lin . Niby można je usunąć w programie ale nie odzwierciedla to dobrze rysunku . Do tej pory jedynie co udało mi się zrobić to złodziejkę samochodowa zrobiłem zdjęcie i mozolnie robiłem splajn jakoś.to.wyszlo ale nie idealnie
W efekcie uzyskujesz jednokolorowy obrazek który importujesz do jakiegokolwiek programy w którym istnieje możliwość wektoryzacji i masz gotowca.
Oczywiście ideału nie będzie nigdy (chociaż ... zdarzają się przypadki całkiem udane) i najlepiej po prostu obrysować bitmapę ręcznie wektorami.
Natomiast jeśli ma to być nie sam obrys, a dodatkowo elementy na kluczyku, to ZAPOMNIJ że uda Ci się sensownie zrobić to jakimkolwiek automatem.
Zresztą, jeśli będziesz się w to bawić, to po jakimś czasie i tak stwierdzisz, że nie ma sensu taka zabawa, czyli ... od razu najlepiej obrysować ręcznie, bo będzie i dokładnie i po prostu szybciej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zdjęcie robilem na kartce papieru ale i tak ja piszecie wyszło nie idealnie.chyba faktycznie.zostaje rysowanie jedynie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
jakie zdjęcia?, namioty, niebo, ciężko te głupoty czytać... Zeskanuj kluczyk normalnym skanerem biurkowym A4, przerysuj ręcznie, to jest robota na chwilę a nie dumanie na kilka dni.