Zamówiłem sobie anodowanie z barwieniem na czerwono detali aluminiowych, ale niestety kolor wyszedł raczej ciemnobordowy niż czerwony. Szkoda mi tych detali, a chciałbym zrobić jeszcze jedno podejście już gdzie indzie i stąd moje pytanie - jak zdjąć obecną warstwę anody?
Mam małą kabinkę do szkiełkowania i tak próbuję. Metoda dość żmudna, bo ciężko usunąć kolor z zakamarków, szczególnie w części, która była radełkowana, no ale jakoś przeboleję. jeśli w ten sposób uda się uratować detale.
Tylko czy ja w ten sposób zdejmuję całą anodę? Czy może samą "wierzchnią" warstwę z kolorem? Żeby się potem nie okazało, że tego nie da rady drugi raz anodować.
Zdjęcie anody z aluminium
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Zdjęcie anody z aluminium
Można zarówno próbować szkiełkowania, jak i rozpuszczonego kreta. W pierwszym przypadku metoda żmudna. W drugim potrzeba odpowiedniego zbiornika, co nie jest problemem w przypadku małych rzeczy, ale potencjalnie może być problemem z większymi elementami. Alternatywnie można wtedy spróbować szmatą/gąbką nasyconą kretem (koniecznie w rękawicach, okularach ochronnych itp.) ale wtedy robota też może być ciężka.
Jeśli i tak chcesz oddać detale gdzie indziej, to możesz w tej innej firmie zlecić także ściągnięcie tej wadliwej warstwy. Muszą mieć u siebie narobionego roztworu do usuwania warstw, które im nie wyszły. Przy okazji zobaczą, jaki efekt Cię nie satysfakcjonuje i być może przy ściąganiu anody nie narobią dołów
Jeśli i tak chcesz oddać detale gdzie indziej, to możesz w tej innej firmie zlecić także ściągnięcie tej wadliwej warstwy. Muszą mieć u siebie narobionego roztworu do usuwania warstw, które im nie wyszły. Przy okazji zobaczą, jaki efekt Cię nie satysfakcjonuje i być może przy ściąganiu anody nie narobią dołów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
no narobi jeśli to chemicznie się usuwa , a co do krete soda kaustyczna jest w ni i to ona usuwa .grafmetal pisze:być może przy ściąganiu anody nie narobią dołów
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
grafmetal pisze:Jeśli i tak chcesz oddać detale gdzie indziej, to możesz w tej innej firmie zlecić także ściągnięcie tej wadliwej warstwy
Właśne jak przeczytałem, że można kretem to pomyślałem, że firma zajmująca się tym powinna mieć lepsze sposoby i chyba od tego właśnie zacznę, czyli od zapytania czy oni tego nie zrobią.
tristar0 pisze:no narobi jeśli to chemicznie się usuwa , a co do krete soda kaustyczna jest w ni i to ona usuwa .
Czyli co, tym kretem mogę sobie uszkodzić detale?
grafmetal pisze:przypadku małych rzeczy
To jest 100 małych pokrętełek radełkowanych o wymiarach gabarytowych 6x5mm, do anodowania wkręconych po prostu w kawał płyty aluminiowej za końcówki gwintów. Więc raczej problemu z rozmiarami by nie było.
-
kret zadziała tak jak typowy preparat do czyszczenia silnika samochodowego czyli rozpuści tłuszcze i utleni powierzchnię aluminium estetyczne to już nie będzie
Dodane 4 minuty 39 sekundy:
najwłaściwszym wyjściem pozostawałoby powtórzyć barwienie w necie jest parę opisów jak to zrobić nawet w domu .
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
np.https://www.audiostereo.pl/topic/41424- ... e-alu-diy/
Dodane 3 minuty :
Dodane 4 minuty 39 sekundy:
najwłaściwszym wyjściem pozostawałoby powtórzyć barwienie w necie jest parę opisów jak to zrobić nawet w domu .
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
np.https://www.audiostereo.pl/topic/41424- ... e-alu-diy/
Dodane 3 minuty :
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
https://pol.thehouseofchronic.com/42397 ... -own-hands a tu jak to zrobić w warunkach domowych