Zbiornik ze stali 1.7380(10CrMo9-10)
Wyżarzanie po spawaniu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Zbiornik ze stali 1.7380(10CrMo9-10)
Mam pytanie odnośnie zbiornika spawanego z 1.7380 (10CrMo9-10). Zbiornik spawany z blach grubości 4mm. Czy taki zbiornik wymaga wyżarzania po spawaniu? Wykonawca twierdzi, że bez wyżarzania w przypadku spawania tego gatunku stali, spoiny mogą mieć obniżoną wytrzymałość (pękać). Zbiornik docelowo będzie pracował w temperaturze ok.400-500 st.C. Z kolei dla 16Mo3, twierdzą że obejdzie się bez wyżarzania.
Do tej pory miałem do czynienia ze zbiornikami pracującymi w niższych temperaturach, gdzie stosowaliśmy zwykłą stal konstrukcyjną, bez wyżarzania. Jest jakaś norma, która określa jak należy postępować ze stalami kotłowymi przy zastosowaniach niskociśnieniowych?
Do tej pory miałem do czynienia ze zbiornikami pracującymi w niższych temperaturach, gdzie stosowaliśmy zwykłą stal konstrukcyjną, bez wyżarzania. Jest jakaś norma, która określa jak należy postępować ze stalami kotłowymi przy zastosowaniach niskociśnieniowych?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Zbiornik ze stali 1.7380(10CrMo9-10)
Wyżarzanie tej stali po spawaniu jest obowiązkowe.
Wymagania odnośnie spawania i obróbki cieplnej znajdziesz na sieci.
pozdro
pozdro
-
Dzięki za odpowiedź! To stwierdzenie tyczy się tylko 10CrMo9-10? Co do 16Mo3 - z tego co udało mi się dowiedzieć, to dla cieńszych blach dopuszcza się brak wyżarzania?melonmelon pisze: ↑24 lip 2020, 15:21Wyżarzanie tej stali po spawaniu jest obowiązkowe.
pozdro
-
Mógłby ktoś potwierdzić, czy dla 16Mo3 można pominąć wyżarzanie przy spawaniu cieńszych blach (4-6mm)? Są sprzeczne informacje na ten temat, ciężko o jednoznaczną odpowiedź.
-
Teoretycznie nie trzeba.
Praktycznie firma wykonująca zbiornik powinna mieć WPQR chyba na takie badanie?
Wystarczy Ich poprosić o udostępnienie....
pozdro
Praktycznie firma wykonująca zbiornik powinna mieć WPQR chyba na takie badanie?
Wystarczy Ich poprosić o udostępnienie....
pozdro
-
- Posty w temacie: 1
Z tego co wiem WPQR to nie badanie a procedura kwalifikacji procesu spawania. Poza tym z pierwszego postu można wywnioskować iż wykonawca twierdzi że wyżarzanie jest konieczne a wygląda na to że zleceniodawca ma z tym problem i nie chce ponosić dodatkowych kosztów.
-
To nie tak, że nie chcieliśmy wyżarzać - po prostu chciałem konkretnie wiedzieć, dla którego gat. jest dopuszczalne pominięcie, a dla którego konieczne.
W każdym razie udało mi się zdobyć WPQR na spawanie obu gat. i wychodzi na to, że dla 16Mo3 jest dopuszczalne pominięcie wyżarzania dla takiego zastosowania jakie mam.
W każdym razie udało mi się zdobyć WPQR na spawanie obu gat. i wychodzi na to, że dla 16Mo3 jest dopuszczalne pominięcie wyżarzania dla takiego zastosowania jakie mam.
-
Dziękuję za poprawienie, czasem się zdarza źle zdanie sformułować. 
WPQR od wykonawcy?
Jeśli jeszcze wykonawca daje CE na te zbiorniki, to chyba możesz spać spokojnie.
pozdro

WPQR od wykonawcy?
Jeśli jeszcze wykonawca daje CE na te zbiorniki, to chyba możesz spać spokojnie.
pozdro
-
Wykonawca ma WPQR tylko na zwykłą stal konstrukcyjną i kwasówkę. Na te stale kotłowe znalazłem samemu WPQR w necie, ale to co jest w WPQR pokrywa się to z tym co mówi wykonawca, więc robimy z 16Mo3 bez wyżarzania.
-
Ups. WPQR jest przypisany do danej firmy. Na określony czas.
WPQR firmy X nie oznacza, że firma Y wykonuje to poprawnie.
WPQR to potwierdzenie, że firma X potrafi wykonać dane złącze spawane, z danych materiałów podstawowych i dodatkowych, przy danych innych szykanach (podgrzewanie, wyżarzanie, itd).
Firma Y nie ma WPQR, nie ma potwierdzenia przez jednostkę niezależną, że potrafi to wykonać. Nie może wykonywać w UE zbiornika z danej stali. Nie może je***ć tabliczki znamionowej, dać kwitu CE itd.
pozdro
WPQR firmy X nie oznacza, że firma Y wykonuje to poprawnie.
WPQR to potwierdzenie, że firma X potrafi wykonać dane złącze spawane, z danych materiałów podstawowych i dodatkowych, przy danych innych szykanach (podgrzewanie, wyżarzanie, itd).
Firma Y nie ma WPQR, nie ma potwierdzenia przez jednostkę niezależną, że potrafi to wykonać. Nie może wykonywać w UE zbiornika z danej stali. Nie może je***ć tabliczki znamionowej, dać kwitu CE itd.
pozdro