Zbiornik na benzynę- co zrobić przed cięciem/spawaniem?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Zbiornik na benzynę- co zrobić przed cięciem/spawaniem?
Witam szanowne grono fachowców,
chciałbym zapytać w jaki sposób przygotować zbiornik paliwa (benzyna), w którym paliwo było kilka lat temu, przed pocięciem go czy pospawaniem. Czym wypłukać, ile razy generalnie interesuje mnie wszystko co zrobić, żebym potem pocięcie go i pospawanie było bezpieczne. Mam stary zbiornik motocyklowy i chcę w nim przespawać wlew paliwa w inne miejsce.
chciałbym zapytać w jaki sposób przygotować zbiornik paliwa (benzyna), w którym paliwo było kilka lat temu, przed pocięciem go czy pospawaniem. Czym wypłukać, ile razy generalnie interesuje mnie wszystko co zrobić, żebym potem pocięcie go i pospawanie było bezpieczne. Mam stary zbiornik motocyklowy i chcę w nim przespawać wlew paliwa w inne miejsce.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Zbiornik na benzynę- co zrobić przed cięciem/spawaniem?
No i kłania się szukajka.Roy pisze:chciałbym zapytać w jaki sposób przygotować zbiornik paliwa (benzyna), w którym paliwo było kilka lat temu, przed pocięciem go czy pospawaniem. ......... Mam stary zbiornik motocyklowy i chcę w nim przespawać wlew paliwa w inne miejsce.
Temat spawania baku i sposobów zabezpieczenia przed buuum dosłownie dziewięć postów niżej

https://www.cnc.info.pl/topics92/czym-p ... t86494.htm
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Mea culpa, szukać szukałem ale może złe slowa klucze wybierałem...
Ok w takim razie wiem co i jak, ale pytanie mam nr dwa. Jak go rozciąć? Od iskier z kątówki też może zrobić bum a jak tarcza pociągnie wody i rozbryzga na kątówkę, która jest pod prądem to też wiadomo co może być. Jakiś triki sugerowane?
[ Dodano: 2017-09-01, 00:25 ]
A co sądzicie o zapaleniu gazu ze zbiornika z bezpiecznej odległości, tak żeby się wypaliło wszystko ze środka?
Ok w takim razie wiem co i jak, ale pytanie mam nr dwa. Jak go rozciąć? Od iskier z kątówki też może zrobić bum a jak tarcza pociągnie wody i rozbryzga na kątówkę, która jest pod prądem to też wiadomo co może być. Jakiś triki sugerowane?
[ Dodano: 2017-09-01, 00:25 ]
A co sądzicie o zapaleniu gazu ze zbiornika z bezpiecznej odległości, tak żeby się wypaliło wszystko ze środka?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
przy okazji dostaniesz pocięty bez kątówki ale w sposób nieokreślonyRoy pisze: A co sądzicie o zapaleniu gazu ze zbiornika z bezpiecznej odległości, tak żeby się wypaliło wszystko ze środka?

w ogolę nie rozumiem o co się rozbiega, jak wlejesz wodę to opary wyjdą z pojemnika, potem wylewasz wodę i rób z tym co chcesz
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Stały bywalec (min. 70)
No nie bardzo raczej. Woda nie wyplucze benzyny i po wyłania znowu zbiorą się opary. Chcesz aby się chlopina zabił czy jak?zacharius pisze:przy okazji dostaniesz pocięty bez kątówki ale w sposób nieokreślonyRoy pisze: A co sądzicie o zapaleniu gazu ze zbiornika z bezpiecznej odległości, tak żeby się wypaliło wszystko ze środka?![]()
w ogolę nie rozumiem o co się rozbiega, jak wlejesz wodę to opary wyjdą z pojemnika, potem wylewasz wodę i rób z tym co chcesz
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Kiedyś ,kiedyś pracowałem jako strażak PSP. I dwa razy sekcja nasza interweniowała przy zdarzeniu ze spawaniem zbiorników ,
Jeden przypadek ,cysterna ( mała ) stała w krzakach kilka lat dekiel otwarty, zawory też , przy próbie wycinania zaworów nastąpił wybuch ,dwie osoby ranne.
Drugi zbiornik samochodu Nysa przelewany/płukany wodą kilkakrotnie ( ale spawany nie napełniony ) także wybuch. ZŁE nie śpi
Jeden przypadek ,cysterna ( mała ) stała w krzakach kilka lat dekiel otwarty, zawory też , przy próbie wycinania zaworów nastąpił wybuch ,dwie osoby ranne.
Drugi zbiornik samochodu Nysa przelewany/płukany wodą kilkakrotnie ( ale spawany nie napełniony ) także wybuch. ZŁE nie śpi