Zbiornik buforowy do pieca CO

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Re: Zbiornik buforowy do pieca CO

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 10:23

kozak12 pisze:Wiesz co to grupa pompowa ?

może nie zmieniaj tematu, widzę że już zrozumiałeś, że palenie w jednym czy drugim to po prostu kwestia wyboru podyktowana nie tylko ekonomią, ale również sposobem życia, miejscem urodzenia - jakbym dostał od rodziców las to nie mam na to wpływu to pewnie też drewnem bym palił, lub własnym widzimisiem. Upieranie się na głupio przy swoim że "tylko piec zasypowy a reszta to leniuchy co soboty nie chcą poświęcić" powoduje jedynie zaśmiecanie tematów w śmietniku i właśnie takie dygresje jakie próbujesz stworzyć. Piszę odnośnie tego tematu - bo już w podobnym tonie pisałeś gdzieś indziej gdzie spasowałem - ale tutaj nie dałem ci za wygraną, jak i inne osoby też. Nie zmienia to postaci rzeczy, że to nie jest temat o tym więc powodzenia w paleniu, proponuje wrócić do kwestii wyboru akumulatora do kotła.

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 35

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 10:27

szopenn pisze:
06 gru 2022, 10:09
[. Kiedyś prawdziwy facet miał maczuge, dzisiaj to ten co spędza sobotę przy drewienku.
Że tak się wprost zapytam
A ty to przypadkiem ta maczuga od prawdziwego faceta po głowie nie dostałeś ?
Przeczytaj dwie stron wcześniej tam napisałem jak mam sterowana kotłownie . Po wifi moge wszystko bo tam kocioł na drewno z piecem na pellet i buforem pracuje . A nie palę pelletem bo wystarczy jak raz zajrzę do pieca dziennie.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 10:29

kozak12 pisze:Że tak się wprost zapytam
Przeczytaj dwie stron wcześniej tam napisałem jak mam sterowana kotłownie . Po wifi moge wszystko bo tam kocioł na drewno z piecem na pellet i buforem pracuje . A nie palę pelletem bo wystarczy jak raz zajrzę do pieca dziennie.

powtarzasz się, temat jest o buforach.

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 35

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 10:36

szopenn pisze:
06 gru 2022, 10:23
jakbym dostał od rodziców las to nie mam na to wpływu to pewnie też drewnem bym palił, lub własnym widzimisiem.
Ja mam las ale drewno kupuje bo mnie taniej wychodzi.

Dodane 2 minuty 12 sekundy:
szopenn pisze:
06 gru 2022, 10:29
kozak12 pisze:Że tak się wprost zapytam

powtarzasz się,
Ktoś już Cię o to pytał ? Że się powtarzam

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 10:38

kozak12 pisze:Ja mam las ale drewno kupuje bo mnie taniej wychodzi.

nie musi mnie nikt o to pytać, znowu się powtarzasz.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 06 gru 2022, 10:52

senio pisze:
06 gru 2022, 08:01
To poczucie kontroli jest w tym wszystkim najważniejsze. Ciesz się więc nim dopóki możesz. Jak nadejdzie ustawowy termin wymiany na coś zgodnego z ustawą, poczucie kontroli pewnie zostanie zburzone.
Ja po cichu liczę, że termin zostanie jeszcze trochę przesunięty. W niektórych województwach już to zrobiono.
A jak już nadejdzie, to nadal istnieją piece na drewno 5 klasy, a bufor już do takiego pieca mam.
Tak jak mówiłem, rozważam jeszcze pellet, groszek całkowicie odrzucam. To nie jest ani tanie ani eko.

Ktoś tu pisał o chwaleniu drewna.
Ja nie chwalę drewna jako wygodne paliwo. Są o wiele wygodniejsze i chyba wszyscy o tymwiedzą.
Ja chwalę drewno dla siebie ze względu na to, że je mam i dostępność tego paliwa dla mnie jest niezależna od czynników zewnętrznych - nie licząc zdrowia i siły. Każdy wyraża tu opinię co dla niego jest lepsze w jego ocenie.
A palenie drewnem i jego przygotowanie nie zajmuje mi aż tyle czasu i siły jak tu niektórzy głoszą. Niektórzy więcej czasu poświęcają na pielęgnację ogródka.
Montując piec gazowy masz tylko gaz i tyle. Jak przyjdzie sytuacja kryzysowa i gazu nie będzie? Może kilka lat temu bym pomyślał, że to niemożliwe. Ale sytuacja w ostatnich latach pokazuje, że nawet jak wydaje się, że wszystko jest tanie i dostępne to nagle pod wpływem pewnych decyzji towar staje się drogi i trudno dostępny.
szopenn pisze:
06 gru 2022, 08:36
A nie wpadłeś jeszcze jeden z drugim na taki pomysł, że zmuszanie ludzi do spędzania 10 min z dnia w kotłowni to jakiś spisek i atak na wolność?
Ktoś cię do czegoś zmusza?

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 06 gru 2022, 10:55

Mieszkanie 140m2 wysokośc 3,5m
ostatni rachunek za gaz za 1 miesiąc 421 zł
kocioł kondensacyjny CW z zasobnika 130l
Jeszcze raz napisze
Tam gdzie jest gaz w budynku jest to najtańsze ogrzewanie.
Ale jak ktoś ma kocioł z wifi no to "wysiadka" :-) :-)
Nie długo w kiblu wifi bedą montować :-)
Ale tak poza tym to fajnie się czyta o czym piszecie.
W Szczecinie metr przestrzenny drewna kosztuje 650 zł (!!!) +dowóz

Dodane 1 minuta 35 sekundy:
drzasiek90 pisze:Ja chwalę drewno dla siebie ze względu na to, że je mam i dostępność tego paliwa dla mnie jest niezależna od czynników zewnętrznych - nie licząc zdrowia i siły. Każdy wyraża tu opinię co dla niego jest lepsze w jego ocenie.

No " Miastowy" nie ma takich możliwości

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 06 gru 2022, 11:03

senio pisze:
05 gru 2022, 21:19
Nie mam piwnicy. Węgiel wjeżdża na paleciaku do magazynku koło kotła.
No to mam świetny pomysł na największą bolączkę kotłów zasypywanych ręcznie: że trzeba do nich schodzić do piwnicy żeby podłożyć.
Pomysł: nie stawiać kotła w piwnicy!
Nie trzeba będzie schodzić!

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 11:06

drzasiek90 pisze:A palenie drewnem i jego przygotowanie nie zajmuje mi aż tyle czasu i siły jak tu niektórzy głoszą.

wspomniałeś o ciągniku, czy to dla ciebie rzecz oczywista że każdy ma ciągnik? nie wiem jak ty liczysz koszty paliwa jako pomijalne. Ja transportu z lasu niestety nie mogę policzyć jako koszt pomijalny.
drzasiek90 pisze:Jak przyjdzie sytuacja kryzysowa i gazu nie będzie?

ja mogę napisać że na 100% nie będzie, ale ile dajesz % że drewnem dalej będziesz mógł palić?

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 06 gru 2022, 11:26

ARGUS pisze:
06 gru 2022, 10:55
Mieszkanie 140m2 wysokośc 3,5m
ostatni rachunek za gaz za 1 miesiąc 421 zł
Mieszkanie czy dom?
W budynku/bloku gdzie masz kilka mieszkań, ciepło wytracane jest nieco inaczej. Czasami tylko 2-3 pomieszczenia jedną ścianą mają kontakt z polem.
Dom wychładza się z każdej strony, zapotrzebowanie na ciepło jest większe.
Rachunek za ten gaz masz rzeczywiście niski jak za 140m2.
Ja mam kolegę który świeżo wybudował dom, naprawdę energooszczędny dom, styropian najlepszy jaki był, 20 cm, okna 3 szybowe, drzwi zewnętrzne 4 szyby, mają chyba z 15cm i 150 kg, tam naprawdę nie ma którędy się wychładzać. Narazie ogrzewa tylko parter, kuchnia z salonem, łazienka, mały pokoik i kotłownia, łącznie około 70m2.
Ostatni rachunek za gaz mówił coś około 400 zł, mi się wydawało tanio. Brałbym w ciemno nawet 2 razy większy rachunek do mojego domu.
Szwagier zamontował gaz 2 lata temu ze względu na pracę - jeździł jako kierowca pn-pt a żona z dzieckiem w domu - nie chciał ich zostawiać z piecem do obsługi. Domek mają mały (ze 100m2 tam jest użytkowej), stary ale po małej modernizacji (bez ocieplenia) i w ubiegłym roku w zimniejszych miesiącach miał 1400 zł rachunek za gaz, z tym, że w weekendy pali w piecu na drewno. Nie wiem czy to dużo czy mało jak za taki nieocieplony domek, mi się wydawało sporo.
Jak tam jesteśmy w odwiedzinach to ja marznę, przyzwyczajony jestem, że w domu mam ciepło a tam 18-19 stopni z oszczędności.
ARGUS pisze:
06 gru 2022, 10:55
No " Miastowy" nie ma takich możliwości
Miastowy ma ciepło z ciepłowni :)
Nikt miastowemu do lasu jeździć nie każe.
Po pierwsze nie mają lasu, po drugie nie mają czym a po trzecie połowa pewnie nawet piły w ręku nigdy nie miała.

Dodane 2 minuty 47 sekundy:
szopenn pisze:
06 gru 2022, 11:06
wspomniałeś o ciągniku, czy to dla ciebie rzecz oczywista że każdy ma ciągnik? nie wiem jak ty liczysz koszty paliwa jako pomijalne. Ja transportu z lasu niestety nie mogę policzyć jako koszt pomijalny.
Ty jak zwykle nie rozumiesz co się do ciebie mówi.
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że każdy powinien jeździć do lasu, rżnąć drzewo i palić drewnem?
NIE!

Ja piszę, że między innymi ja palę, bo dla mnie się to opłaca i daje mi to poczucie bezpieczeństwa. Dla kogoś innego z pewnością nie.
Ja nikomu nie każę, nie wymagam a wręcz mam to gdzieś czym ktoś pali - byle nie smrodził z komina.
I piszę, że dla tych co to robią nie jest to takie straszne jak tu opisujecie.
Tyle i aż tyle, nie wiem co w tym niezrozumiałego.
Ci którzy nie mają lasu, nie mają sprzętu to oczywiste jest, że tego nie robią i robić nie będą.
Gdzie jest problem?
szopenn pisze:
06 gru 2022, 11:06
ja mogę napisać że na 100% nie będzie, ale ile dajesz % że drewnem dalej będziesz mógł palić?
Narazie prawo na to pozwala. Są piece, tfu, kotły spełniające wymagania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”