zasilanie do maszyny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
zasilanie do maszyny
Witam!
Rozpocząłem prace nad zasilaniem mojej maszyny. Niestety pojawiły mi się pewne wątpliwości co do izolacji, uziemienia i mas.
Dysponuje transformatorem ochronnym 250 W 220VAC/24VAC i metalową skrzynką.
Do sterowania silnikami stosuje sterowniki mikrokrokowe 4.2A dostępne (podobne do M542)
Czy rdzeń i obudowa samego transformatora powinny być odizolowane od meatlowej skrzynki? Czy mogę przykręcić mostek Gretz'a (kwadratowa kostka z metalową obudową) do obudowy jak radiatora?
Co od czego izolować?
Problem zaczyna się w 2-przewodowej instalacji elektrycznej. Nie mam przewodu PE i nie wiem co z tym począć, czy wystarczy na bolec w gniazdku dać 0?
Kolejna sprawa to właśnie co od czego izolować i skąd dać uziemienie na obudowe.
Czy z zera w uzwojeniu pierwotnym?
Czy nie będzie problemu ze sterownikami których radiatory chce podłączyć do metalowej obudowy?
Co zrobić z masą za mostkiem prostowniczym? Czy łączyć masy komputera i obudowy sterownika przez kabel LPT?
Czy potraktować kabel LPT jako oddzielny układ zasilajacy jedynie transoptory?
Jak rozwiązać podłączenie krańcówek i skąd je zasilić?
Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam!
Rozpocząłem prace nad zasilaniem mojej maszyny. Niestety pojawiły mi się pewne wątpliwości co do izolacji, uziemienia i mas.
Dysponuje transformatorem ochronnym 250 W 220VAC/24VAC i metalową skrzynką.
Do sterowania silnikami stosuje sterowniki mikrokrokowe 4.2A dostępne (podobne do M542)
Czy rdzeń i obudowa samego transformatora powinny być odizolowane od meatlowej skrzynki? Czy mogę przykręcić mostek Gretz'a (kwadratowa kostka z metalową obudową) do obudowy jak radiatora?
Co od czego izolować?
Problem zaczyna się w 2-przewodowej instalacji elektrycznej. Nie mam przewodu PE i nie wiem co z tym począć, czy wystarczy na bolec w gniazdku dać 0?
Kolejna sprawa to właśnie co od czego izolować i skąd dać uziemienie na obudowe.
Czy nie będzie problemu ze sterownikami których radiatory chce podłączyć do metalowej obudowy?
Co zrobić z masą za mostkiem prostowniczym? Czy łączyć masy komputera i obudowy sterownika przez kabel LPT?
Jak rozwiązać podłączenie krańcówek i skąd je zasilić?
Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam i wyjaśniam.
Może po kolei, tz. od gniazda.
Broń Boże! Jak podłączysz do innego gniazda, gdzie będzie odwrotne połączenie fazy i "zera", do strach pisać co się może zdarzyć. Zasilasz przewodem trójżyłowym i do obudowu przykręcasz ten który jest połączony we wtyczce z gniazdem na bolec, który przed chwilą uziemiłeś łącząc z "zerem" w gnieździe (barwa żółto-zielona).
Trochę wyjaśnień: uziemienie obudowy urządzeń zasilanych z sieci ma na celu ochronę przed porażeniem w przypadku przebicia izolacji w urządzeniu i przedostaniu się niebezpiecznego napięcia na obudowę. W takim przypadku przez przewód popłynie b. duży prąd zwarciowy i spowoduje przepalenie bezpiecznika. Dlatego łączenie należy wykonać solidnie. Tu kwestia ochrony przeciwporażeniowej się kończy. Dalej już są napięcia bezpieczne, ale pozostaje kwestia funkcjonalności urządzeń.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-02-27, 21:06 ]
Może po kolei, tz. od gniazda.
Tak, należy koniecznie tak zrobić.Problem zaczyna się w 2-przewodowej instalacji elektrycznej. Nie mam przewodu PE i nie wiem co z tym począć, czy wystarczy na bolec w gniazdku dać 0?
Broń Boże! Jak podłączysz do innego gniazda, gdzie będzie odwrotne połączenie fazy i "zera", do strach pisać co się może zdarzyć. Zasilasz przewodem trójżyłowym i do obudowu przykręcasz ten który jest połączony we wtyczce z gniazdem na bolec, który przed chwilą uziemiłeś łącząc z "zerem" w gnieździe (barwa żółto-zielona).
Trochę wyjaśnień: uziemienie obudowy urządzeń zasilanych z sieci ma na celu ochronę przed porażeniem w przypadku przebicia izolacji w urządzeniu i przedostaniu się niebezpiecznego napięcia na obudowę. W takim przypadku przez przewód popłynie b. duży prąd zwarciowy i spowoduje przepalenie bezpiecznika. Dlatego łączenie należy wykonać solidnie. Tu kwestia ochrony przeciwporażeniowej się kończy. Dalej już są napięcia bezpieczne, ale pozostaje kwestia funkcjonalności urządzeń.
Nie muszą. Elekrycznie nie są z niczym połączone.Czy rdzeń i obudowa samego transformatora powinny być odizolowane od metalowej skrzynki?
Mostki najczęściej mają elektrycznie izolowane obudowy i wtedy możesz przykręcić gdzie chcesz, ale lepiej sprawdź omomierzem, czy rzeczywiście obudowa nie jest połączona z żadną końcówką.Czy mogę przykręcić mostek Gretz'a (kwadratowa kostka z metalową obudową) do obudowy jak radiatora?
Tak jak wyżej - sprawdź omomierzem czy rzeczywiście są izolowane. Jak tak to łącz jak nie to musisz dać podkładki izolacyjne.Czy nie będzie problemu ze sterownikami których radiatory chce podłączyć do metalowej obudowy?
Masy komputera i piny 18-25 portu LPT są z ze sobą elektrycznie połączone (a także teraz z Twoją obudową). W sterowniku pewnie też piny 18-25 gniazda LPT sa połączone z masą (możesz sprawdżić omomierzem), tak więc właściwie wszystko jedno czy połączysz czy nie i tak będą poączone.Co zrobić z masą za mostkiem prostowniczym? Czy łączyć masy komputera i obudowy sterownika przez kabel LPT?
Może ktoś inny Ci odpowie, albo poszukaj ,na forum już było.Jak rozwiązać podłączenie krańcówek i skąd je zasilić?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-02-27, 21:06 ]
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
NIE WOLNO W/G DZISIEJSZYCH PRZEPISÓW ŁĄCZYĆ BOLCA PE Z ZEREM. JEST TO BARDZO CZĘSTA PRZYCZYNA PORAŻEŃ!!! Szczególnie w starszych instalacjach gdzie wszystkie połączenia trzeszczą i sa niepewne, przerwanie obwodu zera (w dowolnym miejscu instalacji elektrycznej w budynku) spowoduje pojawienie się fazy na obudowie maszyny!!! Bolec uziemiający podłączasz do zakopanej za oknem ocynkowanej bednarki, a jak nie to to lepiej do niczego nie podłączaj.
Wiele lat temu, jak gniazda nie miały bolca PE to uziemienie od pralki frani, podłączało się krokodylkiem do kranu
Wiele lat temu, jak gniazda nie miały bolca PE to uziemienie od pralki frani, podłączało się krokodylkiem do kranu

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
witam
na stronie sponsora http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm jest opis płyty głównej do której możesz podłaczyć krańcówki zabezpieczające jak i bazujące. Zasilane one są 5V z płyty głównej MB-2.
pozdrawiam
na stronie sponsora http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm jest opis płyty głównej do której możesz podłaczyć krańcówki zabezpieczające jak i bazujące. Zasilane one są 5V z płyty głównej MB-2.
pozdrawiam
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
To prawda i odnosi się do nowo budowanych instalacji. Dostosowanie starej instalacji do nowych wymagań wiąże się z jej całkowitą przebudową, czego chyba kolega ergovision nie ma zamiaru robić. Dlatego proponuję dostosować instalację do starych przepisów, tych wg których i tak jest już wykonana. Z całą pewnością zastosowanym w niej środkiem dodatkowej ochrony przeciwporażeniowej jest zerowanie i jest zapewne zastosowane do innych urządzeń znajdujących sie w budynku. Mieszanie dwóch róznych środków ochrony tj. zerowania i uziemienia ochronnego, jak proponuje kolega cnc3d jest niedopuszczalne. Można dodatkowo uziemić urządzenie, ale po połączeniu z przewodem zerowym.cnc3d pisze:NIE WOLNO W/G DZISIEJSZYCH PRZEPISÓW ŁĄCZYĆ BOLCA PE Z ZEREM.
Cytat z przepisów (starych - tych na podstawie których zrobiona jest instalacja kolegi ergovision):
"§87.1.W sieci, w której zastosowano zerowanie, nie wolno stosować uziemień ochronnych."
cnc3d pisze:(...) lepiej do niczego nie podłączaj.
Jeszcze jeden cytat z tych samych (już nieaktualnych) przepisów:
"§141.1. W pokojach o podłodze źle przewodzącej można nie stosować dodatkowej ochrony przeciwporażeniowej, także w przypadkach wyposażenia tych pokoi w metalowe uziemione grzejniki centralnego lub lokalnego ogrzewania i umywalki"
Jeżeli, kolego ergovision, chciałbyś skorzystać z tego paragrafu, to nic nie rób w gnieździe na ścianie, ale zasil jednak swój sterownik za pomocą kabla trójżyłowego z odpowiednią wtyczką i połącz przewód PE z obudową. Może się zdarzyć, że przeniesiesz maszynę w inne miejsce, gdzie już będzie inna podłoga.
Ustępstwo określone ww przepisie dotyczy tylko budynków mieszkalnych i podobnych (szkoły, przychodnie itp.). W budynkach przemysłowych, warsztatach czy garażach zawsze była i jest wymagana dodatkowa ochrona przeciwporażeniowa.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2009, 16:44 przez MiR, łącznie zmieniany 3 razy.
-
-
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
zasilanie do maszyny
Możesz jedno z gniazd wydzielić do zasilania maszyny i wstawić wyłącznik różnicoprądowy. W tym przypadku do takiego wyłącznika podajesz żyłe PEN (niebieski) i L (czarny/brązowy - sprawdź). Na wyjściu uzyskujesz N (zero robocze - niebieski) i L (faza
brązowy/czarny) a żyła PEN (niebieski) przed zabezpieczeniem to będzie twoje PE (zero ochronne - żółtozielony). Spokojnie wystarczy ci zabezpieczenie 30A/30mA, możesz pokusić się o 30A/15mA - większa czułość.
Cena takiego zabezpieczenie to około 120zł brutto (30A/30mA), 30A/15mA około 170zł brutto.
Zdjęcie z elektrody
Pozdrawiam
Daniel

Cena takiego zabezpieczenie to około 120zł brutto (30A/30mA), 30A/15mA około 170zł brutto.
Zdjęcie z elektrody
Pozdrawiam
Daniel
- Załączniki
-
- r_znic_wka_7371[1].jpg (9.26 KiB) Przejrzano 3161 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Pozwolicie, ze odgrzeje temat...
Otoz, tez nie mam trzeciej zyly w sieci jednak chcialbym podlaczyc kompa i sterownik pod gniazdo z uziemieniem. Wszyskie kable - sterownika , komputera sa do gniazdka z uziemieniem. Maszyne mam w garazu i zastanawiam czy nie zrobic osobnego gniazdka, a uziemienie do niego wziac z preta wbitego w ziemie?
I drugie pytanie, czy mozna sterownik, komputer podlaczyc do tego samego przedluzacza co wrzeciono - chodzi mi o zaklucenia.
Pozdrawiam
Otoz, tez nie mam trzeciej zyly w sieci jednak chcialbym podlaczyc kompa i sterownik pod gniazdo z uziemieniem. Wszyskie kable - sterownika , komputera sa do gniazdka z uziemieniem. Maszyne mam w garazu i zastanawiam czy nie zrobic osobnego gniazdka, a uziemienie do niego wziac z preta wbitego w ziemie?
I drugie pytanie, czy mozna sterownik, komputer podlaczyc do tego samego przedluzacza co wrzeciono - chodzi mi o zaklucenia.
Pozdrawiam