Zasadnicze różnice pomiędzy piaskowaniem a szkiełkowaniem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Zasadnicze różnice pomiędzy piaskowaniem a szkiełkowaniem
Witam jaka jest różnica pomiędzy piaskowaniem a szkiełkowaniem?
Czy obie metody nadają sie do Stali i która z ww zostawia lepszą powierzchnie pod polerowanie na błysk? pozdrawiam
Czy obie metody nadają sie do Stali i która z ww zostawia lepszą powierzchnie pod polerowanie na błysk? pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
szkiełkowanie... czyli zamiast szkła okruchy szkła?
Piaskowanie myślę że daje mocniejsze szlifowanie zdarzało mi się piaskować szkło (na ornamenty) i piasek z czasem mieszał się z odpryskami szkła i trzeba było wymienić.
twardszy jest jeszcze korund często stosowany do piaskowania szkła.
Piaskowanie myślę że daje mocniejsze szlifowanie zdarzało mi się piaskować szkło (na ornamenty) i piasek z czasem mieszał się z odpryskami szkła i trzeba było wymienić.
twardszy jest jeszcze korund często stosowany do piaskowania szkła.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Efekt końcowy zależy od rodzaju i kształtu materiału "ściernego" i materiału obrabianego przedmiotu. Szkiełkowanie jest delikatniejsze i stosuje się je do miękkich stopów (np.Al), służy do wykończenia pow. na delikatny mat. Jeżeli chcesz polerować, to chyba lepiej oczyścić pow. stalową piaskowaniem i po prostu polerować, niż bawić się w szkiełkowanie. Piaskować można różnymi kształtkami, od ostrych kawałków stalowych do śrutu. Efekt jest różny. Tak samo jest ze szkiełkowaniem, w celu uzyskania delikatnie matowej powierzchni stosuje się kuleczki szklane a nie ostre kawałki. Ostatnio odbierałem od piaskowania korpus żeliwny, jest ładnie zmatowiony, ale zachował charakterystyczną pow. żeliwa. U gościa wisiały pokrywy od silników motocyklowych poddane szkiełkowaniu, były ładnie, równo zmatowione z lekkim błyskiem. Myślę, że nie wymagają dalszej obróbki powierzchni, może poza bezbarwnym lakierem zabezpieczającym.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
-
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja polecałbym Ci kolego zainteresować się obróbką wibrościerną.
Tą technologią możemy uzyskać dla rożnych materiałów różnego rodzaju powierzchnie: począwszy od szlifowania zgrubnego, przez dogładzanie i skończywszy na polerowaniu na tzw. lustro.
Polecam stronę www.obrobka-wibroscierna.pl
Obróbka roto-wibracyjna, trowalizacja, bębnowanie, gratowanie = obróbka wibrościerna
Tą technologią możemy uzyskać dla rożnych materiałów różnego rodzaju powierzchnie: począwszy od szlifowania zgrubnego, przez dogładzanie i skończywszy na polerowaniu na tzw. lustro.
Polecam stronę www.obrobka-wibroscierna.pl
Obróbka roto-wibracyjna, trowalizacja, bębnowanie, gratowanie = obróbka wibrościerna
Numer 1 na świecie !!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Takie cóś...?cooki13 pisze:Witam robie dekoracje z silnika spalinowego czyli stolik
http://tablica.pl/oferty/?q=stolik+silnik
Blok zrobiony z aluminium to spokojnie wypolerujesz w zaciszu domowym...
Jeżeli będzie wykonany z żeliwa, to na lustrzany połysk chyba ni dy ry dy

Pozdrawiam Sławek