zamiana splajnu na serię łuków i prostych
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Pisaliśmy o tym już - na pewno w ogólnym temacie CAD.
1. W Cad'zie obrysowujesz ręcznie
2. W AutoCadzie zapisujesz jako plik w wersji R12 (ale dostajesz bardzo liczny zbiór bardzo króciutkich kreseczek)
3. Program który może interpolować/aproksymować geometrię (np. TruTOPS, który można nabyć z Laserami firmy Trumpf), pewnie inne programy-kombajny do obsługi wycinarek cnc też będą miały podobne opcje, ale nie wiem.
4. Inny program który tylko konwertuje geometrię
5. Skrypty napisane w LISP pod Cad'a (w AutoCad LT nie działa)
6. Znalazłem jeszcze info że w AutoCad2008 dzięki dodatkowi ExpressTools pojawia się funkcja "Flatten" która potrafi zamienić splajn na polilinię, nie wiem jak z jej dokładnością.
1. W Cad'zie obrysowujesz ręcznie
2. W AutoCadzie zapisujesz jako plik w wersji R12 (ale dostajesz bardzo liczny zbiór bardzo króciutkich kreseczek)
3. Program który może interpolować/aproksymować geometrię (np. TruTOPS, który można nabyć z Laserami firmy Trumpf), pewnie inne programy-kombajny do obsługi wycinarek cnc też będą miały podobne opcje, ale nie wiem.
4. Inny program który tylko konwertuje geometrię
5. Skrypty napisane w LISP pod Cad'a (w AutoCad LT nie działa)
6. Znalazłem jeszcze info że w AutoCad2008 dzięki dodatkowi ExpressTools pojawia się funkcja "Flatten" która potrafi zamienić splajn na polilinię, nie wiem jak z jej dokładnością.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
W programie CAGILA tego typu konwersja działa bardzo dobrze i dodatkowo z automatyczną redukcją krótkich elementów.

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Ponieważ pytania znajduje się w dziale SolidWorks domyślam się, że o ten program chodzi. Więc można to uzyskać zapisując DWG/DXF i po zaznaczeniu w opcjach zapisu "exportuj splakny jako polilinie".
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl