Zależność pomiędzy wałem a zawleczką

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Rtxdx
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Zależność pomiędzy wałem a zawleczką

Post napisał: Rtxdx » 17 wrz 2010, 20:07

Jest jakaś norma, która reguluje wielkość zawleczki względem danej średnicy wału?

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: upadły_mnich » 17 wrz 2010, 21:02

jest
z takiej normy przepisałem to:
https://www.cnc.info.pl/topics29/tolera ... vt2012.htm
niestety numeru nie znam i nie jestem tez pewien czy to polska norma czy europejska.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
Rtxdx

Post napisał: Rtxdx » 17 wrz 2010, 21:53

Mogłeś mi to na prv napisać, jak pytałem :) hehe.

A w takim razie skoro już na forum to dalej na forum.
Tam jest formuła, która na podstawie średnicy wybiera wielkość zawleczki. O ile jej długość potem wydaje się w pełni logiczna, to mam nadzieję, że graniczne średnice pochodzą z norm i można z czystym sumieniem je przepisać?

Szkoda, że w tej kwestii nie pamiętasz numeru normy, bo wielkości zawleczek to znalazłem, ale tych zakresów nie mogłem nigdzie znaleźć, więc już zacząłem się zastanawiać czy to przypadkiem nie jest przyporządkowanie autora :).

PS. mam już spisane tolerancje IT1-18 oraz dokładności dla wałków i otworów (razem jest tego więcej niż w Twojej tabeli, bo jest tego około 250 różnych tolerancji). Mam tylko nadzieję, że materiały źródłowe były dobre :) oraz że nie będę musiał niczego usuwać z przyczyn ograniczeń, bo ilość danych jest kolosalna.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 17 wrz 2010, 23:06

Nie znam normy. Być moze to byla norma lotnicza - nie pamiętam
Odnosnie długości zawleczek:
długości jakie podaje arkusz (tu jestem pewien, że reguluje to norma polska, byc może właśnie PN-M..82001) są też wziete z normy tj z szeregu długości dla danej średnicy nominalnej. Arkusz podaje kilka aby mozna je było wg uznania dobrać i to jest juz mój wymysł.
Jeśli chcesz szereg dlugości zobaczyc to w zakladce "tabele" czy jakos tak te długosci dla srednic sa rozpisane.
Wiem, że jest wiecej tolerancji itp ale nie chce mi sie nad tym siedziec. Ten arkusz to juz własciwie anachronizm

Autor tematu
Rtxdx

Post napisał: Rtxdx » 18 wrz 2010, 00:12

Ty, ale ja mam nadzieję, że wiesz z kim gadasz i wiesz po co pytam? Bo już sam zwątpiłem.

Tak długości znormalizowane znalazłem, choć nie było łatwo, bo samej normy nie mam, a szukanie w ciemno jest dość ciężkie, ale na szczęście realne. U siebie zrobię, że będzie wypisywać po prostu wszystkie dłuższe.

Co do tolerancji to fakt, jest ich od groma. Ja upchałem około 250. Tylko modlę się aby materiały źródłowe były w miarę dobre, bo zauważyłem, że nie wszystko się zgadzało. Dodatkowo wrzuciłem u siebie opcję stały wałek/stały otwór a w wyniku prócz granic wypisuje też jeśli pasowanie jest "standardowe" czy jest to mieszane, luźne, ciasne no i oczywiście zalecane/niezalecane (jest w tabelach ale bez uprzywilejowania)/odradzane (brak w tabelach).

ps. ale wiesz z kim gadasz, prawda?

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: marchru » 18 wrz 2010, 00:37

PN - 76/M-82001
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Autor tematu
Rtxdx

Post napisał: Rtxdx » 18 wrz 2010, 10:50

A w tej PN jest wypisana zalecana zależność zawleczki od średnicy wałka? Bo tego dotyczy pytanie. Same parametry zawleczek to wiem, że tam są opisane, tylko nie wiem co jeszcze, bo nie mam tej normy :).

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 18 wrz 2010, 15:53

Rtxdx pisze:Ty, ale ja mam nadzieję, że wiesz z kim gadasz i wiesz po co pytam? Bo już sam zwątpiłem.
A z kim gadam? :shock: :???:
W tej normie na 90% nie ma zalezności od srednicy wałka. Jak sie juz uparłes to moge poszukać tych tabel ale teraz to juz rzeczywiście nie wiem po co Ci takie informacje.
Czyzby nalezało cenzurowac wypowiedzi i normy polskie w zalezności do kogo sie mówi? :smile:
Powaznie: nie wiem po co pytasz i nie wiem z kim rozmawiam - skąd mam to wiedzieć?

Autor tematu
Rtxdx

Post napisał: Rtxdx » 19 wrz 2010, 11:09

Tak czułem, że nie wiesz z kim gadasz :).
Gadałem/am z Tobą na GG :). Mam nadzieję, że teraz już wiesz :).

A ad. norm to nie ma tam zależności na 100% bo dorwałem normę. Przyjąłem na razie to co było w exelu, skoro mówisz, że powinno być dobrze. Teraz zmagam się z gwintami.

PS. tak sobie myślę, że jakbyś dał radę i mógł zweryfikować te przedziały to byłoby świetnie. Miałbym pewność, że są zakresy poprawne/

I jeszcze dodam coś o gwintach. Wg danych u Kurmaza oraz wziętych z PN-M-02015 wartości d3 się nie zgadzają, bo tam współczynnik wynosi ok. 1,227, a w exelu jest ok 1,52. Słusznie zauważyłem różnicę?

Awatar użytkownika

marchru

Post napisał: marchru » 19 wrz 2010, 14:44

Rtxdx pisze:współczynnik wynosi ok. 1,227
co to za współczynnik?
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”