Zakup uchwytu do Miga

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Zakup uchwytu do Miga

Post napisał: blasterpl » 24 sie 2014, 10:07

Musze dokupić uchwyt do mojego Miga , wpadł mi w oko taki : http://allegro.pl/uchwyt-spawalniczy-mb ... 85516.html
Proszę o opinie na temat tego uchwytu . Czy może szukać jakiejś markowej używki :?: mogę mieć Lincoln Electric LG260G , który lepszy :?:

Tagi:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 24 sie 2014, 10:53

Ten jest ok ale za krótki, kup sobie 5 metrowego, spokojnie do tego uchwytu dostaniesz cześć zamienne co ma spore znaczenie przy kupnie uchwytu http://allegro.pl/przemysl?order=p&stri ... 0-prz-0718

Awatar użytkownika

Vagabundo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Vagabundo » 24 sie 2014, 15:25

trzasu pisze:Ten jest ok ale za krótki, kup sobie 5 metrowego
Cool... wybieramy do MIGA, uchwyt możliwie najdłuższy jaki dostaniemy... o0

Kolego trzasu bez podania rodzaju napędu tego półautomatu to może być wtopienie kasy... ponieważ dobieramy długość uchwytu od rodzaju / jakości napędu podajnika drutu...

Jest to o tyle istotne że na dwóch rolkach na słabym podajniku praca może być prawie nie możliwa (drut może się ślizgać na rolkach czyli podawanie drutu szarpane a wiadomo co to znaczy podczas spawania) - lub podajnik padnie pod takim obciążeniem...

Dlatego, tak istotny jest dobór:

- 2 rolki 2,5 (słaby napęd lub spawanie alu) max 3 metry długi uchwyt.
- 4 rolki to większa możliwość doboru uchwytu ale czasem długi uchwyt to również problem zależy co robisz, lepsza już opcja osobny podajnik drutu no ale to już przy konkretnych spawarkach...

Istotne jest też wykorzystanie spawarki czasem te 5 metrów przeszkadza, akurat mam taki w użytkowaniu, no ale robię jakieś kratownice dachowe, belki na wysokości - to mam miejsce a rozpiętość duża no to jest ułatwienie ale robię również pierdoły a stanowiska na małej powierzchni + stół - tej krowy nie ciągnę - mam uchwyt z 1,5 m... i to mi wystarcza (inna spawarka)

Co do kolegi blasterpl to nie jest polecenie czy rekomendacja miałem w użytkowaniu uchwyt czeski MOST fakt 4 metrowy (no stary OZAS + podajnik) bardzo dobrze leżał jakość w ręce (no ale ja głównie grube rzeczy robię), cena na pewno nie zbyt wygórowana ponieważ w tej "firemce" cieli po kosztach jeśli chodzi o sprzęt... znając życie pewni płakali jak musieli go kupić...

Fakt nie wiem jak się później sprawował ale moim zdaniem MOST był wporzo - co prawda to nie Binzel czy lepsza półka ale wg mnie jakość / cena b. dobra...
Adam - podobno czasem i spawacz...

Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 24 sie 2014, 15:51

To uchwyt MB36 ( podróbka Binzela tzw standard Binzel ) czyli duży, założyłem, że i spawarka do małych nie należy czyli podajnik 4-ro rolkowy.

Z tą długością to masz rację, kwestia co będzie spawane, u nas jakie by nie były zawsze są za krótkie :wink:

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blasterpl » 24 sie 2014, 18:07

Spawarka to Panasonic PanaStar HF 350 wiec duza maszyna z oddzielnym podajnikiem . Dwie rolki ale przed nimi jeszcze trzy w rzędzie .

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”