Zakup suwmiarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Zakup suwmiarki
Witam!
Jestem tu nowicjuszem i witam wszystkich forumowiczów. Mam mały problem, a mianowicie chcę zakupić 3 suwmiarki do warsztatu, jednak nie chcę górnej półki jak Mitutoyo czy coś podobnego.
Chciałbym zakupić suwmiarki elektroniczne 1500mm z granicą błędu 0,01mm do 150zł/szt.
Możecie coś polecić? Może Allegro? Proszę o pomoc!
Z góry dzięki!
Jestem tu nowicjuszem i witam wszystkich forumowiczów. Mam mały problem, a mianowicie chcę zakupić 3 suwmiarki do warsztatu, jednak nie chcę górnej półki jak Mitutoyo czy coś podobnego.
Chciałbym zakupić suwmiarki elektroniczne 1500mm z granicą błędu 0,01mm do 150zł/szt.
Możecie coś polecić? Może Allegro? Proszę o pomoc!
Z góry dzięki!
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Zakup suwmiarki
W tej cenie zapomnij....seelman pisze:... Chciałbym zakupić suwmiarki elektroniczne 1500mm z granicą błędu 0,01mm do 150zł/szt. ...

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
1,5m z 0,01mm dokładności i to na suwmiarceseelman pisze:1500mm z granicą błędu 0,01mm do 150zł/szt.

Na poważnie, chyba po,yliło ci się 1 zero, suwmiarki z dokładnością 0,01mm to bujda i nawet jak coś takiego znajdziesz, to musisz traktować wyniki takiego pomiaru bardzo orientacyjnie. Suwmiarki z noniuszem konwencjonalnym odczytem Mitutoyo 0-150mm kosztują ok. 20 Euro. Dokładność 0,05mm. Do pomiaru z dokładnością 0,01mm służą mikrometry. Te mają zakres co 25mm. Mikrometr 0-25mm kosztuje mniej więcej tyle co suwmiarka.
Moja rada: kup sobie 3 suwmiarki i mikrometr/y o interesującym cię zakresie i naucz się używać noniusza, wyjdzie taniej.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Ja mam starą suwmiarkę z noniuszem co 0,1mm i do większości zastosowań jest idealna. Do dokładniejszych robótek to już mikrometr. Przy odrobinie wprawy na zwykłej suwmiarce spokojnie zmierzysz z dokładnością do 0.1mm. Mając z lepszym noniuszem pewnie jeszcze niżej możesz zejść. Elektronicznych, szczególnie tych niemarkowych wystrzegaj się jak ognia. Są fajne, bo szybko i bez wytężania wzroku widzisz wynik, ale robią w konia. Wystarczy dojechać do zera i widać już błąd pomiaru. Są czułe na zmiany temperatury. Nie polecam elektronicznych. Może te z zegarem są lepsze, ale osobiście nie używałem i nie mogę nic na ich temat powiedzieć. Ja bym postawił na lepszą suwmiarkę z drobnym noniuszem i będziesz zadowolony przy zwykłych średnio dokładnych zastosowaniach.
Przy elektronicznych dokładność 0.01 to pic na wodę. To tylko elektroniczny wyświetlacz. Równie dobrze mogli by dać wyświetlacz o odczycie 0.001mm i nic by to nie zmieniło.
Przy elektronicznych dokładność 0.01 to pic na wodę. To tylko elektroniczny wyświetlacz. Równie dobrze mogli by dać wyświetlacz o odczycie 0.001mm i nic by to nie zmieniło.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kupiłem kiedyś czujniki zegarowe ze statywami od limit - nie polecam. Z tańszych ofert to Atorn od Hahn+Kolb lub Faktor z Poznania ma teraz promocję na insize - cyfrowa 19 euro, noniuszowa 15. Twierdzą, że odpowiednik VIs-a, nie używałem ale mam inny sprzęt z tej firmy i jest ok (wątpię, żeby psuli sobie markę jakimś badziewiem)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Je też od kilku lat używam suwmiarki z Biedronki i nie przyszło by mi do głowy kupić czegoś droższego.
We frezarce "Zosia" mam liniały zrobione z najtańszych chińskich suwmiarek i wszystkie trzy pracują bezawaryjnie, pomimo wariackich wibracji.
Fakt, że chłodziwem jeszcze żadnej nie oblałem.
Te chińskie suwmiarki są produkowane tą samą technologią i działają na tej samej zasadzie co markowe.
Rożnica może być co najwyżej w materiałach i wykończeniu.
Pewnie jakby chińską rozebrać i zalakierować elektronikę, to by była niezniszczalna w normalnym użytkowaniu.
.
We frezarce "Zosia" mam liniały zrobione z najtańszych chińskich suwmiarek i wszystkie trzy pracują bezawaryjnie, pomimo wariackich wibracji.
Fakt, że chłodziwem jeszcze żadnej nie oblałem.
Te chińskie suwmiarki są produkowane tą samą technologią i działają na tej samej zasadzie co markowe.
Rożnica może być co najwyżej w materiałach i wykończeniu.
Pewnie jakby chińską rozebrać i zalakierować elektronikę, to by była niezniszczalna w normalnym użytkowaniu.
.