Zakup nowej wycinarki laserowej typu Fiber
Jaki typ? Jaka moc?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Zakup nowej wycinarki laserowej typu Fiber
Witam forumowiczów,
jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Temat zakładam bo firma chce kupić wycinarkę laserową typu fiber. Ja jestem odpowiedzialny za przegląd rynku i wybór kandydatów. Byliśmy na targach w Kielcach i wstępnie poznaliśmy producentów i typy urządzeń. Chciałbym zaznaczyć, że firma nie ma doświadczenia w tego typu urządzeniach ale zlecamy już na tyle dużo elementów do wypalania, że nawet na własne potrzeby powoli wypełnilibyśmy 1,5-2 zmiany.
Na własne potrzeby będziemy wycinać blachy w rozmiarze max 1500x3000mm i :
1. W stali nierdzewnej w grubościach 2mm (z folią - często), 3mm (często) 4mm (często), 5mm, 6mm i 8mm (bardzo rzadko),
2. W stali czarnej w grubościach od 1mm do 16mm (bardzo rzadko),
3. Aluminium w grubościach od 1mm do 6mm (bardzo rzadko),
4. Mosiądz w grubościach od 1mm do 5mm (bardzo rzadko),
5. Stal ocynk DX51 w grubościach 1,5mm i 2mm (90% zapotrzebowania).
No i reszta komercyjnie czyli to co wejdzie akurat ale szaleć nie będziemy z grubościami. Tzn. nie chcemy palić blach 15mm, 20mm i grubszych. Raczej do 15mm.
Wstępnie dobraliśmy urządzenia o mocy 3kW, 4kW albo 6kW różnych producentów. Bierzemy pod uwagę urządzenia Kimli, Eagle'a, Mazaka, Amady, Trumpfa, Bystronica. Wszystkie nowe, nie rozważamy urządzenia używanego.
Gościliśmy już u siebie w firmie przedstawicieli handlowych kilku z wymienionych firm i każdy zachwala swoje, inni są kiepscy itd. Typowy bełkot handlowców. Nic z tego nie wynika ale tego się spodziewaliśmy na tym etapie.
Jeśli chodzi o ceny to zdecydowanie najdroższe są Trumpf i Amada. Trumpf to w ogóle ma absurdalne ceny za opcje. Reszta urządzeń jest na bardzo zbliżonym poziomie.
I stąd właśnie ten temat.
Chcielibyśmy poznać Wasze opinie na temat urządzeń : Trumpf TruLaser, Bystronic ByStar albo BySmart, Amada Ensis, Mazak OptiFlex Nexus, Kimla FlashCut LF oraz Eagle eSmart.
Chodzi nam o wady, zalety, prostotę obsługi (intuicyjność), funkcjonalność, koszty utrzymania, koszty serwisu, jakość serwisu i faktyczna reakcja, koszty zużycia energii itd.
Oraz będziemy wdzięczni za odczucia, ocenę obiektywną i subiektywną.
Z góry dziękuję za pomoc.
I zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam!
Tomek
jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Temat zakładam bo firma chce kupić wycinarkę laserową typu fiber. Ja jestem odpowiedzialny za przegląd rynku i wybór kandydatów. Byliśmy na targach w Kielcach i wstępnie poznaliśmy producentów i typy urządzeń. Chciałbym zaznaczyć, że firma nie ma doświadczenia w tego typu urządzeniach ale zlecamy już na tyle dużo elementów do wypalania, że nawet na własne potrzeby powoli wypełnilibyśmy 1,5-2 zmiany.
1. W stali nierdzewnej w grubościach 2mm (z folią - często), 3mm (często) 4mm (często), 5mm, 6mm i 8mm (bardzo rzadko),
No i reszta komercyjnie czyli to co wejdzie akurat ale szaleć nie będziemy z grubościami. Tzn. nie chcemy palić blach 15mm, 20mm i grubszych. Raczej do 15mm.
Wstępnie dobraliśmy urządzenia o mocy 3kW, 4kW albo 6kW różnych producentów. Bierzemy pod uwagę urządzenia Kimli, Eagle'a, Mazaka, Amady, Trumpfa, Bystronica. Wszystkie nowe, nie rozważamy urządzenia używanego.
Gościliśmy już u siebie w firmie przedstawicieli handlowych kilku z wymienionych firm i każdy zachwala swoje, inni są kiepscy itd. Typowy bełkot handlowców. Nic z tego nie wynika ale tego się spodziewaliśmy na tym etapie.
Jeśli chodzi o ceny to zdecydowanie najdroższe są Trumpf i Amada. Trumpf to w ogóle ma absurdalne ceny za opcje. Reszta urządzeń jest na bardzo zbliżonym poziomie.
Chcielibyśmy poznać Wasze opinie na temat urządzeń : Trumpf TruLaser, Bystronic ByStar albo BySmart, Amada Ensis, Mazak OptiFlex Nexus, Kimla FlashCut LF oraz Eagle eSmart.
Chodzi nam o wady, zalety, prostotę obsługi (intuicyjność), funkcjonalność, koszty utrzymania, koszty serwisu, jakość serwisu i faktyczna reakcja, koszty zużycia energii itd.
I zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam!
Tomek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Re: Zakup nowej wycinarki laserowej typu Fiber
Trumpf jest drogi, ale bardzo dobry, ma najbardziej rozbudowany serwis w Polsce, czas reakcji mają bardzo dobry, dowolną część masz kurierem u siebie w Max. 2 dni. Szkolenia i późniejsze wsparcie (Co jest bardzo ważne) są na wysokim poziomie. Trumpf także sam opracował źródło swoich laserów, więc to nie jest zlepek z "IPG + reszta". Bystronic także robi dobre maszyny, mają także dobry serwis i dostęp do części. Co do polskich laserów- postarajcie się unikać. Cena owszem sporo niższa, ale są to maszyny awaryjne, serwis nie ogarnia tematu i ogólnie podejście "sprzedać, a potem niech się klient martwi". I co Ci będzie po tańszej maszynie, gdy stoi po awarii 2 tygodnie i serwis się dalej drapie po głowie?. Reszty Marek z praktyki nie znam, ale starsze Mazaki CO2 miały także, tak jak Trumpf, opinie pancernych.
PS. Tym tematem na forum właśnie chyba włożyłem kij w mrowisko.
PS. Tym tematem na forum właśnie chyba włożyłem kij w mrowisko.
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Dzięki za wpis.
Bystronic faktycznie robi wrażenie sprzętu solidnego z drobnymi niedociągnięciami. Trumpf ma trochę inną technologię i wydaje się być liderem. Ale różnica w cenie to 150k EUR.
Nam ogólnie też chodzi o dobry soft spinający laser i prasę krawędziową. Bo prasę też kupimy w zestawie. A jak byś porównał oprogramowanie BySoft i TruToops? Które lepsze? Masz jakieś doświadczenie?
Bystronic faktycznie robi wrażenie sprzętu solidnego z drobnymi niedociągnięciami. Trumpf ma trochę inną technologię i wydaje się być liderem. Ale różnica w cenie to 150k EUR.
Nam ogólnie też chodzi o dobry soft spinający laser i prasę krawędziową. Bo prasę też kupimy w zestawie. A jak byś porównał oprogramowanie BySoft i TruToops? Które lepsze? Masz jakieś doświadczenie?
-
Trutops jest softem z większą ilością opcji i pozwala bardziej dopracować i zoptymalizować program na maszynę. Bysoft jest prostszy, ale za to programy robi się szybciej. Dawno temu jak przesiadalem się z bysoft'a na trutops to pierwsze wrażenia były takie, że w trutopsie trzeba się było bardziej "oklikać" myszka, żeby efekt był taki sam. Z kolei pras krawedziowych w praktyce nie programuje się zewnętrznym softem, robi to prawie zawsze operator stojąc przy maszynie. Nie mam doświadczenia z bysoftem do pras, ale trutops bend (moduł do giecia) jest ok.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Ktoś jedzie do Poznania na targi, poporównywać? 
Może wypracujemy zestaw pytań, czynników, które będziemy później forumowo społecznie porównywać?

Może wypracujemy zestaw pytań, czynników, które będziemy później forumowo społecznie porównywać?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie pracuję na tego typu maszynach , ale z moich obserwacji wynika , że Bystronic to nie jest zły sprzęt .tomajg83 pisze: ↑30 maja 2019, 21:48Witam forumowiczów,
I zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam!
Tomek
W firmie , w której pracuję posiadają takie maszyny.... , psacują one 24h / dobę i zbyt wiele awarii na nich nie było.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Mam jedno pytanie, ktore mozecie zadac handlowcowi od fibera ze źródłem IPG: "jaka jest trwalosc zrodla i ile kosztuje wymiana jednego modulu tego zrodla". Odpowiedz poprosilbym od niego koniecznie w formie pisemnej...