Witam,
posiadam aktualnie czeską tokarkę TOS SV18R która jak na swoje lata jest w bardzo dobrym stanie. Chciałbym aktualną tokarkę sprzedać za około 4 tys zł lub oddać ją na złom i kupić coś młodszego i delikatnie większego. Jeśli chodzi o pracę wykonywane przeze mnie to jestem początkującym tokarzem z chęcią późniejszego "dorobienia sobie". Pracę wykonywane w tej chwili przeze mnie to przede wszystkim toczenie jakiś tulejek, wałków czy przetaczanie bębnów/tarcz hamulcowych. Czy polecicie mi jakąś lepszą tokarkę w cenie około 8-10 tys zł?
Zakup nowej tokarki do 8-10 tys zł
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
jak masz tą tokarkę w dobrym stanie to szukaj zleceń "pod nią", nic dużo młodszego i lepszego za 8-10k nie kupisz. Naucz się tej maszyny i wtedy określ co chcesz robić i jakiej maszyny potrzebujesz bo pisanie młodsza i delikatnie większa nijak ma się w zawodach tech.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Przede wszystkim to ma dość sporo małych i dość denerwujących szczegółów takich jak brak wolnej skali na pokrętłach suportu/sanek, brak możliwości chłodzenia elementu, brak osłony na uchwyt tokarski, brak dodatkowego oświetlenia nie mówiąc już o hamulcu czy sprzęgle. Zamiast ją modyfikować wolał bym kupić coś innego "gotowego" do ewentualnego remontu. Byłbym wdzięczny za nakierowanie na chociażby modele tokarek którymi warto się zainteresować.dance1 pisze:jak masz tą tokarkę w dobrym stanie to szukaj zleceń "pod nią", nic dużo młodszego i lepszego za 8-10k nie kupisz. Naucz się tej maszyny i wtedy określ co chcesz robić i jakiej maszyny potrzebujesz bo pisanie młodsza i delikatnie większa nijak ma się w zawodach tech.