Zadanie - drgania skrętne

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Flawless
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Zadanie - drgania skrętne

Post napisał: Flawless » 19 sty 2016, 01:03

Witam, poszukuję pomocy w zadaniu z drgań mechanicznych układu o 2 stopniach swobody.
W zadaniu należy:
- wyznaczyć dynamiczne równania ruchu,
- wyznaczyść widmo częstości własnych;
- określić postacie drgań własnych;
określić rozwiązania drgań wymuszonych ustalonych i wyznaczyć charakterystyki amplitudalno-częstościowe;

Sam przykład wyglada następująco:
Obrazek

gdzie: m1=10kg; m2=m3=5kg; r1=0,2m; r2=r3=0,1m; k1=200Nm/rad;k2=k3=100Nm/rad; Mo=3Nm; (choć te dane jak narazie są mało istotne)

No i trochę wstyd przyznać ale utknąłem już niemalże na samym początku.
Obrazek
Po wyznaczeniu RR, podstawaim ze sobą 2 równania aby uzyskać układ 2 równań, przenoszę wymuszenie na prawą stronę równania i przyrownuję do zera - żeby analizować częstości własne układu, zakładamjaka będzie postać rozwiązania i dalej podstawiam.
Teraz chciałbym pogrupować wyrażenia ze soba tak aby wszystko stało albo przy A1 albo przy A3 (a powinno być to możliwe?) i zapisać równanie w postaci macierzowej. Problemem jest dla mnie człon R1r2 gdzie nie mam żadnej z tych wielkości przez co nie mogę pogrupować do końca wyrazów i zapisać macierzy 2x2.

Jak rozwiązać to zadanie? Wszelka pomoc będzie nieoceniona i z góry dziękuję :)

Tagi:

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”