Zabezpieczenie wpustow rowkowych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zabezpieczenie wpustow rowkowych
Witam, jakie są wg Was najlpepsze zabezpieczenia wpustow rowkowych przed przesunieciem osiowym piasty. Np takie koło ręczne https://www.kipp.pl/pl/pl/Produkty/Elem ... otową.html chciałbym nałożyć na walek śruby kulowej przez wpust i zastanawia mnie jak najlepiej je zabezpieczyć przed przesunieciem na wpuscie
Tagi:
Re: Zabezpieczenie wpustow rowkowych
To zabezpiezpieczony ma być wpust ("rowkowy!") czy koło?baszawez pisze: jakie są lpepsze zabezpieczenia wpustow rowkowych przed przesunieciem osiowym piasty...
chciałbym nałożyć na walek śruby kulowej przez wpust i zastanawia mnie jak najlepiej je zabezpieczyć przed przesunieciem na wpuscie
Są to 2 różne rozwiązania w zależności od sposobu działania w układzie tych elementów...
PS. Co to takiego wpusty rowkowe?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Na wałku może być stopień o który oprze się piasta, a od czoła wałka w jego osi gwintowany otwór w który wkręcasz śrubę z podkładką i to zabezpiecza przed przesuwaniem.
Jeśli nie działają duże siły to można się pokusić o gwintowany otwór od czoła w miejscu wałek-piasta (pół otworu w wałku, pół w piaście) i wkręcić w to robaczka. Tylko w przypadku 2 różnych materiałów, stalowy wałek i plastikowa piasta może być problem wykonawczy.
W mojej frezarce korba wraz z wałkiem jest wspólnie przewiercona i rozwiercona rozwiertakiem stożkowym, a w to połączenie wbity jest kołek stożkowy. Stożek pięknie wbija się w gniazdo i nie potrzebuje żadnych nakrętek, kleju czy blokad. W razie konieczności demontażu lekkie puknięcie od drugiej strony szybko luzuje połączenie.
Jeśli nie działają duże siły to można się pokusić o gwintowany otwór od czoła w miejscu wałek-piasta (pół otworu w wałku, pół w piaście) i wkręcić w to robaczka. Tylko w przypadku 2 różnych materiałów, stalowy wałek i plastikowa piasta może być problem wykonawczy.
W mojej frezarce korba wraz z wałkiem jest wspólnie przewiercona i rozwiercona rozwiertakiem stożkowym, a w to połączenie wbity jest kołek stożkowy. Stożek pięknie wbija się w gniazdo i nie potrzebuje żadnych nakrętek, kleju czy blokad. W razie konieczności demontażu lekkie puknięcie od drugiej strony szybko luzuje połączenie.