Na Wstępie przestawię problem z który borykam się od dłuższego czasu. Obsługuje eskruder(wytłaczarka) s60 na tej maszynie są robione chrupki kukurydziane pastewne i zależnie od zamówienia rozdrabniane na drobne kawałeczki(mogę dodać fotkę ) lub cięte na kółeczka. Szukam właśnie materiału na nóż do cięcia takich kółek, obecnie używam
coś na zdjęciu poniżej jest to zrobione z jakiegoś pręta nie powiem nic więcej.
Masa która wychodzi z ustnika jest jak guma więc ciężko jest ją pociąć żeby krawędzie kółek były w miarę równe i powtarzalne. Stal która jest zrobiony taki nóż powinna być dość twarda chodzi o to żeby nóż był ostry i nie trzeba było go ostrzyc codziennie.

Na rysunku wyglonda to mniej więcej jak poniżej. Jak widać ten nóż obraca się bardzo blisko ustnika odległość w praktyce wynosi max 0,5mm więc masa wychodząca z ustnika napiera na ten płaskownik a on się odkształca. Obroty noża regulowane ale zazwyczaj 600obr/minute.

Biorę pod uwagę zrobienie trzech wersji noża.
1 Taki sam płaskownik tylko z jakiego materiału prosił bym o rade.
2 Wykonany z blachy coś na wzór tego co na zdjęciu ale tu też pojawia się problem z wyborem materiału.

3 Uniwersalny uchwyt z wymienimy nożami zrobionymi np z stalek hss lub nożny hss mam taki jeden od pakowarki. Wszelkie wymiary z rysunku są orientacyjne a sam rysunek jaki jest to widać ja elektronik i umieć rysować schematy a nie takie coś

Z góry dziękuje wszelkie porady.