Z jakiego materiłau nóż (ekstruder spożywczy)?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
hvelektronik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 52
Rejestracja: 31 maja 2009, 12:15
Lokalizacja: Krakuszowice

Z jakiego materiłau nóż (ekstruder spożywczy)?

#1

Post napisał: hvelektronik » 30 wrz 2011, 01:59

Witam

Na Wstępie przestawię problem z który borykam się od dłuższego czasu. Obsługuje eskruder(wytłaczarka) s60 na tej maszynie są robione chrupki kukurydziane pastewne i zależnie od zamówienia rozdrabniane na drobne kawałeczki(mogę dodać fotkę ) lub cięte na kółeczka. Szukam właśnie materiału na nóż do cięcia takich kółek, obecnie używam
coś na zdjęciu poniżej jest to zrobione z jakiegoś pręta nie powiem nic więcej.
Masa która wychodzi z ustnika jest jak guma więc ciężko jest ją pociąć żeby krawędzie kółek były w miarę równe i powtarzalne. Stal która jest zrobiony taki nóż powinna być dość twarda chodzi o to żeby nóż był ostry i nie trzeba było go ostrzyc codziennie.

Obrazek

Na rysunku wyglonda to mniej więcej jak poniżej. Jak widać ten nóż obraca się bardzo blisko ustnika odległość w praktyce wynosi max 0,5mm więc masa wychodząca z ustnika napiera na ten płaskownik a on się odkształca. Obroty noża regulowane ale zazwyczaj 600obr/minute.

Obrazek


Biorę pod uwagę zrobienie trzech wersji noża.
1 Taki sam płaskownik tylko z jakiego materiału prosił bym o rade.
2 Wykonany z blachy coś na wzór tego co na zdjęciu ale tu też pojawia się problem z wyborem materiału.
Obrazek

3 Uniwersalny uchwyt z wymienimy nożami zrobionymi np z stalek hss lub nożny hss mam taki jeden od pakowarki. Wszelkie wymiary z rysunku są orientacyjne a sam rysunek jaki jest to widać ja elektronik i umieć rysować schematy a nie takie coś :smile:
Obrazek


Z góry dziękuje wszelkie porady.



Tagi:


Michał_S
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 20 paź 2011, 12:34
Lokalizacja: Mikołów

#2

Post napisał: Michał_S » 25 paź 2011, 14:29

Jeśli chodzi o gatunek stali na taki nóż to polecam NC11LV hartowany na ok 58HRC (najbardziej korzystny stosunek udarności do twardości). Ew. z tańszych stali to może NC10.


jw
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 42
Rejestracja: 11 lip 2011, 09:48
Lokalizacja: Łódź

#3

Post napisał: jw » 26 paź 2011, 15:27

jak spożywka to 316l, nie będzie tak żywotne jak hss czy ale inne stale norma zabrania. Najlepiej wypalić na laserze potem obrobić ręcznie a na koniec oscylacyjna i potem poler, ew trawienie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
hvelektronik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 52
Rejestracja: 31 maja 2009, 12:15
Lokalizacja: Krakuszowice

#4

Post napisał: hvelektronik » 26 paź 2011, 23:02

Witam dziękuję za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”