Z jaką prędkością i mocą przecinacie sklejkę laserem diodowym.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Z jaką prędkością i mocą przecinacie sklejkę laserem diodowym.
Jak w temacie, z jaką prędkością przecinacie sklejkę laserem diodowym? Kupilem moduł neje 80W , dwie diody co ma dawać w sumie 15W optycznej. W filmach reklamowych chińczyk tnie sklejkę 4 mam z prędkością chyba nawet 300mm/min, ja mam problem z przecięciem sklejki 3mm z prędkością 200mm/min. Oczywiście wiem, że dużo zależy od sklejki ale mam wrażenie, że coś z moim modułem nie bardzo. Plamka jest kwadratowa, skupienie ustawione precyzyjnie. Robiłem próby cięcia w przedziale -3 do +3 mam na osi z i w tym przedziale tnie niemal identycznie, z tym że wychodząc na plus czy minus szczelina jest szersza. Plamka lasera jest kwadratowa więc po ustawieniu skupienia powinna szczelina być jednakową przy cięciu w obydwu osiach. Ewidentnie jednak przy cięciu wzdłuż osi y tnie na wylot bez problemu nawet przy 250mm/min natomiast wzrok osi x przecina na wylot dopiero przy około 190mm/min. Mam nadmuch powietrza, dość agresywny, pod dużym ciśnieniem aż wydmuchuje dym że sporym ciśnieniem spod sklejki dmuchając przez szczelinę. Generalnie przecina, ale spodziewałem się może nie dużo ale odrobinę więcej. Jakie parametry pracy laserem diodowym są u was osiągalne przy cięciu sklejki?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Z jaką prędkością i mocą przecinacie sklejkę laserem diodowym.
A może wydmuchujesz za bardzo i laser nie trafia w czarne zwęglenie które absorbuje laser tylko w czystą sklejkę.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Z jaką prędkością i mocą przecinacie sklejkę laserem diodowym.
No właśnie chodzi o to żeby w szczelinie był tlen potrzebny do spalania. A czarny węgiel pali się akurat gorzej niż czysta sklejka więc lepiej jak się wydmucha.