Z czego zrobić imak narzędziowy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Z czego zrobić imak narzędziowy
Witam.
Potrzebuje wykonać nowy imak do tokarki, ale jest pytanie z jakiej stali go zrobić żeby nie odkształcał się spód pod naciskiem śrub.
Potrzebuje wykonać nowy imak do tokarki, ale jest pytanie z jakiej stali go zrobić żeby nie odkształcał się spód pod naciskiem śrub.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 1
Kluczem do sukcesu jest proporcjonalne do sił skrawania dokręcanie śrub.Tokarze często robią to zbyt mocno,stąd odginanie podstawy imaka. Przy małej tokarce ,jest mały przekrój warstwy skrawanej ,tym samym siła docisku może być znacznie mniejsza. C45 jest wystarczające ,a jeżeli dałoby się obrobić cieplnie to już powinna być pełnia szczęścia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Kup ulepszonego 40HM i będziesz miał dosć dobrą stal bez obróbki cieplnej.
A jak z obróbką to zwykły 40HM i ulepszyć do około 40HRC i powinno wystarczyć.
Mam takie przypadki że czasem ktoś coś gdzieś hartował i niby nalot na materiale jest, barwa też ale twardości zapomnieli dorzucić.
Chyba że te Twój frezer jest pewny to OK.
A jak z obróbką to zwykły 40HM i ulepszyć do około 40HRC i powinno wystarczyć.
Mam takie przypadki że czasem ktoś coś gdzieś hartował i niby nalot na materiale jest, barwa też ale twardości zapomnieli dorzucić.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dokladnie i to regulowany/szybkozmienny - w postaci kostki zaciskanej na walku, bardzo proste a badzo ulatwiajace zycie narzedzie.panzmiasta pisze:rc36 pisze:Przed chwilą rozmawiałem z frezerem i stwierdził, że zrobi ten imak z odpowiedniej stali].
\
Yyyy a kolega chyba wie że na tokarce samemu mozna sobie imaczek wyfrezować , wystarczy nieco chęci