Z czego nauczyc sie podstaw pod mechanike i budowe maszyn?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
bt96
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Re: Z czego nauczyc sie podstaw pod mechanike i budowe maszyn?

Post napisał: bt96 » 16 mar 2021, 00:31

Przegladalem ogloszenia. Jest calkiem sporo ofert dla konstruktorow / technologow, nawet na takie stanowiska typu "stazysta" czy "asystent" lub "mlodszy specjalista".

Po cichu wlasnie rozwazalem sciezke konstruktor / technolog, natomiast to, ze pracuje od 3 lat w fabryce i wiekszosc czasu na CNC uwazam jako troche atut do CV, chcialbym jakos rozwinac swoje umiejetnosci do konca tej umowy, porobic wlasnie moze jakies kursy, zeby czyms sie wyroznic i chcialbym w miare mozliwosci podjac studia + wymagajaca prace, ale raczej ciezko, by ktos mnie dopuscil do programowania czy projektowania bez studiow. Tez fakt, ze firmy istnieja po to, zeby generowac dochod, pracownicy uczacy sie, to troche kula u nogi, rozumiem to.

Chyba w kazdym ogloszeniu powtarzaja sie studia (mechanika, mechatronika), rysunek techniczny, CAD (czesto CAM) i angielski, w mile widzianych z reguly niemiecki.

Chcialbym wyprowadzic sie do innego miasta, bardziej nastawionego na przemysl (lub takiego gdzie po prostu sa firmy o ciekawym parku technologicznym i ciekawych, zaawansowanych produktach) i pracowac + studiowac, zalezy mi na komforcie psychicznym, tzn.lubie swoja prace, jestem w niej szanowany i moge sie rozwijac, chcialbym moc zaoferowac duze zaangazowanie i dbalosc o jakosc. Lubie sie uczyc.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 16 mar 2021, 16:29

No to szukaj nowego miejsca w życiu. Ja często powtarzam, jak Bozia wyganiali Adaśka z Ewką z raju, to im całą ziemię dali, nie tylko jedną gminę, czy miasto. Właśnie, czasem opłaci się zmienić miejscowość, a studia możesz skończyć zaocznie, czy wieczorowo. Masz trochę pieniędzy, przyjdzie papier, a przy okazji tekstu w CV przybywa. Młody jesteś, to radę dasz.

Właśnie, nawet słabsze studia, nie musi być AGH, czy Politechnika Warszawska, ale nie kurs, bo to tylko pieniędzy strata.

brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: brandnew » 17 mar 2021, 00:03

bt96 pisze:
16 mar 2021, 00:31
chcialbym jakos rozwinac swoje umiejetnosci do konca tej umowy, porobic wlasnie moze jakies kursy, zeby czyms sie wyroznic i chcialbym w miare mozliwosci podjac studia + wymagajaca prace
No to zawiesiłeś wysoko poprzeczkę. Same studia to będzie wymagająca praca. Kursy przydadzą się po studiach, gdy już będziesz wiedział co w pracy ci będzie potrzebne. Studia dadzą ci wiedzę ogólną, powinny cię nauczyć podejścia do rozwiązywania zadań i dać podstawowe narzędzia, które nie zawsze wystarczą by od razu dostać wymarzoną pracę. To czy i jak wykorzystasz tę wiedzę w praktyce, to już tylko zależeć będzie ile pracy włożysz. Studia, to dopiero początek prawdziwej nauki. Doświadczenie i wprawę zdobędziesz rozwiązując samodzielnie kolejne zadania lub uczestnicząc w projektach.
bt96 pisze:
raczej ciezko, by ktos mnie dopuscil do programowania czy projektowania bez studiow. Tez fakt, ze firmy istnieja po to, zeby generowac dochod, pracownicy uczacy sie, to troche kula u nogi, rozumiem to.
Nie do końca to prawda. Wielu studentów podejmuje pracę, kreślą, robią proste projekty po to by nabyć wprawy w posługiwaniu się narzędziami inżynierskimi oraz by móc po skończeniu studiów wykazać się w CV pewnym doświadczeniem. Nie myśl, że jak skończysz studia, to nie będziesz musiał się już uczyć - wtedy dopiero zaczniesz, a jeśli nie będziesz chciał, to pracodawcy się ciebie pozbędą bo będziesz kulą u nogi.

Autor tematu
bt96

Post napisał: bt96 » 27 mar 2021, 10:59

Hej

Ostatnio miałem szczęście towarzyszyć technologowi przy ustawianiu wyrobu na nowej maszynie, sporo mi podpowiedział nt.pracy, programowania, maszyn, postanowiłem od razu po pracy pobrać symulator (CNC Simulator Pro) i trochę się pobawić. Strasznie mnie to wciągnęło i chyba nawet nie zdawałem sobie sprawy ile można zrobić znając zaledwie 2-3 g-kody i kilka podstawowych funkcji pomocnicznych.. Dzisiaj chcę zrozumieć w podstawowym zakresie interpolację kołową i wydaje mi się, że to już mi chyba nawet wystarczy, żeby w symulatorze opracowywać programy na detale, które mamy w pracy więc to otworzy przede mną sporo ciekawych możliwości, sama zabawa symulatorem jest satysfakcjonująca.

No i teraz jak zacząłem się interesować tematem bardziej chciałbym dopytać, korzystając z tego wolnego czasu do października chciałbym nauczyć się jak najwięcej w kierunku pracy z obrabiarkami i przygotować się do studiów oraz stworzyć sobie podstawy dla dalszej nauki bardziej złożonych tematów.

1. Matematyka - Nie wiem czy skupić się na matematyce licealnej czy lepiej przerobić np.Analizę matematyczną w zadaniach (Krysicki, Włodarski), gdzie jest głównie rachunek całkowy i różniczkowy, podstawy algebry, ale pojawiają się zadania gdzie będę musiał mimo wszystko spojrzeć czasami na jakiś tam wzór. Widziałem, że ta książka jest w literaturze zalecanej na studia. Prawdopodobnie zakłada, że student zna materiał licealny, pewnie na zasadzie "just in time learning" będę musiał zajrzeć czasami na trygonometrię czy inne ciągi, których aktualnie nie pamiętam (wzorów, bo umiałem to liczyć więc raczej nie będzie problemów, wystarczy rzut okiem). Z drugiej strony CNC to chyba sporo "figur" a tego tam nie będzie.. Proszę o poradę

2. Czy ktoś z Was miał styczność z książkami "Podstawy obróbki CNC", "Programowanie obrabiarek CNC: Toczenie", "Programowanie obrabiarek CNC: Frezowanie"? Czy uczą dobrych praktyk, wiedza w nich zawarta jest aktualna? Czy te pozycje będą okej, by nabyć podstawy teoretyczne? (obróbka skrawaniem, ogólna budowa maszyn, technologia obróbki, rzeczy takie jak ustalanie punktu zerowego)

3. Rysunek techniczny - oczywiście nie mam problemów z interpretacją prostych rysunków, w pracy np.wszystko jest dla mnie zrozumiałe, w instrukcji maszyn, na których pracuje też raczej nie ma problemów, rozumiem to co widzę. Ostatnio jednak wklepałem w Google "formy wtryskowe" i jak zobaczyłem rysunki, to się przeraziłem, nie potrafiłem ogarnąć tego co tam było. Chciałbym nauczyć się rysunku i nie mam za bardzo pojęcia jak to zrobić, bo są jakieś normy, są rysunki o różnym skomplikowaniu, nie wiem czy jest potrzeba, by umieć rysować na kartce skoro są narzędzia typu CAD czy nawet jakieś różne skanery.. Jak zabrać się za rysunek techniczny? Czy uczyć się CADa jeśli nie umiem rysunku technicznego? A może uczyć się rysunku po prostu przerabiając materiały do CADa? Od czego zacząć? AutoCAD?

Chciałem jeszcze podziękować za podlinkowanie kursu CAM i za te opinie nt.kursów, faktycznie odpuszczę je sobie, bo wydaje mi się, że nie jest warto, co prawda przez te kilka lat pracy nie robiłem za wiele w kierunku nauki pod CNC, ale wydaje mi się, że to doświadczenie w połączeniu ze znajomością języka angielskiego ułatwi mi zrozumienie zagadnień.

Pozdrawiam!

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 27 mar 2021, 11:49

bt96 pisze:
27 mar 2021, 10:59
i chyba nawet nie zdawałem sobie sprawy ile można zrobić znając zaledwie 2-3 g-kody i kilka podstawowych funkcji pomocnicznych.
I nadal nie zdajesz sobie sprawy. W tym wszystkim absolutnie nie chodzi o znajomość kodów, bo tego nauczysz absolwenta technikum gastronomicznego w tydzień. Programowanie, to zamiana ruchu korbkami, jakie wykonujesz przy konwencjonalnej maszynie na polecenia dla maszyny. Przykład - a proszę.

Tokarz włącza guzikiem pompę chłodziwa. Programista wpisuje w programie M08 - uzyskują identyczny efekt.
Tokarz pociąga wajchę w górę, albo odpycha ją w dół. Programista wpisuje M03 albo M04 - uzyskują identyczy efekt.
Tokarz kręci korbą, patrząc na skalę, tak żeby ostrze wybranego noża znalazło się w takiej odległości od osi, żeby było możliwe toczenie średnicy 100 mm. Programista umieszcza w programie G00 X100.
Tokarz poprzestawiał dżwignie tak, żeby mieć właściwe do obróbki obroty, czy posuw. Programista użył w tym celu liter S, i F.

Zaczynasz łapać?

Nie jest istotne, jakich ruchów użył tokarz i jakich liter użył programista. Istotne jest, po co on tego użył.

Wyobraź sobie, że tokarz ma toczyć dokładny wałek, gdzie jest wymagalna wysoka gładkość powierzchni. Czy ustawi posuw na pół milimetra na obrót? A może taki posuw, za pomocą F założy programista? No właśnie, a jaki ustawi?

I odpowiedź na to pytanie daje odpowiedź na pytanie o zarobki programistów. A czemu są wyższe, niż zarobki konwencjonalnego tokarza? Ano bo programista najczęściej obsługuje kilka, kilkanaście maszyn, które na niego zarobią. I musi wiedzieć, co wpisać, żeby zarobiły. Nie może np. dać maleńkiego wiórka "żeby się płytka nie wyszczerbiła w nożu", ale też nie może iść na całość, w pogoni za wydajnością. Musi dokładnie wiedzieć, jaki proces obróbki, jakimi narzędziami, przyjąć.

I za to mu płacą. A tego bez doświadczenia raczej nie da się teoretycznie opanować. Plus wyobraźnia. Dojeżdżasz do materiału, musisz ominąć np. elementy mocujące, czy wystające. Musisz mieć wyobraźnię, żeby w coś nie przywalić wystającym narzędziem, bo poszło po najbliższej drodze. Bo tak wybrał CAM.
bt96 pisze:
postanowiłem od razu po pracy pobrać symulator (CNC Simulator Pro) i trochę się pobawić.
Dobre określenie. Wpiszesz w CV "bawiłem się symulatorem"? Pomoże w czymkolwiek?
bt96 pisze:
korzystając z tego wolnego czasu do października chciałbym nauczyć się jak najwięcej w kierunku pracy z obrabiarkami i przygotować się do studiów
To ściągnij sobie plan studiów, pierwszego semestru i zobacz co si się może przydać. Na pewno nic, dotyczącego pracy z obrabiarkami, to jest na wyższych semestrach.

Autor tematu
bt96

Post napisał: bt96 » 27 mar 2021, 12:06

jasiu... pisze:
27 mar 2021, 11:49

Nie jest istotne, jakich ruchów użył tokarz i jakich liter użył programista. Istotne jest, po co on tego użył.
Wiem, nie chodzi mi o naukę G-kodów na pamięć, bo to wszystko mam opisane w maszynie lub manualu, staram się zrozumieć o co chodzi w poleceniu. Tak jak pisałem o tej matematyce, mogę nie pamiętać wzoru na obliczenie jakiejś wartości, ale jeśli rozumiem jak ten wzór działa, to zawsze mogę go sobie przypomnieć i prawdopodobnie nie będę musiał uczyć się go na nowo.
jasiu... pisze:

I odpowiedź na to pytanie daje odpowiedź na pytanie o zarobki programistów. A czemu są wyższe, niż zarobki konwencjonalnego tokarza? Ano bo programista najczęściej obsługuje kilka, kilkanaście maszyn, które na niego zarobią. I musi wiedzieć, co wpisać, żeby zarobiły. Nie może np. dać maleńkiego wiórka "żeby się płytka nie wyszczerbiła w nożu", ale też nie może iść na całość, w pogoni za wydajnością. Musi dokładnie wiedzieć, jaki proces obróbki, jakimi narzędziami, przyjąć.

I za to mu płacą. A tego bez doświadczenia raczej nie da się teoretycznie opanować. Plus wyobraźnia. Dojeżdżasz do materiału, musisz ominąć np. elementy mocujące, czy wystające. Musisz mieć wyobraźnię, żeby w coś nie przywalić wystającym narzędziem, bo poszło po najbliższej drodze. Bo tak wybrał CAM.
Widziałem kilka razy jak technolog ustawiał jakieś wyroby korzystając np.z cięcia w powietrzu, uruchamiał programy po single blokach, otwierał maszynę, robił pomiary - takie rzeczy jak właśnie te elementy mocujące już teraz staram się uwzględniać w tych prostych programach, puszczam maszynę powoli, tak dla zabawy, żeby nie "złamać narzędzia" :D Też to doświadczenie daje mi wiedzę, że w zależności od posuwu mogę otrzymać produkt o innych wymiarach.
jasiu... pisze:

Dobre określenie. Wpiszesz w CV "bawiłem się symulatorem"? Pomoże w czymkolwiek?
Nie, ale być może pomoże jeśli powiem na rozmowie, że pracowałem na CNC, przerobiłem trochę książek, pobawiłem się symulatorem i starałem się wprowadzać w miarę potrzeby korekty w programie. Lub też pod nadzorem technologa. Każdy musiał się kiedyś jakoś nauczyć.

Dziękuję za porady i opinie, pozdrawiam!

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 27 mar 2021, 13:58

bt96 pisze:
27 mar 2021, 12:06
staram się zrozumieć o co chodzi w poleceniu
W jakim poleceniu? Najpierw musisz wiedzieć, co chcesz zrobić, a później jakie polecenie wydać. Najpierw musisz wiedzieć, że obrabiając daną część musisz użyć np. wiertła, które masz w magazynie narzędzi na określonej pozycji, a później po prostu wywołać tą pozycję. Musisz wiedzieć, czy lewem czy prawe obroty włączyć i jakie szybkie mają być to obroty i poprzez kod włączyć te obroty. Musisz wiedzieć, w jaki sposób dojechać tym wiertłem nad materiał, w jaki sposób poruszać się w materiale (szybkość zagłębiania się), czy wiercić na jeden raz, czy z wyjazdami w celu wyrzucania wiórów, a jeśli z wyjazdami, to w jaki sposób te wyjazdy zaplanować.

To nie o zrozumienie polecenia chodzi, a zwyczajne wiadomości, w jaki sposób wywiercić dziurę o średnicy przykładowo 12 milimetrów w kostce stali 42CrMo4+QT. Bo już w kostce z S355 użyjesz innych parametrów. Podobnie w kostce z aluminium. Wtedy pewnie użyjesz też innego wiertła.

Interesujące? To poczytaj poradnik sandvika na ten temat. Będziesz wiedział "czym" się "co" robi, a "jak" to się szybko nauczysz. Tu masz do pobrania: http://www.katalogi-narzedziowe.pl/kata ... -coromant/

Od tego się zaczyna!
bt96 pisze:
Też to doświadczenie daje mi wiedzę, że w zależności od posuwu mogę otrzymać produkt o innych wymiarach.
Jesteś pewny? Wymiarach, czy parametrach powierzchni? No pewnie, że nóż przy mocnym obciążeniu może odepchnąć.

Na razie to masz dużą wyobraźnię i chęć pobawienia się komputerem. A zaczyna się od podstaw obróbki skrawaniem. Na CAM-a przychodzi pora i nie jest to tak prędko. A to, co widziałeś, to było zwyczajne testowanie programu. Czasem tak się robi. Przyczyna prozaiczna. Wiesz, jakie potrzebujesz wiertło, ale nie wiesz, czy podczas wiercenia oprawka tego wiertła nie spotka się z detalem, czy np. elementami mocującymi. Dlatego jeśli można, robi się próbne puszczenie programu blok po bloku.

Tylko że to jest tylko sprawdzenie przebiegu programu, takie upewnienie się, że błędów nie ma. Nic więcej.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 27 mar 2021, 14:19

bt96 pisze:
Chcialbym wyprowadzic sie do innego miasta, bardziej nastawionego na przemysl (lub takiego gdzie po prostu sa firmy o ciekawym parku technologicznym i ciekawych, zaawansowanych produktach) i pracowac + studiowac, zalezy mi na komforcie psychicznym, tzn.lubie swoja prace, jestem w niej szanowany i moge sie rozwijac, chcialbym moc zaoferowac duze zaangazowanie i dbalosc o jakosc. Lubie sie uczyc.
W jakim mieście chciałbyś studiować?
Dlaczego po ogólniaku zostałeś guzikowym?
Rozważałeś opcję pracy za granicą?

brandnew
Posty w temacie: 3

Post napisał: brandnew » 28 mar 2021, 01:27

Dyskusja jest coraz ciekawsza. Wydawałoby się, że po tylu postach można obrać jakiś kurs, a tu nie, tu coraz więcej pytań.
Przyłączam się do tych, którzy twierdzą, że trzeba się na coś zdecydować. Wiedza jest tak rozległa, że nie da się jej opanować w parę godzin. Gdy już się zdecydujesz w którą stronę iść, to najlepiej zacznij od razu małymi krokami i ... kilka tematów równocześnie. Zacząłbym od prostych projektów obejmujących wszystkie etapy od określenie wymagań poprzez narysowanie, zaplanowanie rodzaju obróbki, dobranie parametrów oraz narzędzi do obróbki, a kończąc na opracowaniu programu obróbkowego i wykonaniu symulacji.
Pomysłów na proste projekty jest na forum i w internecie bez liku, pierwszy z brzegu rysunek z dostępnego w internecie podręcznika "Autodesk Inventor 2016 Learn by doing"
Obrazek

Zadania do wykonania:
1. Narysować i zwymiarować przedmiot w CAD 2D przyjmując grubość gotowego elementu 10 mm oraz , że przedmiot będzie wykonany ze stali konstrukcyjnej S355
2. Dobrać materiał wyjściowy i określić jego właściwości niezbędne do przeprowadzenia obróbki
3. Określić sposób wykonania oraz niezbędne maszyny, narzędzia i przyrządy
4. Określić operacje technologiczne i ich parametry
5. Napisać program obróbkowy
6. Przeprowadzić symulację wykonania programu

To z pozoru tylko kilka prostych poleceń do wykonania których, wystarczy znajomość elementarnej matematyki (bez analizy), podstaw rysunku technicznego (bez tolerancji, pasowań, klas dokładności), podstaw rysowania w CAD (linie proste, okręgi, łuki, wymiarowanie) oraz obsługa edytora tekstowego (do napisania G kodów). Spróbuj je wykonać i pochwal się wynikami.

Jeśli to za dużo na początek, to ogranicz się do punktu 1, a gdy nabierzesz wprawy wykonaj następne itd.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne metody to możesz zajrzeć do dostępnych w internecie bezpłatnych programów nauczania np. Technik obróbki skrawaniem

Obrazek

To przedsmak tego co może być na studiach np. na przedmiocie Obróbka skrawaniem na PUT w Poznaniu

Obrazek

Na koniec jeszcze jedno
bt96 pisze:
Wiem, nie chodzi mi o naukę G-kodów na pamięć, bo to wszystko mam opisane w maszynie lub manualu, staram się zrozumieć o co chodzi w poleceniu. Tak jak pisałem o tej matematyce, mogę nie pamiętać wzoru na obliczenie jakiejś wartości, ale jeśli rozumiem jak ten wzór działa, to zawsze mogę go sobie przypomnieć i prawdopodobnie nie będę musiał uczyć się go na nowo.
Wyobraź sobie rozmowę kwalifikacyjną - chyba nie zabierzesz na nią książek. Jeśli wykonasz 100 projektów jakie zaproponowałem powyżej, to ręczę, że będziesz wszystko pamiętał.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 28 mar 2021, 09:00

brandnew pisze:
28 mar 2021, 01:27
Wiedza jest tak rozległa, że nie da się jej opanować w parę godzin.
A często w ogóle samemu nie da się jej opanować. Bo ktoś skoncentruje się np. na tworzeniu rysunku i wszystko wpieprzy na jedną warstwę. Bo nikt mu nie wytłumaczył, do czego służą warstwy i co oznacza w rysunku "porządek".

Właśnie, po to są szkoły. Żeby ktoś nauczył cię nie tylko korzystać z czegoś, ale prawidłowo korzystać.

Tak sobie znalazłem plan zajęć dla kierunku: Mechanika i Budowa Maszyn, studia stacjonarne pierwszego stopnia

https://usosweb.usos.pw.edu.pl/kontrole ... 10B-ISP-MB

Jak widać, jest tylko "grafika inżynierska". Paskudny synonim dawnego przedmiotu "Rysunek techniczny". A CNC? Możesz to sprawdzić poniżej:

https://usosweb.usos.pw.edu.pl/kontrole ... nek&kod=MB

A tak, za każdym razem pisze przy tych trzech literkach "studia podyplomowe". A więc zejdź na ziemię. Jeśli chcesz być inżynierem, to najpierw naucz się inżynierskiego alfabetu. Na szczegóły przyjdzie jeszcze czas.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”