Witajcie.
Mam w glowie pewien pomysl maszynki ktora chce skonstruowac. Nie mam jednak wiedzy i doswiadczenia dotyczacego obrobki. Potrzebuje zrobic element taki jak na rysunku. Wymyslilem ze znajde firme lub osobe ktora mi zrobi ten element z drewna. Zapotrzebowanie na poczatek to ok. 6 szt. wiec malo.
Jak narazie dowiedzialem sie ze najlepiej to zrobic z drewna bukowego lub debowego.
Czy wybor tego drewna to dobty pomysl ?
Jaki moze byc zakres cenowy takiego elementu ?
Gdzie mozna kupic material na taki element ?
Czy znacie jakies firmy ktore za przystepna cene sa w stanie wykonac ten detal?
Moze ktos z Was jest zainteresowany przygotowaniem takich elementow, prosze o kontakt na priv ?
Z czego i jak wykonać element ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Z czego i jak wykonać element ?
- Załączniki
-
- Detal+wymiary
- rysunek1.gif (22.75 KiB) Przejrzano 859 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Drewno bukowe parzone klejonka kilkuwarstwowa , jak wiadomo drewno pracuje.
Może jednak lepiej posklejać sklejkę 1cm. Nie rób tego z litego drewna bo się ładnie pokrzywi :/
Robota prosta ale przy tak małej ilości cena za szt będzie dość wysoka.
Jak wykonać ?
Na upartego wystarczy piła , strugarka i grubościówka. Te maszyny są niezbędne aby przygotować materiał dalej można to obrobić na pile jeśli się ma ładnie tnące piłki "dado blade " , można to jeszcze zrobić na taśmówce , włośnicówce ale to będzie masakra , górnowrzecionówka z jakimś ładnie wyposażonym stolikiem ale tych ścięć na tym nie zrobisz.
Może jednak lepiej posklejać sklejkę 1cm. Nie rób tego z litego drewna bo się ładnie pokrzywi :/
Robota prosta ale przy tak małej ilości cena za szt będzie dość wysoka.
Jak wykonać ?
Na upartego wystarczy piła , strugarka i grubościówka. Te maszyny są niezbędne aby przygotować materiał dalej można to obrobić na pile jeśli się ma ładnie tnące piłki "dado blade " , można to jeszcze zrobić na taśmówce , włośnicówce ale to będzie masakra , górnowrzecionówka z jakimś ładnie wyposażonym stolikiem ale tych ścięć na tym nie zrobisz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli to ma być z drewna to wypadło by zaznaczyć na szkicu kierunek przebiegu słojów.
Jego znajomość jest niezbędna do wyboru optymalnej techniki obróbki w przypadku gdy to ma być z litego lub klejonego jednokierunkowo.
Osobiście popieram Decodrewa- sklejka albo jeszcze lepiej lignofol.
I nie wiem czy oślepłem ale nie mogę dostrzec jednego brakującego mi wymiaru
Jego znajomość jest niezbędna do wyboru optymalnej techniki obróbki w przypadku gdy to ma być z litego lub klejonego jednokierunkowo.
Osobiście popieram Decodrewa- sklejka albo jeszcze lepiej lignofol.
I nie wiem czy oślepłem ale nie mogę dostrzec jednego brakującego mi wymiaru

Krytyk i eunuch z jednej są parafii,
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2