Wyważarka do wirników silników
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
dziabi3,
Może i są recznie robione bo wiele rzeczy nie da się zrobić maszynowo
Ale przecież to jest cel wyważarki by pokazać gdzie zastosować masę korekcyjną a gdzie ją ując przeważnie co się dzieje w 99 % przypadkach
Złotówke za godzineja byłem w tej firmie na próbę jeden dzień i podziękowałem jak usłyszałem ile dostane

Niom pewnie proste może i mechaniczne ale zawsze powtarzam że to elektronika się zmienia nie mechanika w tej maszynie dlatego ludzie wykonują sobie modernizacje starych radzieckich AM-1000 . No a jeżeli chodzi co o te karty PCI to przecież nie zamawia się ich w Microsoftdziabi3 pisze:co do samej konstrukcji to mechanicznie to prościzna ale elektronika to samo robione karty pci i komputer

Widzisz to choć pochwaliłeś te elektronikęelektronika była w stanie pokazać w kturym miejscu na wale zamontować przeciw wagę lub robić odwiert

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wyważarka do wirników silników
Wiem że temat stary ale ludzie szukają (w tym i ja) taniej opcji na wyważarkę i grzebiąc w czeluściach internetu natrafiłem na ten film. Wyważarka DYI za 20 dolarów. Gość jest dla mnie mistrzem
Zrobił to w tak prosty sposób że aż mnie zatkało. Zostawiam to tutaj bo ktoś na bank będzie szukał i niech ma łatwiej.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No faktycznie, dwadzieścia pięć minut pieprzenia o tym, że można na Aliexpress kupić dwie płytki i podłączyć pod oscyloskop, to faktycznie mistrzostwo...
Scalak nazywa się ADXL335, płytka jest do kupienia za 15 PLN z wliczoną wysyłką.
Ten ma wyjścia analogowe, są podobne moduły z wyjściem cyfrowym I2C.
Czujnik położenia wału to już można zrobić naprawdę dowolnie, chyba najtaniej i najprościej na hallotronie.
Pozostaje jeszcze mieć oscyloskop, a to już się nie mieści w 20 USD...
Są programy udające oscyloskop a korzystające z karty dźwiękowej komputera, ale czy jedno z drugim będzie chciało działać, to już nie powiem, a i spalić komputer można...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Wyważarkę robi się na enkoderze i czujnikach indukcyjnych. Statyczna ma jeden czujnik dynamiczna dwa. Zasada jest taka że mierzy się 360 stopni i na to nanosi się sinusoidę z czujnika. Największa amplituda pokazuje niewyważenie.
Przez przetwornik analogowo cyfrowy masz zapisaną matrycę wartości wraz z wartością kątową wału. Dlatego po wyważeniu widzi pan wartość niewyważenia i kąt. Z drugim czujnikiem jest analogicznie. Po wyważeniu amplitudy czujników mają się zbliżyć do zera.
Przez przetwornik analogowo cyfrowy masz zapisaną matrycę wartości wraz z wartością kątową wału. Dlatego po wyważeniu widzi pan wartość niewyważenia i kąt. Z drugim czujnikiem jest analogicznie. Po wyważeniu amplitudy czujników mają się zbliżyć do zera.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Kiedyś miałem link do opisu naprawdę prostej dynamicznej wyważarki,, opartej na domowym pececie, diodzie Led(stroboskop), czujniku czy dwóch drgań, i przyrządu z kłami do mocowania napędzanego silniczkiem przez pasek obiektu(wirnika, wałka, itd), możliwej do domowego wykonania, ale gdzieś mi się zapodział.. szkoda.
pozdrawiam,
Roman
Roman