Wytworzenie kołpaków samochodowych
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Re: Wytworzenie kołpaków samochodowych
Raczej nie leżą u nikogo w garazu bo takie nigdy nie występowały. Chodzi mi o takie kolpaki jak ponizej:
Oprócz zmiany rozmiaru z 13 na 14 cali, doszlaby jeszcze zmiana kątowa romiaszenia otworów pp obowdzie względem otworów na śruby poniewaz w felgach 14-calowych wentyl jest w innym miejscu.

Oprócz zmiany rozmiaru z 13 na 14 cali, doszlaby jeszcze zmiana kątowa romiaszenia otworów pp obowdzie względem otworów na śruby poniewaz w felgach 14-calowych wentyl jest w innym miejscu.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Termoformowanie a jak to zabytek to pewnie dodatkowa metalizacja i po problemie. Pozostanie Ci dorobić tylko jakieś mocowania. Formę musisz tylko gdzieś wykonać taką prototypową na kilka sztuk. Od biedy zrobisz detale z pomocą domowego piekarnika i odkurzacza 
Możesz też wykonać sam te kołpaki np z laminatu poliestrowo-szklanego.
O tyle dobre rozwiązanie, że nie potrzeba do tego żadnych maszyn.

Możesz też wykonać sam te kołpaki np z laminatu poliestrowo-szklanego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wprawdzie ja na tworzywach za bardzo się nie znam ale wydaje mi się, że bardzo rozsądnym rozwiązaniem będzie:
Stare kołpaki można wykorzystać do zrobienia formy "kopyta", przy czym można dopracować położenie otworów, wymiar zewnętrzny, jakość powierzchni itp. Oczywiście wymaga to trochę zabawy ale pozostanie na przyszłość. Laminat pozwala również na dowolne kształtowanie (wklejanie) mocowań i co najważniejsze jest stosunkowo lekki. Natomiast mam wątpliwości co do pomysłu wykonania kołpaków z blachy. Kołpak zawsze może się urwać....
Wektorynka pisze:Możesz też wykonać sam te kołpaki np z laminatu poliestrowo-szklanego.
Stare kołpaki można wykorzystać do zrobienia formy "kopyta", przy czym można dopracować położenie otworów, wymiar zewnętrzny, jakość powierzchni itp. Oczywiście wymaga to trochę zabawy ale pozostanie na przyszłość. Laminat pozwala również na dowolne kształtowanie (wklejanie) mocowań i co najważniejsze jest stosunkowo lekki. Natomiast mam wątpliwości co do pomysłu wykonania kołpaków z blachy. Kołpak zawsze może się urwać....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Spróbuj uderzyć do firm co zajmują się produkcją z laminatu spoilerów, masek, dokładek itp.
ZonerAutoTuning albo podobne, jest sporo takich w Polsce.
ZonerAutoTuning albo podobne, jest sporo takich w Polsce.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
.....koło także. Wie kolega ile producentów stosowało metalowe kołpaki?Wiktor57 pisze:Natomiast mam wątpliwości co do pomysłu wykonania kołpaków z blachy. Kołpak zawsze może się urwać....
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
dance1 pisze:.....koło także. Wie kolega ile producentów stosowało metalowe kołpaki?
Wiem. Tyle, że są to tzw "dekle" a tutaj mówimy o innym typie kołpaka. Jeżeli ktoś widział w praktyce spadający w samochodzie jadącym z przeciwka kołpak to myślę, że zrozumie o czym myślę.
Jednak kołpak dużo łatwiej.dance1 pisze:koło także.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
I od razu życie stało się prostsze, ich plusem jest to, że są mocowane śrubami kół.
Moim skromnym zdaniem zostają dwie możliwości projekt i druk 3d takiego kołpaka, lub kopyto i produkcja z laminatu (żywica i tkanina szklana) -na co stawiam- w jednej jak i drugiej metodzie trzeba będzie dopracować i polakierować je.
Termoformowania bym się w tym przypadku nieco obawiał, spotkałem się z formowaniem tylko relatywnie cienkich materiałów które mogły by się okazać, zbyt wiotkie. Dodatkowo masz bardzo głębokie otwory pod śruby.