Wytaczanie otworu na frezarce pionowej!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wytaczanie otworu na frezarce pionowej!!!
Witam!!
Mam problem jeśli chodzi o wytaczanie otworu wytaczadłem. Tzn nie wiem jakim cyklem zrobić wytaczanie ponieważ chciałbym aby po osiągnięciu głębokości wytaczania wrzeciono zatrzymało się, zorientowało i odsunęło z osi przed wyjazdem ażeby nie porysować powierzchni. Czy ktoś może mi pomóc??
Pozdrawiam
Mam problem jeśli chodzi o wytaczanie otworu wytaczadłem. Tzn nie wiem jakim cyklem zrobić wytaczanie ponieważ chciałbym aby po osiągnięciu głębokości wytaczania wrzeciono zatrzymało się, zorientowało i odsunęło z osi przed wyjazdem ażeby nie porysować powierzchni. Czy ktoś może mi pomóc??
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nie wieszmucha669 pisze:Chyba, że o czymś nie wiem.

Nigdy nie używałem Mastercam i nie wiem w którym momencie się decyduje na jakie sterowanie ma być wygenerowany prog. na Heidenhainie to cykl 202 str. 80 http://content.heidenhain.de/doku/tnc_g ... 388-P0.pdf
dział dokładnie jak pisze aner1986, tzn.:
podjazd na bezp. "Z"
wytaczanie
zatrzymanie
obrót z wybraną orientacją wrzeciona
odjazd w kierunku odpowiadającemu orientacji o 0,2
i wyjazd wytaczadła (bez obrotów)
W ramach anegdoty - Kolega pyta się "eejj mam problem - wprowadzam korekcje D dla wytaczała a ono dalej robi mi za ciasny otwór nie wiem czemu maszyna nie chce mi tego przyjąć

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
ja robię zwykły cykl wiertarski
post procesor nie w 100% wykonuje to co bym chciał więc rozwiązuje to tak 
zwykle wiercenie postuje i edytuje ręcznie z G81 zmieniam na G76 (wytaczanie precyzyjne z odjazdem )
i dopisuje parametr Q.15 gdzie w przypadku cyklu G76 q odpowiada za odjazd
tak zato wygląda to na fanuc/ haas

zwykle wiercenie postuje i edytuje ręcznie z G81 zmieniam na G76 (wytaczanie precyzyjne z odjazdem )
i dopisuje parametr Q.15 gdzie w przypadku cyklu G76 q odpowiada za odjazd

Pozdrawiam Michał
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
To i ja się podzielę kiedy mam już np otwór z wiertła płytkowego 29.5 orientuje wrzeciono wkładam wytaczadło skierowane płytką do siebie, a co do mastercama wybieramy cykl wiercenia potem w cut parameters wybieramy fine bore i w wartość shift wpisuję 1 tak aby wrzeciono odsunęło się płytką od ścianki o 1 mm gdy skończy wytaczać nic nigdy nie zmieniałem w g codach tak sie poprostu robi moim zdaniem pozdrawiam 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
a on to juz tylko za kierunek odjazdu odpowiadaWZÓR pisze:A setting #27 w Haas od czego jest ?MoldMichal pisze:... i dopisuje parametr Q.15 gdzie w przypadku cyklu G76 q odpowiada za odjazd
Mariusz.

u mnie X-
bez "Q" w g-codzie i tak nie odjedzia (chyba)

Pozdrawiam Michał