Wyrzynarka z Lidla ??

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
mapeciontko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Wyrzynarka z Lidla ??

Post napisał: mapeciontko » 15 sty 2012, 12:27

Witam
W lidlu będzie wyrzynarka (linnk poniżej):
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _23941.htm

Miał ktoś to ustrojstwo w rękach? A może nawet ktoś tego używa? Pytam bo przymierzam się do zakupu wyrzynarki i tak się zastanawiam czy taki sprzęcik jest coś warty ;)

Tagi:

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: spawacz21 » 15 sty 2012, 14:33

Ja mam taką. http://allegro.pl/skil-4581-wyrzynarka- ... 40779.html
jestem mega zadowolony. Ciąłem nią nawet stal 8mm. Drewno bez problemu każdy typ. Jest świetna polecam na 100%

[ Dodano: 2012-01-15, 14:52 ]
A co do narzedzi z lidla, to mam szlifierkę stołową i taśmową własnie parksida i jestem bardzo zadowolony. A wracając do tego skila, to ja go kupiłem w niemieckim praktikerze za chyba 70 euro. Bardzo wygodnie się ją trzyma. Fajna regulacja trybów podrzynania(ruchu brzeszczota po łuku) kilka stopni. Tą wyrzynarką na prawdę można wykonać dokłdne cięcia. Wczoraj ciąłem nią płaskownik 5mm brzeszczotem bimetalowym firmy coval i linia po cieciu(używałem chłodziwa) wygląda całkiem przyzwoicie. Cięcie kątowników 40x40x4 to nie problem. Używałem jej kilka razy do przecinania smołowanego słupa telegraficznego. Brzeszczot wprowadzałem powoli w skosie i tak obciąłem go do okoła. Potem wystarczyło raz siekierą walnąć i wszystko ok. Bardzo przydatna jest dioda podświetlająca. Naprawdę mi czasem ułatwia pracę. Mocy nigdy nie brakuje.
PS ten zestaw brzeszczotów z lidla jest naprawdę świetny. Brzeszczoty naprawdę dobrej jakości.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Autor tematu
mapeciontko

Post napisał: mapeciontko » 15 sty 2012, 16:14

Co do wyżynarki miałem parę modeli na oku innych firm ;) np:
Maktec:
http://allegro.pl/wyrzynarka-maktec-mt4 ... 54189.html
Hitachi (mój lider :D)
http://allegro.pl/hitachi-wyrzynarka-pr ... 34487.html
lub:
http://allegro.pl/hitachi-wyrzynarka-pr ... 81001.html
Makita:
http://allegro.pl/wyrzynarka-makita-jv0 ... 79781.html
lub
http://allegro.pl/wyrzynarka-makita-432 ... 79780.html

Takie mam na oku ale niestety cena sporo wyższa :/ Dlatego pytam o tą parkside bo po obejrzeniu filmiku wydała mi się niezła ;) a w przystępnej cenie. W sumie zależy mi na sprzęcie który będzie równo cioł i w miarę szybko ;) Co do hitachi to sprzęt znam dlatego lider ;) (pracowałem kiedyś takim)

Co do Skila to mam mieszane zdanie o tej marce i trochę się zraziłem do tego sprzętu :/. Najbardziej interesują mnie opinie o tym Parkside.

gras107
Posty w temacie: 2

Post napisał: gras107 » 15 sty 2012, 20:26

Też mam wyrzynarkę Skila tylko bodajże 500W. używam ok 2lat i śmiga aż miło. :smile:

PS: Jak zobaczyłem tę wyrzynarkę Hitachi to mnie zatkało. :mrgreen:

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 15 sty 2012, 22:23

No, hitachi ma dość oryginalną grafikę, ale moja wkrętarka wygląda podobnie i jest zajedwabiście wygodna dzięki tym różnokształtnym gumowym ozdobom. :mrgreen:
Co do firmy skil, to mam 2 wyrzynarki(jedna ma 380W, ale nie używam bo niewygodna) wiertarkę i pilarkę i nie miałem żadnych problemów. Jetem bardzo zadowolony z tych sprzętów. :mrgreen:
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pascalPL » 15 sty 2012, 23:02

Ja mam miniszlifierkę akumulatorową (taki dremel na baterię 9.6V) parkside i serwisowałem ją 2 razy. Regulator obrotów w niej pali się przy większym obciążeniu. A nie to że wierciłem coś skomplikowanego, dziecku robiłem otwór 3mm wiertłem w KASZTANIE ;). Za pierwszym razem poszedł mi z dymem kiedy był ustawiony na minimalne obroty bez obciążenia. Tego produktu to nie polecam. Teraz mam już 3cią. Jeszcze nie testowałem bo się boje, że znów się spali :).
LIDL ma jedną fajną rzecz, support. Serwis gwarancyjny jest DOORtoDOOR. Dzwonisz do LIDLa zbierają zgłoszenie i kurier z DHLa zabiera stare i przywozi nowe urządzenie.
Bez problemu też przyjmują zwroty w sklepie.
W sumie to można się pokusić o zakup tego urządzenia. Wygląda interesująco sam się nad nią zastanawiam :)

Autor tematu
mapeciontko

Post napisał: mapeciontko » 16 sty 2012, 12:30

No włąnie ten wygląd :D "profesjonalnej" a cena w sumie kusząca jedyne co mnie martwi to ten "patyczek" wskazujący drogę brzeszczotu oraz czy wytrzyma dużo pracy. Co do posiadaczy skil-ów czy jak tniecie po lini prostej to czy podstawa jest równoległa do lini cięcia czy jest nachylona pod jakimś kątem?

gras107

Post napisał: gras107 » 16 sty 2012, 14:11

Podstawa jest prostopadła. Lecz ma możliwość regulacji cięcia pod rożnym kątem. :smile:

Autor tematu
mapeciontko

Post napisał: mapeciontko » 16 sty 2012, 17:48

gras107 pisze:Podstawa jest prostopadła. Lecz ma możliwość regulacji cięcia pod rożnym kątem. :smile:
Akurat nie o to mi chodziło ;)
Dzisiaj byłem z babą w lidlu i tak jakoś wyszło że wyszedłem z wyrzynarką ;). W domu pierwsze co, to odpakowanie. Senek strasznie cieszył się z kartonu ;) a ja z zawartości czyli walizki z wyrzynarką. Pierwsze co zrobiłem to dokładnie obejrzałem sprzęt i niestety jest strasznie ciężki (przynajmniej mi się tak wydaje) oczywiście niesie to za sobą wady i zalety ;) Następna sprawa to ten pałążek od prowadzenia brzeszczotu nie wygląda to ani trochę zachęcająco. Następna rzecz to wyłącznik wydaje mi się bardzo mizerny i wydaje mi się że może po jakimś czasie sam się wyłączać, ale to się okaże ze zbiegiem czasu i użytkowania. Na + system wymiany brzeszczota beznażędziowo wygląda dość nieźle :). Następna sprawa to jak dla mnie nieco za duży obwód maszyny i nie da się jej objąć jedną ręką ale da się pracować jedną ręką więc nie jest źle ale do najwygodniejszych nie należy. I po 5 minutach byłem w warsztacie :) szybko znalazłem deskę 25mm i maszyna w ruch :). Maszyna jest więc prowadzi się nią tak jak chce a nie jak ona chce :) Mocy na tak cienkim materiale oczywiście nie brakuje a płaszczyzna cięcia ku mojemu zaskoczeniu bardzo gładka a krawędź nie była za mocno powyrywana (mowa tu o cięciu poprzecznym) a jak się wyłączy ruch wahadłowy brzeczotu to krawędź jest aż ostra :) Póki co jestem zadowolony, ale jeszcze zobaczymy jak to będzie ze zbiegiem czasu i eksploatacji co się z nią będzie działo :). Póki co to na tyle, jeśli ktoś będzie coś więcej chciał wiedizeć to chętnie odpowiem na pytania ;)
Pozdrawiam

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 16 sty 2012, 17:51

Ten patyczek jest gowno warty. W starym skilu w ogole nie wskazuje lini. W moim modelu 710watt stopa ma 45* prawo i w lewo a regulacja bez narzedzi. Tylko srubka jest z taka dzwignia dociskowa. Czy stopa jest rownolegla to napisze wieczorem jak na warsztat pojde.

[ Dodano: 2012-01-16, 20:32 ]
Sprawdiłem. Linia po cięciu jest prosta względem powierzchni. Tnie się super.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”