Wyrównanie/wycentrowanie

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro
Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Wyrównanie/wycentrowanie

Post napisał: mumin » 07 wrz 2012, 10:02

Mam dwa problemiki do rozwiązania może ktoś wie jak:

- chcę wycentrować tekst względem ramki, jak zaznaczam tekst i ramkę i klikam na centrowanie centruje mi tylko względem projektu.
- podczas pisania tekstu i wstawieniu spacji mam ją strasznie dużą co bardzo poszerza cały tekst można to jakoś zmienić ?

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 07 wrz 2012, 21:36

1. Zaznaczasz obydwa obiekty (w tym wypadku tekst + wektory tworzące ramkę) , przechodzisz do sekcji "Pozycja Rozmiar Wyrównaj wektor" i wybierasz "wyśrodkuj wektory".
Poniżej zrzut ekranowy.

Obrazek

2. Odległość spacji może zależeć od samej czcionki (niektóre czcionki mają po prostu dużą spację) . Można też pobawić się kerningiem i odległościami pomiędzy znakami, ale niewiele to da jeśli problem dotyczy wyłącznie spacji.
Jeśli ta duża spacja występuje tylko w jakiejś jednej określonej czcionce i widać to nie tylko w Artcamie, ale i w innych programach (np. edytorach tekstu), to prawie na pewno tak właśnie ta czcionka została zaprojektowana i na szybko nic nie zrobisz.
Oczywiście można sobie z tym poradzić edytując czcionkę jakimś edytorem do fontów i zmienić w nim długość spacji, ale czy warto się męczyć ?
Jeśli jednak zależy Ci na tej konkretnej czcionce, to można przecież poszukać podobnej w necie, ale już z mniejsza spacją albo jak wyżej, czyli edycja czcionki jakimś font-edytorem.

Awatar użytkownika

artmachining
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 08 wrz 2012, 21:24

Kolega lajosz powiedział o centrowaniu, ja tylko dodam, że można to robić skrótem klawiaturowym (po zaznaczeniu 2 wektorów):
shift + lewa bądź prawa strzałka - centruje w poziomie
shift + górna lub dolna strzałka - centruje w pionie
dodatkowo
ctrl + lewa bądź prawa strzałka - wyrównuje do lewej lub do prawej
ctrl + górna bądź dolna strzałka - wyrównuje do góry lub do dołu
co do zbyt długiej spacji:
W Artcamie od wersji Insignia wzwyż dodawany jest tzw. Kreator czcionek, w którym można edytować wszystko co dotyczy każdej czcionki true type zainstalowanej w Windowsie.
Można edytować odstępy znaków, spacje, kerning, kształt liter etc...
Pozdr
Adam

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 08 wrz 2012, 22:13

artmachining napisał:
"Można edytować odstępy znaków, spacje, kerning, kształt liter etc... "

O, to ciekawe.

Nie wiedziałem, że można regulować odległość (długość) spacji i odstępy pomiędzy wybranymi (a nie wszystkimi) znakami w tekście.
Spróbowałem i rzeczywiście można.
Na pewno się przyda, więc dziękuję za info.

Jednak jeśli tekstu jest dużo (np. kilkanaście/dzisiąt) projektów w tygodniu/miesiącu , to zmiana wszystkich spacji w/w metodą do najszybszych nie należy i tu (niestety) przydałoby się "przepuścić" daną czcionkę przez jakiś edytor fontów, tym bardziej iż bywa, (wcale nie tak rzadko), że często wykonuje się projekty składające się z kliku słów/zdań i każdorazowa zabawa w ustawianie długości spacji w danej czcionce może być irytująca.
Dlatego zaproponowałem użycie jakiegoś font-edytora który rozwiązuje sprawę definitywnie.

Z drugiej strony, przy pojedynczych projektach, mało kto graweruje coś na kilka/kilkanaście stron, tak że w/w funkcja (w Artcamie) przydatna jak najbardziej.

Awatar użytkownika

artmachining
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 08 wrz 2012, 22:18

zawsze możesz rozgrupować tekst ( ale tylko raz, wtedy słowa pozostaną nadal zgrupowane) i poprzestawiać tekst za pomocą strzałek lub kursora (trzymając wciśnięty alt, wtedy można przesuwać wektory/tekst tylko w pionie lub poziomie)
pozdr
Adam

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 10 wrz 2012, 08:06

Dziękuję za odpowiedzi, w między czasie sam znalazłem rozwiązanie pierwszego problemu jakoś mało intuicyjny dla mnie jest artcam :) tzn wprowadza w błąd u mnie wyśrodkowanie wg projektu jest na górze potem są wyśrodkowania względem góry i boków dopiero na szarym końcu ikona wyrównania względem wektorów więc pierwszy rzut oka i stwierdzamy "nie ma".
Może w takim razie jeszcze pociągniemy temat wyrównanie względem np prawej wpisuje tekst zakończony "1" wyrównuję względem ramki i ... jedynka ładnie licuje się z ramką można gdzieś edytować ten odstęp ?
Ogólnie praca z tekstem to ... ostatnio robiłem 80 tabliczek z różnymi tekstami na każdej tabliczce - koszmar - klikam na tekst zaznaczam potem prawy "edytuj tekst" edytuję oczywiście rozjeżdża się względem ramki znowu wyjście wyrównaj do prawej oczywiście ramka mniejsza o odstęp bo problem o którym pisałem powyżej potem zmiana wszystkich ramek na stronie i tak 80 razy :neutral:
Ze spacją muszę jeszcze powalczyć, trochę trudno w necie znaleźć podobną czcionkę bo to fonty jednoliniowe a tych jak na lekarstwo.

Miałbym jeszcze jedno pytanie z innej beczki jak wyceniacie swoją pracę, laminat grawerski, tabliczki opisowe, znalazłem ceny w necie 0,13gr 1cm2 graweru ale przy małych tabliczkach zarobek jest więcej niż mały w stosunku do włożonej pracy a przy dużych tabliczkach np 20x20cm z np. jedną małą literką na środku cena znowu jest nie adekwatna do włożonej pracy itp

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 10 wrz 2012, 15:42

Artcam mało intuicyjny ?

Chłopie, czy Ty miałeś okazję pracować z innymi Camami ?

Intuicyjność danego oprogramowania, to oczywiście rzecz gustu, ale przyznam, że Artcam wydaje mi się niezwykle intuicyjny i prosty na tle innych Camów.

Ale do rzeczy:

Odstępu pozycjonowanie obiektów względem siebie nie można nigdzie edytować i .... poniekąd słusznie bo skoro do prawej, to do prawej.

Problem z pozycjonowaniem obiektów można rozwiązać na różne sposoby:

1. Jeśli wszystkie tabliczki mają jednakowe wymiary, a tylko tekst się zmienia, to będzie bardzo łatwo.
Tworzysz nowy projekt o wymiarach dokładnie takich jak przyszła ramka.
Rysujesz ramkę i umieszczasz ją na warstwie o nazwie np. "Ramka" .
Wciskasz klawisz [F9] co pozycjonuje ramkę dokładnie na środku modelu.
Piszesz dowolny tekst i umieszczasz na warstwie o nazwie np. "text"
Używając ikony "Transformuj wektory" z sekcji "Edycja wektorów", skalujesz/poszerzasz/zwężasz/pochylasz tekst do właściwych wymiarów/kształtów.
Wciskasz klawisz [F9] co pozycjonuje tekst dokładnie pośrodku modelu, czyli na środku ramki.
Umieszczanie obiektów na warstwach nie jest konieczne, ale pozwala na zaoszczędzenie czasu bo ramka zostaje nie naruszona, a zmieniamy/usuwamy.kopiujemy tylko tekst.

Powyższe jednak nie pozwala na dokładne określenie odległości od dowolnej krawędzi ramki, więc:

2. Tworzysz nowy projekt o wymiarach jakie uznasz z stosowne.
Rysujesz ramkę (prostokątną bo na innych kształtach poniższa metoda nie zadziała jak trzeba).
Piszesz dowolny tekst i używając ikony "Transformuj wektory" z sekcji "Edycja wektorów", skalujesz/poszerzasz/zwężasz/pochylasz tekst do właściwych wymiarów/kształtów.
zaznaczasz ramkę i z sekcji "Edycja wektorów" wybierasz "offsetuj wektory".
W nowo otwartym oknie określasz dystans offsetu i czy ma być do wewnątrz (w tym wypadku tak) , na zewnątrz, czy tu i tu.
Klikasz na przycisk "offset" i właśnie utworzyłeś nową ramkę pomniejszoną o dystans ofssetu.
Ten dystans, to właśnie odległość o jaką chciałbyś odsunąć napis od dowolnej krawędzi ramki.
Teraz wystarczy zastosować zwykłe pozycjonowanie napisu względem ramki utworzonej poprzez offset.

3. Można również skorzystać z prowadnic i do nich pozycjonować obiekty, ale już ręcznie, czyli po prostu dosuwając obiekt do prowadnicy, a ten ładnie się do niej "przyklei"

4. Wreszcie można to wszystko zrobić w jakimś CAD-zie, a tam jak powszechnie wiadomo, możesz odsunąć jeden obiekt od drugiego o taką wartość jaką wpiszesz w parametrach odsunięcia.

5. Corel też jest niezły w takich przypadkach i w ogóle (moim zdaniem) o wiele lepiej/łatwiej/szybciej przygotować sobie rysunek (wektory) właśnie w Corelu, a następnie eksportować do Artcama.

Reasumując, wcale to nie jest (moim zdaniem) takie trudne, ani nawet żmudne.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 10 wrz 2012, 18:40

Fakt nie znam innych cam'ów a już miałem w diabły go ... i zainteresować się innym ale w takim razie się przeproszę :) z programów tego typu znam tylko autocad,a no i troszkę corela ale to dawno było.
Twoja metoda wydaje mi się dobra przy jednej tabliczce na projekcie ale ja na projekcie tworze około 20 ramek i graweruje, pojedynczo to chyba by mnie trafiło. Ja robię tak - rysuję 20 ramek mniejszych z prawej strony o np 0,5cm (to mój offset) wpisuje tekst do każdej plus ctrl strzałka w prawo, następnie kasuje ramki i rysuje nowe większe o 0,5 z prawej strony i jest w miarę szybko co nie znaczy że nie może być lepiej :)

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 10 wrz 2012, 19:05

mumin napisał:
"z programów tego typu znam tylko autocad,a .... "

Może się czepiam, ale ani CAD, ani Corel nie są CAM-ami, więc nie są "programami tego typu".

No dobra, dość wymądrzania się :)

Z tego co piszesz (20 ramek na projekcie), to (moim zdaniem) do tworzenia takich rzeczy najlepszy jest Corel.
Oczywiście to co stworzysz w Corelu i tak trzeba wyeksportować do np. Artcama, ale (tu zaś moja subiektywna opinia) w Corelu o wiele łatwiej zrobić i spozycjonować te 20 (lub więcej) ramek/napisów.
Artcam w tym wypadku posłużyłby jedynie do wygenerowania ścieżki maszynowej.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 10 wrz 2012, 19:24

Tak troszkę się czepiasz :) ale to trochę przez moje niedomówienie miałem raczej na myśli programy do pracy na wektorach o trochę jednak podobnej obsłudze oczywiście nie z wszystkim ale zawsze.
Chyba zostanę jednak przy artcamie troszeczkę go już poznałem i walczę dalej, gdzieś na youtube widziałem tutoriala jak połączyć excela z artcamem i robienie tabliczek mogło by być bardziej automatyczne chociaż automatycznego wyrównania do prawej nie widziałem (w dodatku z offsetem). Niestety ostatnio robię głównie tabliczki z jedną dziurką na sznurek i stąd potrzeba równania do prawej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”