Wypowiedzenie a l4
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wypowiedzenie a l4
Witam,
Mam pytanie, proszę o pomoc. Jestem na wypowiedzeniu miesięcznym. Pracodawca oczywiście kazał wybrać urlop, mam go jeszcze 11 dni. Czy mogę iść na l4, a szef będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent? Czy to jest uczciwe z mojej strony? „Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie” Co o takim czymś myślicie?
Pozdrawiam
Mam pytanie, proszę o pomoc. Jestem na wypowiedzeniu miesięcznym. Pracodawca oczywiście kazał wybrać urlop, mam go jeszcze 11 dni. Czy mogę iść na l4, a szef będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent? Czy to jest uczciwe z mojej strony? „Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie” Co o takim czymś myślicie?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Wypowiedzenie a l4
W przypadku rozwiązania umowy (nie roztrząsam tego) czas wypowiedzenia i wykorzystanie urlopu przez Ciebie wymusza na pracodawcy prawo pracy.agat899 pisze: Jestem na wypowiedzeniu miesięcznym. Pracodawca oczywiście kazał wybrać urlop, mam go jeszcze 11 dni. Czy mogę iść na l4, a szef będzie musiał wypłacić mi ekwiwalent? Czy to jest uczciwe z mojej strony?
Czyli jeśli masz niewykorzystany urlop to masz obowiązek go wykorzystać, tylko w specyficznych przypadkach może być wypłacony ekwiwalent.
Oczywiście nie muszą to być pierwsze dni okresu wypowiedzenia możesz złożyć wniosek o ostatnie. Co do zwolnienia jeśli jesteś naprawdę chory to możesz iść na L4 chorobowe płaci ZUS. Sam sobie odpowiedz czy jest to uczciwe nie będę tego komentował.
-
- Kontakt:
Nie tak prędkordarek pisze: Co do zwolnienia jeśli jesteś naprawdę chory to możesz iść na L4 chorobowe płaci ZUS.

-
- Posty w temacie: 1
Skoro byłeś taki ciemiężony, wykorzystywany i być może nawet molestowany przez 3 lata, to co tam tyle czasu robiłeś? Przykuli łańcuchem? Klamek nie było?agat899 pisze:Mam lepszą ofertę pracy. No, chwila, chwila. Przecież kodeks pracy jest napisany dla pracodawcy, a nie dla pracownika. Wiem, nie jest to uczciwe, ale jeśli ktoś przez 3 lat, robi z Ciebie niewolnika, i oszukuje, to ja mam mieć skrupuły?
Kodeks pracy jest dla obydwu stron. Obydwie strony mają i prawa i obowiązki. Tyle że pracodawca, jako z reguły bystrzejszy, mądrzejszy i lepiej zorientowany potrafi z prawa lepiej korzystać.
Nie radzę próbować zachowywać się jak typowy kmiot i oskubywać szefa na zakończenie współpracy, bo możesz się tymi "zyskami" zadławić.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Co to znaczy znów? A kiedy było tak, że cokolwiek ze zwolnienia do tych trzydziestu paru dni płacił ZUS?rdarek pisze:Pytałem w tym roku moją księgową no chyba, że znów się coś zmieniło.
-
- Kontakt:
Za komunyCFA pisze: A kiedy było tak, że cokolwiek ze zwolnienia do tych trzydziestu paru dni płacił ZUS?