Wyposażenie warsztatu - JAKIE NARZEDZIA i skąd
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja z ciekawości kupiłem kilka narzędzi Stahlson, ale to były narzędzia indyjskie, całkiem przyzwoite. U siebie w aucie odkręcałem zaciski hamulcowe i klucze płaskie mimo rurki
przetrzymały tę próbę. Specjalnie te klucze kupiłem do tej operacji bo szkoda mi było markowych, ale jak widać te też są niczego sobie. Tak nawiasem mówiąc to klucze Bahco też są robione w Indiach lub Argentynie
Nie wszystko co firmowe jest super. Np. kleszcze do segierów bety są do d...y, obcinaczki to samo i tutaj lepszy jest Knipex (też pomarańczowy
)
Tak poza tym to beta specjalizuje się w narzędziach dla motoryzacji i trzeba też to mieć na uwadze.

Nie wszystko co firmowe jest super. Np. kleszcze do segierów bety są do d...y, obcinaczki to samo i tutaj lepszy jest Knipex (też pomarańczowy

Tak poza tym to beta specjalizuje się w narzędziach dla motoryzacji i trzeba też to mieć na uwadze.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
generalnie to ja sie zajmuje spawaniem a najczęsciej spawaniem rzeczy precyzyjnych... ombinerek używam srednio 2-3 razy dziennie, kluczy ampulowych 3 razy w tygodniu i kluczy płaskich 2-4 razy w tyg...
zalezy mi na tym żeby narzędzia były dobre bo nie moge se pozwolić na montażu czy wyjezdzie na to ze pójdzie mi klucz czy kombinerki... ale tez nie używam ich 8h dziennie i nie tyram ich strasznie... najbardziej mi zależy na przecinakach ręcznych bo dużo tne drutu do TIGa od 06mm do 2,4 i z 2,4 już są problemy..
zawsze moge kupić przecinak np taki:
http://www.beta24.pl/1102-nozyce-dzwign ... eczne.html
i kilka innych rzeczy z bety a wkrętaki i szczypce stahlsona i myśle ze też by mogło być ok.
zalezy mi na tym żeby narzędzia były dobre bo nie moge se pozwolić na montażu czy wyjezdzie na to ze pójdzie mi klucz czy kombinerki... ale tez nie używam ich 8h dziennie i nie tyram ich strasznie... najbardziej mi zależy na przecinakach ręcznych bo dużo tne drutu do TIGa od 06mm do 2,4 i z 2,4 już są problemy..
zawsze moge kupić przecinak np taki:
http://www.beta24.pl/1102-nozyce-dzwign ... eczne.html
i kilka innych rzeczy z bety a wkrętaki i szczypce stahlsona i myśle ze też by mogło być ok.
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
-
- Kontakt:
Kurcze, ja nie znoszę wszelakich szczypiec , kombinerek bety. Miałem kiedyś szczypce i kombinerki ale to była porażka. Może się coś zmieniło ale uraz pozostał. Spójrz jeszcze na to http://www.knipex.com/index.php?id=1216&L=5 nie znam lepszych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
wszsytko git ale kolor nie ten
niestety jestem takim estetą że musze mieć wszystko w jednej gamie kolorystycznej a do pomarańczowego kemppiego najlepiej pasują pomarańczowe narzędzia, nawet wiertarke i imadła i w sumie wszystko mam przemalowane na czarno pomarańczowo
dzięki czemu lepiej sie czuje w warsztacie, pracuje lepiej i wydajniej
z jednej strony wydaje mi sie ze na moje potrzeby to jednak szczypce stahlsona mi wystarczą bo do tej pory używalem yoki i kombinerek z IKEI
i żyją cały czas tylko przecinak miałem jakiś chinski i strasnzie słabo z cięciem bylo.
mam jeszcze komplet narzedzi precyzyjnych duży KSTOOLs i lepszych nie kupie bo chyba niema więc potrzebuje glownie szczypiec.

z jednej strony wydaje mi sie ze na moje potrzeby to jednak szczypce stahlsona mi wystarczą bo do tej pory używalem yoki i kombinerek z IKEI

mam jeszcze komplet narzedzi precyzyjnych duży KSTOOLs i lepszych nie kupie bo chyba niema więc potrzebuje glownie szczypiec.
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
-
- Kontakt:

Kolor Knipexa jest bardzo zblizony do Kempi
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Na moje doświadczenia nie kupisz wszystkiego z jednej ręki i tak:
Imbusy - wiha, wera
Płaskie, pokrętki, bity - proxxon jest bardzo ok
przecinarki, szczypce - tylko knipex
Nie wiem dlaczego nikt nie poleca narzędzi Wiha lub Wera - jeżeli chodzi o imbusy i śrubokręty naprawdę ciężko o coś lepszego. Np. Wera miała kiedyś (mieli wycofać, ale nie wiem czy wycofali, za drogie ponoć było) śrubokręty pokrywane kryształkami diamentu które wgryzały się w łeb wkręta i nie podnośiło wkrętaka przy odkręcaniu.
Na moje doświadczenia nie kupisz wszystkiego z jednej ręki i tak:
Imbusy - wiha, wera
Płaskie, pokrętki, bity - proxxon jest bardzo ok
przecinarki, szczypce - tylko knipex
Nie wiem dlaczego nikt nie poleca narzędzi Wiha lub Wera - jeżeli chodzi o imbusy i śrubokręty naprawdę ciężko o coś lepszego. Np. Wera miała kiedyś (mieli wycofać, ale nie wiem czy wycofali, za drogie ponoć było) śrubokręty pokrywane kryształkami diamentu które wgryzały się w łeb wkręta i nie podnośiło wkrętaka przy odkręcaniu.