Wypalarka plazmowa - pytania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wypalarka plazmowa - pytania
Witam:)
Z wypalarkami tlenowymi i plazmowymi nigdy nie mialem stycznosci obecnie pracuje na wypalarce laserowej ale zmieniam prace i bede pracowal na wypalarce plazmowo - tlenowej.
Bedzie to nowa maszyny firmy Eckert model Jantar 2.
Co do dokladnych danych tej maszyny to niestety jeszcze nic mi nie wiadomo ale mam takich kilka pytan ktore mi sie nasuwaja.
Np jest detal w ktorym sa otwory. Detal ten ma byc ciety palnikiem plazmowym. Czy plazma potrafi sie przepalic przez material czy trzeba najpierw wywiercic otwor? A jesli potrafi to do jakiej grubosci potrafi sie wpalic oraz jakiej srednicy powstaje to wpalenie?
Jaka najwieksza predkosc ciecia mozna uzyskac przy blasze stalowej grubosci 4 mm.
Z wypalarkami tlenowymi i plazmowymi nigdy nie mialem stycznosci obecnie pracuje na wypalarce laserowej ale zmieniam prace i bede pracowal na wypalarce plazmowo - tlenowej.
Bedzie to nowa maszyny firmy Eckert model Jantar 2.
Co do dokladnych danych tej maszyny to niestety jeszcze nic mi nie wiadomo ale mam takich kilka pytan ktore mi sie nasuwaja.
Np jest detal w ktorym sa otwory. Detal ten ma byc ciety palnikiem plazmowym. Czy plazma potrafi sie przepalic przez material czy trzeba najpierw wywiercic otwor? A jesli potrafi to do jakiej grubosci potrafi sie wpalic oraz jakiej srednicy powstaje to wpalenie?
Jaka najwieksza predkosc ciecia mozna uzyskac przy blasze stalowej grubosci 4 mm.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Nie ma żadnego problemu żeby palnik sie wpalił w materiał trzeba tylko pamiętać że czym grubsza blacha to trzeba dać większą drogę wpalenia oczywiście stosując odpowiednie wartości parametrów ( prąd i prędkość samego palenia ) to przy blachach o grubosci od 0,5-25 mmernius pisze:Np jest detal w ktorym sa otwory. Detal ten ma byc ciety palnikiem plazmowym. Czy plazma potrafi sie przepalic przez material czy trzeba najpierw wywiercic otwor? A jesli potrafi to do jakiej grubosci potrafi sie wpalic oraz jakiej srednicy powstaje to wpalenie?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
hej
blache 4mm mozesz ciac nawet i 4500 jak dobrze pamietam a na pewno 4000 (100A). ja ostanio polozylem na sobie 2 blachy 4 mm i cialem 3000. w przypadku mojej maszyny (widnieje na niej etykeitka z napisem "elmaks", chyba polski sprzet) przy cieciu od ok 2500 w zwyz przy zakretach 90 stopni (takie na ogol robie) wychodza niep[rzyjemne luki. mnie to nie rusza ze wzgledu na charakter produkcji
. mam wrazenie z tego co przegladalem na forum ze blachy powinno sie ciac nie tak "na chama" czyli umiwrkowany apmeraz i umiarkowana predkosc. u mnie idzie sie na ilosc wiec jesli interesuje cie jak przyspieszyc proces wytwarzania blaszek o umiarkowanej jakosci
sluze uprzejmie 
pozdro.
blache 4mm mozesz ciac nawet i 4500 jak dobrze pamietam a na pewno 4000 (100A). ja ostanio polozylem na sobie 2 blachy 4 mm i cialem 3000. w przypadku mojej maszyny (widnieje na niej etykeitka z napisem "elmaks", chyba polski sprzet) przy cieciu od ok 2500 w zwyz przy zakretach 90 stopni (takie na ogol robie) wychodza niep[rzyjemne luki. mnie to nie rusza ze wzgledu na charakter produkcji

pozdro.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
ja pracuje na wypalarce plazmowej ;]
blacha stalowa (gatunek S355 i ST3S)
4mm** F6600.00* 125V 260A
5mm F5600.00* 125V 260A
6mm F4600.00* 130V 260A
8mm F3840.00* 130V 260A
10mm F2810.00* 135V 260A
12mm F2100.00* 135V 260A
15mm F1800.00* 140V 260A
* mm/min
** grubosc blachy
posiadamy transformatorki Hyperther HT4000
blacha stalowa (gatunek S355 i ST3S)
4mm** F6600.00* 125V 260A
5mm F5600.00* 125V 260A
6mm F4600.00* 130V 260A
8mm F3840.00* 130V 260A
10mm F2810.00* 135V 260A
12mm F2100.00* 135V 260A
15mm F1800.00* 140V 260A
* mm/min

** grubosc blachy
posiadamy transformatorki Hyperther HT4000

M79 ;
G40 ;
M72;
T00;
M02;
%
G40 ;
M72;
T00;
M02;
%
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja wiem czy brud. My mamy od Eckerta Szafira Bl2 ze źródłem HiFocus360i + 2 palniki tlenowe i nie narzekam. Hałas jest to prawda ale jak masz odpowiednio mocną filtrowentylację to brudu nie ma wszystko wciąga stół- u nas Kemper przepływ 100 L na minutę. Słyszałem, że w Zrembie w Gdańsku nie mają filtrowentylacji i chodza jak kosmici w maskach- masakra! Jak się wchodzi to na chali jest klimat a`la "Goryle we mgle".
A co do tych prędkości to chyba macie na mysli cięcie prostoliniowe? Ostatnio ciąłem blachę #10mm z otworami Fi 15mm na 90A przy prędkości 1800 ( prostokąt z wyciętym łukiem+ 4 otwory). Trochę chyba za małe te otwory stwierdziłem. Ale może dam więszy amperaż i spróbuję z większa prędkością, kto wie? Z koleji otwory fi 32 w blasze #25mm na 250A i prędkości 1300 wychodzą miodnie (zero szlaki i prawie prostopadłe krawędzie!).
Jak na razie sprawdza się, że mozemy przy tym źródle palić otwory tylko w blasze do 40mm.
Ernius u nas w Gdańsku tez mają Jantara i sobie w sumie chwalą- mój kumpel go obsługuje.
A co do tych prędkości to chyba macie na mysli cięcie prostoliniowe? Ostatnio ciąłem blachę #10mm z otworami Fi 15mm na 90A przy prędkości 1800 ( prostokąt z wyciętym łukiem+ 4 otwory). Trochę chyba za małe te otwory stwierdziłem. Ale może dam więszy amperaż i spróbuję z większa prędkością, kto wie? Z koleji otwory fi 32 w blasze #25mm na 250A i prędkości 1300 wychodzą miodnie (zero szlaki i prawie prostopadłe krawędzie!).
Jak na razie sprawdza się, że mozemy przy tym źródle palić otwory tylko w blasze do 40mm.
Ernius u nas w Gdańsku tez mają Jantara i sobie w sumie chwalą- mój kumpel go obsługuje.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Właśnie palę to samo
Zredukowałem na jakieś 1300 i jest całkiem całkiem. Dzięki!
A dzisiaj dałem 130A i jadę na 1800 bez problemu te dziury
Jest git!
[ Dodano: 2008-08-18, 14:33 ]
Mam pytanie techniczne
Czy na zużycie katod może miec wpływ zrywanie łuku plazmowego podczas palenia
U mnie tak się dzieje wtedy gdy palę otwory i plazma jedzie ścieżką wyjścia która znajduje się w środku otworu po czym łuk zostaje zerwany ponieważ ścieżka znajdowała się na materiale, który własnie wpadł do środka stołu.
Proponowano mi skrócenie ścieżki wyjścia do np. 0.2mm ale jaką mam gwarancję, że akurat plazma mi dopali taki otwór?
Tak to rozwiązujecie robiąc programy na wypalarkę? NIe pamiętam by ktokolwiek mi kiedyś mówił, że nadając ścieżki trzeba minimalizowa ścieżki wyjścia w przypadku palenia plazmą.
Pytam gdyż wydaje mi się, że z tego powodu zbyt szybko zużywają mi się części a producent (ECKERT) nie potrafi mi na to pytanie jednoznacznie odpowiedziec.[/code]

A dzisiaj dałem 130A i jadę na 1800 bez problemu te dziury

[ Dodano: 2008-08-18, 14:33 ]

U mnie tak się dzieje wtedy gdy palę otwory i plazma jedzie ścieżką wyjścia która znajduje się w środku otworu po czym łuk zostaje zerwany ponieważ ścieżka znajdowała się na materiale, który własnie wpadł do środka stołu.
Proponowano mi skrócenie ścieżki wyjścia do np. 0.2mm ale jaką mam gwarancję, że akurat plazma mi dopali taki otwór?
Tak to rozwiązujecie robiąc programy na wypalarkę? NIe pamiętam by ktokolwiek mi kiedyś mówił, że nadając ścieżki trzeba minimalizowa ścieżki wyjścia w przypadku palenia plazmą.
Pytam gdyż wydaje mi się, że z tego powodu zbyt szybko zużywają mi się części a producent (ECKERT) nie potrafi mi na to pytanie jednoznacznie odpowiedziec.[/code]