Witam,
studiując zasoby forum, podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu wykonania urządzenia do cięcia plazmą ze sterowaniem CNC.
Założenia:
palone arkusze blachy gr. 10 mm o wym. 1250 x 2500 (możliwie powiększymy obszar do 1500 x 3000 - tutaj liczymy na uwagi i sugestie).
Napędy XYZ:
XY - listwy zębate, z regulacją docisku (pozostaje problem dla osi Y, czy dwa osobne silniki sterowane z jednego sygnału, czy wał na drugie koło zębate i zasilane z 1 silnika)
Z - śruba kulowa, wysokość regulowana przez układ THC (prawdopodobnie któryś ze strony Sponsora forum).
Podstawowy problem stanowią napędy, i tutaj szczególnie liczymy na Waszą pomoc. Chcielibyśmy zastosować układ ze sprzężeniem zwrotnym. Znacie może jakieś firmy, które kompletują silniki ze sterownikami. Może macie jakieś sprawdzone rozwiązania w tej dziedzinie? Wiadomo, cena jest dosyć ważnym kryterium, jednak jesteśmy w stanie dać trochę więcej aby wszystko chodziło jak należy.
Program - mamy macha 3, nakładka na plazmę (też kwestia przemyślenia, może wrykrys?).
Łożyskowanie - wałki z podporą (fi 20).
Łącznie na stół ze sterowaniem (bez źródła) chcielibyśmy przeznaczyć ok. 12000 zł.
Źródło - tutaj się zastanawiamy, ale chyba pójdziemy w stronę firmy hypertherm, powermax 65. Rozważamy tańsze 'szermanki', ale nigdzie nie podają parametru przebicia, i obawiamy się czy na pewno maszynki będą ładnie grały w zestawieniu z palnikiem maszynowym (chodzi o dorzucenie THC itp.). Ma ktoś doświadczenia z tańszymi palnikami w technologii CNC?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
Wypalarka plazmowa CNC - projekt, wykonanie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jak ładnie zrobisz bramę i nie będziesz chciał tego używać do frezowania to krokówki bez sprzężenia zwrotnego dają radę bez problemu. Nawet jedna duża na Y starczy.
Co do samego kupowania to popatrz na popularnym portalu aukcyjnym, ceny dużo lepsze od sponsora forum
Układ THC polecam od prokopcia, sam mam i jestem bardzo zadowolony.
Co do źródła to mogę napisać tylko tyle, że "szermanek" 120A z palnikiem maszynowym u mnie działa, szału nie ma, ale nie jestem bardzo doświadczonym operatorem, pewnie można wycisnąć coś więcej...
Co do samego kupowania to popatrz na popularnym portalu aukcyjnym, ceny dużo lepsze od sponsora forum
Układ THC polecam od prokopcia, sam mam i jestem bardzo zadowolony.
Co do źródła to mogę napisać tylko tyle, że "szermanek" 120A z palnikiem maszynowym u mnie działa, szału nie ma, ale nie jestem bardzo doświadczonym operatorem, pewnie można wycisnąć coś więcej...
Pozdrawiam; Jarek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Napędy - w zupełności wystarczą duże krokówki. Obszar roboczy od razu 1.5 x 3m i żaden inny. Prowadnice na wałkach będą wymagać utrzymania czystości, lepiej duże rolki (łożyska kulkowe zwykłe) biegnące po profilach hutniczych. To naprawdę wystarczy, tylko trzeba się postarać. Listwy zębate - OK. Źródło Hypertherm - u minie sprawdza się znakomicie, choć przyznaję, że nie pracowałem na innych. Palnik - można zdobyć maszynowy nie wielkich rozmiarów, to jest pomocne. I tu ciekawostka, warto zamocować palnik przegubowo, a nie tylko prostopadle do materiału. Bardzo się przydaje gdy walczymy ze skosem
Pozdro. Marek.
Napędy - w zupełności wystarczą duże krokówki. Obszar roboczy od razu 1.5 x 3m i żaden inny. Prowadnice na wałkach będą wymagać utrzymania czystości, lepiej duże rolki (łożyska kulkowe zwykłe) biegnące po profilach hutniczych. To naprawdę wystarczy, tylko trzeba się postarać. Listwy zębate - OK. Źródło Hypertherm - u minie sprawdza się znakomicie, choć przyznaję, że nie pracowałem na innych. Palnik - można zdobyć maszynowy nie wielkich rozmiarów, to jest pomocne. I tu ciekawostka, warto zamocować palnik przegubowo, a nie tylko prostopadle do materiału. Bardzo się przydaje gdy walczymy ze skosem

Pozdro. Marek.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dziękuję za podpowiedzi.
Tak więc, dalej przyjmujemy pole robocze 1500 x 3000, prawdopodobnie duże krokówki (rozważamy możliwość frezowania w mdf, plexi itp.). Są oferowane zestawy z krokówkami 12.6 Nm. Co do prowadnic z łożysk problem jest taki, że nie mamy dostępu do warsztatu w którym można takie rozwiązanie wykonać i testować, prawdopodobnie wylądujemy z gotowcem z portalu aukcyjnego (pozostanie zachowanie czystości w obrębie stołu).
Rama wsporcza będzie niezależna od stołu z materiałem, jednak mam małe pytanko: jak realizujecie płaskość profilu pod wałki z podporami (rura kwadratowa 80x80 lub 100x100). Spawać płaskownik, odpuszczać i frezować jak przy frezarkach (na długości 3m) czy jakieś podkładki itp.?
Tak więc, dalej przyjmujemy pole robocze 1500 x 3000, prawdopodobnie duże krokówki (rozważamy możliwość frezowania w mdf, plexi itp.). Są oferowane zestawy z krokówkami 12.6 Nm. Co do prowadnic z łożysk problem jest taki, że nie mamy dostępu do warsztatu w którym można takie rozwiązanie wykonać i testować, prawdopodobnie wylądujemy z gotowcem z portalu aukcyjnego (pozostanie zachowanie czystości w obrębie stołu).
Rama wsporcza będzie niezależna od stołu z materiałem, jednak mam małe pytanko: jak realizujecie płaskość profilu pod wałki z podporami (rura kwadratowa 80x80 lub 100x100). Spawać płaskownik, odpuszczać i frezować jak przy frezarkach (na długości 3m) czy jakieś podkładki itp.?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
ja stosowałem jedną szynę hiwin`ga i dwa wózki do tego, z drugiej strony płaskownik szlifowany po którym jeździ wózek z łożyskami, płaskownik przykręcany do profili 100x100
napęd bramy na łańcuchach, z dwóch stron.
Y na szynach
Sterowniki 8A.
Przemyśl stół wodny, ja sobie pluję w brodę że nie zrobiłem od razu
napęd bramy na łańcuchach, z dwóch stron.
Y na szynach
Sterowniki 8A.
Przemyśl stół wodny, ja sobie pluję w brodę że nie zrobiłem od razu
Pozdrawiam; Jarek