wypalanie plazma
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
wypalanie plazma
witam jestem nowy na forum i swieżakiem w temacie wycinania plazma kupilem plazme chinczyka ktory w danych ma maxymalna grubosc ciecia 15mm kupilem ja do wycinania w stali 8mm niestety tnie ona tylko wtedy gdy jest nowa dysza i nowa elektroda po 10cm przestaje przebijac stal i robi tylko szlake a nie tnie i dysza z eletroda jest do wymiany czego panowie to jest wina?czy moze ktos mi pomoc jak wogole poprawnie ciac plazma?co robie nie tak ze tak szybko zuzywaja sie dysze i eletrody?i czemu nie tnie?pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
1. czy dysza jest przystosowana do cięcia kontaktowego ( dyszą przesuwasz po powierzchni blachy ) ?
2. Jaki jest start plazmy?? Wysokim napięciem czy zwarciowy ??
3. czy przypadkiem nie masz w zestawie takiego pierścienia do niczego nie pasującego ??
A potem pomyslimy co dalej z tym ....
2. Jaki jest start plazmy?? Wysokim napięciem czy zwarciowy ??
3. czy przypadkiem nie masz w zestawie takiego pierścienia do niczego nie pasującego ??

A potem pomyslimy co dalej z tym ....
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
panowie plazme mam taka http://www.welds.pl/PRZECINARKA_PLAZMOWA_CUT50-7.html
niestety niewiem jakie mam dysze bo jestem jeszcze leszczem w tym temacie ale bardzo chce sie nauczyc.jak tne to sune dysza po materiale.pierścienia niemam i nie bylo w komplecie.jaka mniej wiecej ma byc odleglosc miedzy materialem a dysza?
niestety niewiem jakie mam dysze bo jestem jeszcze leszczem w tym temacie ale bardzo chce sie nauczyc.jak tne to sune dysza po materiale.pierścienia niemam i nie bylo w komplecie.jaka mniej wiecej ma byc odleglosc miedzy materialem a dysza?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
nie ...zbliżyć na tyle żeby łuk sam przeskoczył.
A jeżeli to nie jest możliwe to dotknąć dyszą materiału i po włączeniu palnika , zaraz po tym jak się pojawi łuk unieść go w górę.
Gdybyś sie przebijał przez materiał to dobrze dyszę trzymać lekko pod kątem ... pierwsze uderzenie nie pójdzie na dyszę tylko obok. Następnie ustawić go do mniej więcej pionu i równomiernie przesuwać wzdłuż linii cięcia.
A jeżeli to nie jest możliwe to dotknąć dyszą materiału i po włączeniu palnika , zaraz po tym jak się pojawi łuk unieść go w górę.
Gdybyś sie przebijał przez materiał to dobrze dyszę trzymać lekko pod kątem ... pierwsze uderzenie nie pójdzie na dyszę tylko obok. Następnie ustawić go do mniej więcej pionu i równomiernie przesuwać wzdłuż linii cięcia.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Mam tą samą przecinarkę.
Łuk powinien zapalać się bez dotykania z założenia. Oczywiście nie odpala bo to czajnik(china).
Elektroda i dysza zużywa się szybko ale na pewno nie po 10cm.
Do 8mm to jest max co udało mi się sensownie ciąć. 10 tnie ale żałośnie.
Jaki masz kompresor?
Jakie odcinki chcesz ciąć?
Łuk powinien zapalać się bez dotykania z założenia. Oczywiście nie odpala bo to czajnik(china).
Elektroda i dysza zużywa się szybko ale na pewno nie po 10cm.
Do 8mm to jest max co udało mi się sensownie ciąć. 10 tnie ale żałośnie.
Jaki masz kompresor?
Jakie odcinki chcesz ciąć?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Moze musisz popracować nad stosunkiem ciśnienia do prądu. I koniecznie dystans posiadam odmianę cut- 40 i na pewno jest dystans w postaci wygiętego drutu w kształcie dwóch pierscieni. Nie dotykaj materiału bo łapie łuk pomiędzy elektrodą a materiałem. Używaj pasty anty-odpryskowej to sporo pomaga. Osobiście dysza-elektroda starcza na około 30 -40 mb blachy 5m. Później tnie dalej tylko zaczyna się rozszerzać szczelina po cięciu.