Wyodrębnienie każdej części. - problem.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Wyodrębnienie każdej części. - problem.
Witam,
mam pewien dosyć poważny problem, posiadam złożenie pewnej dużej ramy w pliku o rozszerzeniu STP. Wcześniej jak dostawałem takie pliki mogłem sobie kolokwialnie mówiąc kliknąć i przeciągnąć dany interesujący mnie element ramy/złożenia. Teraz po kliknięciu zaznacza mi się wszystko.
Przyznam szczerze, że programy te nie są moją mocną stroną, więc zajrzałem tutaj. Proszę o jakąś podpowiedź być może da się jakoś rozdzielić te wszystkie elementy prostym sposobem coś w stylu "rozbij" w AutoCadzie.
mam pewien dosyć poważny problem, posiadam złożenie pewnej dużej ramy w pliku o rozszerzeniu STP. Wcześniej jak dostawałem takie pliki mogłem sobie kolokwialnie mówiąc kliknąć i przeciągnąć dany interesujący mnie element ramy/złożenia. Teraz po kliknięciu zaznacza mi się wszystko.
Przyznam szczerze, że programy te nie są moją mocną stroną, więc zajrzałem tutaj. Proszę o jakąś podpowiedź być może da się jakoś rozdzielić te wszystkie elementy prostym sposobem coś w stylu "rozbij" w AutoCadzie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Wyodrębnienie każdej części. - problem.
Ale chyba tyle potrafisz odróżnić, czy wczytujesz stepa jako part czy jako złożenie? Od tego prawdopodobnie zależy możliwość przeciągania.bosmann pisze:Witam,
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Kontakt:
To wrzuć chociaż screen z programu. Rozumiem, że nie jesteś biegły, ale informacja w stylu "że kiedyś działało a dziś nie" jest średnio pomocna.
Albo jest to część wieloobiektowa albo złożenie. W złożeniu domyślnie wszystkie części są nieruchome.
Jest jeszcze taka możliwość, że zaimportował jako powierzchnie. W sumie możliwości jest wiele, nie będę ich wszystkich przytaczał. Pokaż plik albo chociaż zrzut ekranu z rozwiniętym drzewem.
Albo jest to część wieloobiektowa albo złożenie. W złożeniu domyślnie wszystkie części są nieruchome.
Jest jeszcze taka możliwość, że zaimportował jako powierzchnie. W sumie możliwości jest wiele, nie będę ich wszystkich przytaczał. Pokaż plik albo chociaż zrzut ekranu z rozwiniętym drzewem.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Kontakt:
Na pierwszym obrazku widzę część (jedną) z 1 obiektem powierzchniowym.
A na drugim widać część (nie jest to złożenie), która zapewne jest jednym połączonym obiektem - ponieważ nie są widoczne żadne foldery (i tak pewnie nic Ci to nie mówi).
Reasumując, z takimi plikami niewprawiony użytkownik nic nie zrobi:(
Model powierzchniowy musi być naprawiony i przekonwertowany na bryły. Model ramy w 1 pliku to porażka - trzeba się naklikać żeby "wyjąć" pojedyncze belki. Nawet nie będę się produkował aby opisać jak to zrobić.
Poproś o inny plik albo spróbuj innych opcji importu.
A na drugim widać część (nie jest to złożenie), która zapewne jest jednym połączonym obiektem - ponieważ nie są widoczne żadne foldery (i tak pewnie nic Ci to nie mówi).
Reasumując, z takimi plikami niewprawiony użytkownik nic nie zrobi:(
Model powierzchniowy musi być naprawiony i przekonwertowany na bryły. Model ramy w 1 pliku to porażka - trzeba się naklikać żeby "wyjąć" pojedyncze belki. Nawet nie będę się produkował aby opisać jak to zrobić.
Poproś o inny plik albo spróbuj innych opcji importu.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl