Wymiarowanie

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
gathaspar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Wymiarowanie

Post napisał: gathaspar » 07 cze 2014, 11:27

Cześć, nie jestem pewien, czy moje wymiarowanie jest poprawne, przydałaby się konstruktywna krytyka.
Może wiecie, ile kosztowałoby wykonanie takiej części, 1 sztuka, z brązu, na zamówienie?
Z góry dziękuję za pomoc.
I owa tuleja:
Obrazek

Tagi:

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Wymiarowanie

Post napisał: peritus » 07 cze 2014, 12:53

gathaspar pisze:nie jestem pewien, czy moje wymiarowanie jest poprawne, przydałaby się konstruktywna krytyka
Błędne wymiarowanie: 6kąt12, linie wymiarowe nie mogą być czymkolwiek przecięte( wymiar M8 )!

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 07 cze 2014, 13:02

W zasadzie wszystko na tym rysunku jest źle zwymiarowane. Tak się nie wymiaruje gwintów, faz, skosów, ani tego sześciokąta. Więcej w książce Dobrzańskiego znajdziesz, myślę że nie ma sensu jej cytować.

Autor tematu
gathaspar

Post napisał: gathaspar » 07 cze 2014, 13:28

jasiu... pisze:W zasadzie wszystko na tym rysunku jest źle zwymiarowane. Tak się nie wymiaruje gwintów, faz, skosów, ani tego sześciokąta. Więcej w książce Dobrzańskiego znajdziesz, myślę że nie ma sensu jej cytować.
jasiu..., mógłbyś nieco dokładniej? Szukam i szukam tych błędów, ale znaleźć nie mogę.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 07 cze 2014, 13:47

Tak się po prostu nie wymiaruje. Nie masz pojęcia o rysunku technicznym, potrafisz jedynie obsłużyć program do jego tworzenia. Nie ma sensu wnikać głębiej, bo każdy wymiar powinien być w innym miejscu, a już oznaczenie sześciokąta, to kuriozum.

To tak, jak gdybyś kupił sobie auto i zaczął nim jeździć. Chyba najpierw trzeba poznać przepisy, zdobyć prawo jazdy, a nie pytać się policjanta, czemu na tym skrzyżowaniu przejechałem źle. To jest dokładnie ten sam problem. Zaczynasz nie od tej strony. Najpierw trzeba było przeczytać dokładnie rozdział o wymiarowaniu w książce, tam dokładnie jest napisane wszystko, co chciałbyś wiedzieć, gdzie się wyciąga linie wymiarowe, żeby rysunek był przejrzysty, jak oznacza poszczególne elementy. Poprawianie twojego rysunku nie ma sensu, bo ty musisz wiedzieć, skąd się błędy biorą, a nie tylko gdzie są.

brzosto
Posty w temacie: 2

Post napisał: brzosto » 07 cze 2014, 16:11

aż tak strasznie źle nie ma, bo można się domyślić o co chodzi. Ale błędów jest jednak parę.
!. linie wymiarowe nie powinny się przecinać,
2. opisy też nie powinny się z nimi przecinać
3. nie wymiarujemy niewidocznych krawędzi - 0.4 j12 lina wymiarowa powinna bez strzałki do linii symetrii tylko dojść(tak jak np. dobrze to po drugiej stronie z średnicą 4 zrobiłeś), kąt 120 albo zewnątrz, jako 30 stopni zaznaczony
4. gwint zaznaczony innym kolorem? nowość poczytaj o grubości linii, po za tym brakuje "wcięcia, wylotu" np din 76-1 (freistich, nie wiem jak na polski sory)
5. średnica 4 lepiej by wyglądała w środku
6. co to znaczy 6 jakiś trójkąt 12? może sw6?
7. wymiar 3 i kąt 120 to w sumie podwójne wymiarowanie, więc albo z jednego zrezygnuj, albo mniej ważny daj w nawias jako podpowiedź
8. wymiar 4 powinieneś przenieść jako długość tuleji z gwintem, a wymiar 7 jak rozumiem to min długość gwintu i tak powinna być podana
9. faza 0.3 dla gwintu o głębokości 0.77? to nie przejdzie:)
10. taka dziwna szara linia pionowa w połowie przekroju? wymaż to.
pewnie można by było jeszcze, ale co ja tam wiem, właśnie ledwo co szkołę na skrawacza kończę.
co do kosztów, tylko 1 sztuka? manualnie sama obróbka zajmie max 30 min, do 2h z przygotowaniem. policz sobie.
CNC, MTB, BVB, LSD

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 07 cze 2014, 19:16

brzosto pisze:6. co to znaczy 6 jakiś trójkąt 12? może sw6?
Dobrzański na stronie 52 https://docs.google.com/file/d/0B3PkZw7 ... l=pl&pli=1 - dopuszcza wymiarowanie poprzez 6, znaczek kąta i cyfrę, ale ten znaczek jest inny, niż użyty w tym przypadku. Powiedzcie mi tylko, czemu ten wymiar nie jest z tej strony, z której jest sześciokąt i przecina się z napisami?

brzosto
Posty w temacie: 2

Post napisał: brzosto » 07 cze 2014, 19:25

Dobrzański dopuszcza a kto rozumie? co to 12?
CNC, MTB, BVB, LSD

Autor tematu
gathaspar

Post napisał: gathaspar » 07 cze 2014, 19:29

brzosto pisze:Dobrzański dopuszcza a kto rozumie? co to 12?
Obrazek

[ Dodano: 2014-06-08, 01:31 ]
Naniosłem poprawki wedle zaleceń brzosto, przynajmniej taką mam nadzieję.
Obrazek

Xprot
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Xprot » 08 cze 2014, 10:06

sk***iel z ciebie. naucz sie tak wymiarowac, zeby tokarzowi bylo latwiej- zlapie za leb i musi zrobic 6mm gwintu, ale materialu zdjac na... 16-4-3. a mogles mu ten wymiar podac, clop mialby latwo i bez liczenia.

wymiar (3) i 4 sa niemierzalne.lepiej podac srednice z jakiej ma sie zaczac faza lba.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”