Jak zwymiarować kolejne dwa otwory?
czy te dwaotwory niezwymiarowane /wymiar pionowy/muszę wymiarować? wydaje mi się że nie jest oś symetrii
Wymiarowanie przy osi symetrii
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Element ma oś symetrii, więc można i trzeba to wykorzystać. Wszystkie 4y wymiary opisują położenia otworów. 'Pionowe' wymiary otworów przeniósł bym na prawą stronę poza przedmiot. Nie chciało mi się tego otwierać w CADzie, więc edytowałem to w paincie
.
Rysunek
EDIT:
teraz tak spojrzałem i rozumiem, że otwory są względem siebie symetryczne?!?

Rysunek
EDIT:
teraz tak spojrzałem i rozumiem, że otwory są względem siebie symetryczne?!?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
To zależy co to będzie i do czego będzie służyć tak naprawdę.
Jeżeli położenie otworów od danej krawędzi jest dla ciebie ważne, to wtedy wymiaruj od krawędzi, na której przyjmujesz bazę. Jeżeli nie jest to aż tak istotne, to przedstawione przeze mnie (i Ciebie) wymiary w pełni definiują położenia otworów (dla pełnego opisania przedstawionego przykładu brakuje oczywiście wymiarów gabarytowych przedmiotu).
W praktyce 'utrzymać' wymiar na warsztacie powinno być łatwiej od osi symetrii, a już na pewno mniej zaboli, jeżeli ktoś popełni błąd przy wykonywaniu detalu.
Jeżeli położenie otworów od danej krawędzi jest dla ciebie ważne, to wtedy wymiaruj od krawędzi, na której przyjmujesz bazę. Jeżeli nie jest to aż tak istotne, to przedstawione przeze mnie (i Ciebie) wymiary w pełni definiują położenia otworów (dla pełnego opisania przedstawionego przykładu brakuje oczywiście wymiarów gabarytowych przedmiotu).
W praktyce 'utrzymać' wymiar na warsztacie powinno być łatwiej od osi symetrii, a już na pewno mniej zaboli, jeżeli ktoś popełni błąd przy wykonywaniu detalu.