Witam. Zrobiłam wymiarowanie przedmiotu obrotowego. Mam błąd przy wymiarze zbieżności stożka oraz wymiaru (fi 70). Mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym on polega? Ew. wytłumaczyć jak powinno być poprawnie? Z góry bardzo dziękuje.
Przy zbieżności brakuje średnicy .. jak wykonasz ten detal nieznający jej? - zawsze trzeba tak myśleć jak coś wymiarujesz
Czemu masz wymiar 70 w nawiasie ? wiesz co oznacza nawias? https://www.cnc.info.pl/topics108/wymia ... t29463.htm czyli wymiar wypadkowy/ teoretyczny
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Co do nawiasu już wiem dlaczego powinno być bez. Jeśli chodzi o stożek. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, czy chodzi mniej więcej o coś takiego?: ( rysunek przykładowy na szybko w paincie)
jak widzisz każda z tych metod jest dopuszczalna ale wszystkie wymagają przynajmniej jednej średnicy do wyliczenia zbieżności. czyli mniej więcej tak jak Twój szkic;)
Dziękuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to zawsze musi być podany wymiar "ten górny" ? Myślałam, żeby na moim konkretnie przykładzie, podać wymiar mniejszy( ten dolny na rysunku). Stanowiłby to jakiś problem?