Wymiarowanie parametryczne

Autor tematu
yeti1981
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Wymiarowanie parametryczne

Post napisał: yeti1981 » 06 sty 2015, 16:19

Witam. Mam problem ze zwymiarowaniem elementu ze zdjęcia. Nie wiem jakiej funkcji użyć by tworzyło mi szyk liniowy składający się z ilości elementów G i odległości między nimi H. Zarówno parametr G jak H muszą być zmienne(wartości pobierane z tabeli). Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
20150106_160105 (600x292).jpg

Tagi:

Wojteo CK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wojteo CK » 06 sty 2015, 23:46

Tak na szybko:

1. Opcja wymagająca posiadania Excela: Utwórz część z szykiem operacji np. 2 otwory i rozstaw 20 między nimi. Potem tworzysz tabelę konfiguracji, klikasz wymiary na podstawie których ma być robiona konfiguracja a następnie wpisujesz wartości tych wymiarów dla każdej konfiguracji.

2. Opcja bez konieczności posiadania Excela: Utwórz nowe konfiguracje części np. Wersja nr 1 części - 2 otwory, rozstaw 20, Wersja nr 2 części -3 otwory, rozstaw 30, Wersja nr 3 części - 4 otwory, rozstaw 40.

Oba rozwiązania w sumie prowadzą do jednego - do stworzenia konfiguracji części. Jednak z pierwszą opcją wpisujesz do arkusza w Excelu wszystkie wymiary które mają być konfigurowalne ( w Twoim przypadku H i G) i Solidworks na podstawie tej tabeli automatycznie tworzy różne konfiguracje części.

Przy drugiej opcji dostaniesz to samo ale musisz się sporo naklikać i przy tworzeniu nowej konfiguracji, za każdym razem musisz edytować operacje ( w Twoim wypadku szyk liniowy).

Mam nadzieje że w miarę zrozumiale napisałem :)

W załączniku masz przykłady
Załączniki
Przykłady SW 2014.zip
(188.01 KiB) Pobrany 179 razy
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”