Wymiarowanie otworów
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Wymiarowanie otworów
Witam!
Ogólnie mam pytanie co do wymiarowania otworów. Czy wymiarując te zaznaczone otwory muszę podać R10 x4 czy wystarczy samo R10 które wynika z symetrii? Szukam w różnych źródłach i nie wiem do końca jak to zrobić.
Nie patrzcie na ten niedokończony rysunek bo to tylko schemat ideowy.
Pozdrawiam
Ogólnie mam pytanie co do wymiarowania otworów. Czy wymiarując te zaznaczone otwory muszę podać R10 x4 czy wystarczy samo R10 które wynika z symetrii? Szukam w różnych źródłach i nie wiem do końca jak to zrobić.
Nie patrzcie na ten niedokończony rysunek bo to tylko schemat ideowy.
Pozdrawiam
Tagi:
Re: Wymiarowanie otworów
Wystarczy samo R10, pozostałe wynikają z symetrii.Wojciech. pisze: Czy wymiarując te zaznaczone otwory muszę podać R10 x4 czy wystarczy samo R10 które wynika z symetrii?
To zależy od całego wymiarowania tego detalu i czy takie podanie wymiarów będzie logicznie zrozumiałe.Wojciech. pisze:Czyli jak dam te 2 promienie R10 to załatwię od razu te 8 otworków?
Z załączonego szkicu trudno jest przesądzić o prawidłowym i logicznym wymiarowaniu, przy braku pozostałych wymiarów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Możesz dać przedłużenie łuku tego górnego R5, a dolne R105 możesz wcisnąć między R35 a 30 stopni, wtedy to będzie całkiem porządnie wyglądać (tylko jeszcze R10 od dolnej faloslki na dół).
brakuje Ci jeszcze wymiaru dolnej krawędzi (pewnie od osi centralnego otworu) i promienia osi fasolek.
brakuje Ci jeszcze wymiaru dolnej krawędzi (pewnie od osi centralnego otworu) i promienia osi fasolek.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
O który Ci dokładnie chodzi bo nie ma tam takiego wymiaruSteryd pisze:Możesz dać przedłużenie łuku tego górnego R5
.Steryd pisze:a dolne R105 możesz wcisnąć między R35 a 30 stopni, wtedy to będzie całkiem porządnie wy
Albo wcisnę to tak samo na dole tylko po drugiej stronie.
Steryd pisze:brakuje Ci jeszcze wymiaru dolnej krawędzi (pewnie od osi centralnego otworu)
Powiem Ci, że nawet nie za bardzo o tym myślałem i jak to w ogóle wyznaczyć.
Oczywiście zapomniałem to dodać, ale wiedziałem o tymSteryd pisze:i promienia osi fasolek.

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Co nie co poprawiłem i raczej tak bym to zostawił, chodź czytelność może być ograniczona
Pominąłem te wymiary dolnej podstawy czy odległości środka od dolnej podstawy gdyż nawet nie wiem jak je obliczyć i nawet nie wiem czy one są konieczne. Prowadzący nie zwracał na to uwagi.
Narazie wrzucam .png, jak będę miał czas ale to po weekendzie to spróbuję to nanieść.

Narazie wrzucam .png, jak będę miał czas ale to po weekendzie to spróbuję to nanieść.