Wymiar w nawiasie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Wymiar w nawiasie.
Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie traktowania wymiaru nietolerowanego, podanego na rysunku w nawiasie. Jest sprawą jasną, że wymiar ten jest wymiarem wynikowym, pomocniczym.
Jednak czy jest gdzieś jednoznacznie określone jaki ów wymiar ma granice tolerancji ?
Skoro jest podany to w jakichś granicach powinien się zawierać.
Może klasa warsztatowa, obróbka zgrubna ? Czy jeszcze szerzej jest taki wymiar tolerowany.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Mam pytanie odnośnie traktowania wymiaru nietolerowanego, podanego na rysunku w nawiasie. Jest sprawą jasną, że wymiar ten jest wymiarem wynikowym, pomocniczym.
Jednak czy jest gdzieś jednoznacznie określone jaki ów wymiar ma granice tolerancji ?
Skoro jest podany to w jakichś granicach powinien się zawierać.
Może klasa warsztatowa, obróbka zgrubna ? Czy jeszcze szerzej jest taki wymiar tolerowany.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Oczywistym jest, że każdy wymiar, gdy nie ma podanych granic tolerancji ma tolerancje warsztatowe.ilove810T pisze:chyba oczywiste jest, ze kazda czesc ma tolerancje warsztatowa.
Jednakże, czy wymiar bez podanych tolerancji i dodatkowo ujęty w nawiasy np. (10) ma taką samą tolerancję jak wymiar podany bez nawiasów i bez granic ? np. 10
Zakładamy oczywiście, że nie mamy wymiarów składowych. Wymiar w nawiasie występuje sam, jako jedyny wymiar.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
a mozesz wrzucic jakis rysunek do tego przykladu?czop pisze:Oczywistym jest, że każdy wymiar, gdy nie ma podanych granic tolerancji ma tolerancje warsztatowe.ilove810T pisze:chyba oczywiste jest, ze kazda czesc ma tolerancje warsztatowa.
Jednakże, czy wymiar bez podanych tolerancji i dodatkowo ujęty w nawiasy np. (10) ma taką samą tolerancję jak wymiar podany bez nawiasów i bez granic ? np. 10
Zakładamy oczywiście, że nie mamy wymiarów składowych. Wymiar w nawiasie występuje sam, jako jedyny wymiar.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tolerancje mimo wszystko nie dotyczą wszystkich wymiarów. Wymiar w nawiasie jest wymiarem pomocniczym. Trzeba pamietać, że zamyka on szereg wymiarowy a rysunek powinien być jednoznaczny. Skoro wszystkie wymiary wchodzące w skład łańcucha wymiarowego mają swoje tolerancje to nie ma potrzeby lub wręcz nie należy tolerancji przenosić na wymiar orientacyjny w nawiasie.
Przepraszam, że to powiem ale prawdopodobnie jest to sztuczny problem. Pewnie namieszałeś na rysunku z innymi wymiarami.
Przepraszam, że to powiem ale prawdopodobnie jest to sztuczny problem. Pewnie namieszałeś na rysunku z innymi wymiarami.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
jezeli wystepuje jako jedyny to dlaczego chcesz umiescic go w nawiasie? W nawiasach umieszcza sie przewaznie gabaryty ktore sa juz zamknieciem lancucha wymiarowego ale umieszcza sie je w celu ulatwienia orientacji w rysunku juz przy pierwszym rzucie oka... Taki wymiar nigdy nie jest tolerowany (przynajmniej ja sie z tym nigdy nie spotkalem).
Nie wiem czy dobrze zrozumialem to co chcesz przekazac ale jezeli masz tylko jeden wymiar (np. wymiarujesz prostopadloscian i ma tylko jeden wymiar na jednym boku) to nie umieszczasz tego wymiaru w nawiasach.
Nie wiem czy dobrze zrozumialem to co chcesz przekazac ale jezeli masz tylko jeden wymiar (np. wymiarujesz prostopadloscian i ma tylko jeden wymiar na jednym boku) to nie umieszczasz tego wymiaru w nawiasach.