Witam Panowie. Mam do wymiany łożyska wrzeciona w starszej OKUMIE.
Łożyska NN3014 oraz NN3016.
Już to rozebrałem i mam takie pytanie do was odnośnie smarowania.
We wszystkich wrzecionach jakie rozbierałem w życiu smarowanie odbywało się olejem (centralne smarowanie wrzeciennika) i wrzecienniki miały oko do sprawdzania sparowania w którym olej cały czas krąży.
W tej OKUMIE niestety nie ma żadnego smarowania. Nie ma nawet możliwości z zewnątrz przesmarować je smarownicą.
W hurtowni łożysk otrzymałem info że stosuję się podobno specjalne smary (300zł/litr) które ładuję się przy składaniu wrzeciona i przez kolejne lata nic się z tym więcej nie robi !!!
Dla mnie to nowość. Tym bardziej że, te łożyska NN śmigają na 5000rpm.
Może ktoś coś opisać na ten temat? Jakieś wskazówki odnoście tych smarów.
WYMIANA ŁOŻYSK WRZECIONA TOKARCE CNC
-
- Posty w temacie: 2
Są . My używamy takiego http://jolube.com.pl/smary/9021-lmp-s-4 ... towy.htmlw automatach CNC Schütte. Smar wystarcza ,na cała żywotność łożysk. Nie uzupełnia się go.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dla mnie jest to niesamowite że taki smar ma wytrzymać i smarować wiele lat. Ciężko mi to trochę pojąć.
Czułbym się o wiele pewniej gdyby olej mi się sączył do łożyska
no ale nie ma rady, taka konstrukcja...
1 Czy tego smaru daję się ile wejdzie max do łożyska??
2 Czy można coś takiego dostać w mniejszych wersjach? bo podejrzewam że zużyję go co najwyżej 0.1kg - 0.3kg tak na oko
Czułbym się o wiele pewniej gdyby olej mi się sączył do łożyska

2 Czy można coś takiego dostać w mniejszych wersjach? bo podejrzewam że zużyję go co najwyżej 0.1kg - 0.3kg tak na oko

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
"dożywotni" smar to teraz norma we wrzecionach i elektro wrzecionach, olejem smaruje się części/mechanizmy chwytające narzędzie także żadna nowość.viper pisze:Dla mnie jest to niesamowite że taki smar ma wytrzymać i smarować wiele lat. Ciężko mi to trochę pojąć.
Czułbym się o wiele pewniej gdyby olej mi się sączył do łożyskano ale nie ma rady, taka konstrukcja...
1. daje się tyle ile producent/konstruktor przewidział, jak z ilością przesadzisz większe opory, większe obciążenia podczas pracy wrzeciona.
I don't like principles, I prefer prejudices