stefan85 pisze:Aż sam się zdziwiłem ale 500mm będzie za mało, z moich obliczeń wychodzi 570mm. Stal przyjąłem S355 bo lepszej nie ma sensu, dlatego raczej poszedł bym w grubość 20-30mm zamiast robić tak wysoką belkę.
Stal S355JR (Re=355MPa, kr=0,55Re), grubość b=15mm, długość belki l=1250mm
Czy mało to nie wiem, bo:
Przyjął kolega taką samą stal (S355 JR to 18G2). Mi jaki pisałem wcześnie wyszło 530mm. Te 40 mm różnicy bierze się pewnie stąd że do obliczeń nie brałem jak kolega - kr =0,55Re (bo to naprężenia dopuszczalne na rozciąganie) , A tu mamy zginanie. Na zginanie można przyjąć kg= 0,6Re, Stąd troszkę mniejsza wysokość u mnie.
Ale to już kosmetyka. I tak obliczenia należy traktować jako orientacyjne. Te 0,55 czy 0,6Re to nie taki mały wsp. bezpieczeństwa .
Co do płyt to też dałbym grubsze i niższe (20-25mm)- będzie lepiej wygładało.
[ Dodano: 2015-12-09, 22:46 ]
blasterpl pisze:Dzieki koledzy , już coś wiem

. Patrząc na wymiary tej niemieckiej prasy to widać ze tam górne belki maja mniej niż 400mm , ci już dobrze oszczędzają na materiale

Nie koniecznie, bo może dają lepszą stal o wyższym Re niż my przyjęliśmy do obliczeń.
Ta S355 to tylko niskostopowa stal o nieco podwyższonej wytrzymałość, Stosowana często na budowle. Żaden cud techniki

.